用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 的面試
樓主: 焯媽媽
go

JUPAS 的面試  

piyohk 發表於 22-5-26 23:11

Arthur Anderson became defunct at August 2002. Big 4 年 ...

你说的是事实!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

焯媽媽 發表於 22-5-26 23:30
所以樓上ANChan說,今時唔同往日呢!

你误会了。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

piyohk 發表於 22-5-26 23:37
佢講嘅「今時唔同往日」好似係講緊超時工作喎。
其實,你會唔會對會計界有錯誤的董景
...

正解!

妹妹頭 發表於 22-5-27 06:57
我女都係諗住讀Accounting,但佢冇你哥哥咁有大志,只係暫時想做本地企業。

目标可以订高一些,不要妄自菲薄。

妹妹頭 發表於 22-5-27 06:57
我女都係諗住讀Accounting,但佢冇你哥哥咁有大志,只係暫時想做本地企業。

stillgood20    發表於 22-5-27 11:01

ANChan59 發表於 22-5-26 13:33
成日見人吹精算,CFA几難,是否真係好難?抑或係不得法?又或者用操DSE的土法來考專業試?
...

piyohk 發表於 22-5-27 10:50
CPA,Co Sec,CFA ⋯嘅讀書考試一啲都難。基本上,識加減乘除就可以;當然「應用題」就另一層面。

...

我有限認知,CFA level 2 & 3 較多應用題,要配合實戰經驗,特別係level 3,好多人係考幾年都埋唔到尾。

ANChan59 發表於 22-5-27 11:19
我有限認知,CFA level 2 & 3 較多應用題,要配合實戰經驗,特別係level 3,好多人係考幾年都埋唔到尾。
...

piyohk 發表於 22-5-27 10:37
那是機遇,還要加上天時、地理、人和。可惜,只有少數人能遇到。

機遇呀.
今早, 上班時, 路上看時事分析.
Nvidia半導體股票由高位,回落一半.
還會叫停未來招募人員.
前景未明.
其中, 數碼貨幣價值大跌, 電腦採礦設施已沒有市場了.
互聯網產業, 也不樂觀.
可說是帶動經濟的元素, 會改變.

什麼金融經濟, 地產,各行業, 可能一波一波受影響.

stillgood20 發表於 22-5-27 12:23
機遇呀.

piyohk 發表於 22-5-27 12:36

謝謝分享。
所有成功個案仍然會出現.只是係唔係輪到你.

又現實的, 知識和努力是自己可以掌握的.

有運,大步大步行.
無運,模著石頭过河.

stillgood20 發表於 22-5-27 13:14

stillgood20 發表於 22-5-27 13:14

stillgood20 發表於 22-5-27 12:23
機遇呀.

現在我只投資Healthcare Industries 股票,在大跌市仍然企得住,好過揸現金。

凌晨估清醫藥股,轉 semiconductor 。AVGO,SOXX,NVDA,QQQ。

ANChan59 發表於 22-5-27 23:45

現在我只投資Healthcare Industries 股票,在大跌市仍然企 ...
如何看vix?
今次看彈還是真底?

睇好SOXX.唔係趁尚早博幾日SOXL然後跑開再入咩?

medicine 發表於 22-5-28 10:31
如何看vix?
今次看彈還是真底?

你肯定在美股比我高幾班,我只係跟Stillgood 2 吹水而已,請勿見笑。

我在美股是bb 班,兒子告戒我暫時不要碰VIX,我真的不識睇。

昨晚兒子覺得semiconductor 的 setup 開始慢慢成型,現在入市都係小注先試,睇多幾天。因為我冇乜特別心水,所以先試SOXX ETF,先有些感覺,對我這些初哥,還是按步就班。

個人對AVGO,ASML有些感覺,覺得AVGO set up 幾好,所以先小試,也定了止蝕,看看眼光如何。

ANChan59 發表於 22-5-28 11:01

你肯定在美股比我高幾班,我只係跟Stillgood 2 吹水而已, ...
多謝閣下的忠告:"不要碰VIX"

市場,又有幾多個睇得准?我都係吹水咋.

可能我比較悲觀.睇談後市.至昨日仍然未減長淡,只是在見大彈,剛好就是抱SOXL來當救生圈.見閣下幾乎全轉半導體,先多嘴兩句.(兩隻個股,一ETF,就算QQQ都係廣受半導體影響)

medicine 發表於 22-5-28 13:13
多謝閣下的忠告:"不要碰VIX"

市場,又有幾多個睇得准?我都係吹水咋.

你不要誤會,之前因為半導體及整體都大跌,我較熟 healthcare,而且是少數上升的版塊,全部在藥物股。現在momentum好像慢慢轉移去科技版塊,所以試試運氣,要嚴守止蝕。

近期看 Mark Minervini & William O’Neil 的書,改變不少我以前的想法,在少交學費中學習。

ANChan59 發表於 22-5-28 13:41
你不要誤會,之前因為半導體及整體都大跌,我較熟 healthcare,而且是少數上升的版塊,全部在藥物股。現在 ...
你係大戶,大好友丫.

我散戶,薯仔黎,咪做淡友咯.(大倉轉身麻煩啲)

medicine 發表於 22-5-28 13:52
你係大戶,大好友丫.

我散戶,薯仔黎,咪做淡友咯.(大倉轉身麻煩啲)

我也是散戶,有限度嘗試吓。

現在外國股票行的 Apps,closed all positions,stop order 都好方便。