用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 的面試
樓主: 焯媽媽
go

JUPAS 的面試  

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-12-31 12:40
我覺得無用,我位年輕人都係member,自己申請,亦去玩咗一個似乎有啲認受性嘅幾日課程~

係佢報大學嘅過 ...

著數在聯招可寫在OLE咁大把,都係加吓印象分(我覺得)

JJDBB 發表於 21-12-31 12:55

我女之前話學校比推薦,我話推薦就拎,寄回來有一個章,我話 ...

Academy 有張Cert㗎喎~

mcl203 發表於 21-12-31 13:24
Academy 有張Cert㗎喎~

有呀!連章,cert,仲有張咭一齊寄來比佢。其實張咭有咩用。

JJDBB 發表於 21-12-31 13:44
有呀!連章,cert,仲有張咭一齊寄來比佢。其實張咭有咩用。

我係唔知佢收咗乜東東嘅,只係cert由我保管,所以我知道~~~

mcl203 發表於 21-12-31 20:00
我係唔知佢收咗乜東東嘅,只係cert由我保管,所以我知道~~~

反而張Cert同Card佢自己keep,個章幾靚我放係個玻璃柜。

mcl203 發表於 21-12-31 20:00

nicolemummy 發表於 21-12-30 18:54
我諗係入statistics個個入錯B字做E字,或者放錯粒數在E,其實在B。

typo error.

我都覺得有機會係入錯。亦有可能係果位學生best 6 35分,玩嘢或者想搏一搏,将牙醫、兩大醫科重複排在abcd,想搏吓,反正入唔到都冇損失,佢知道呢個分數夠高分,PolyU PT實入到。

October. 發表於 21-12-31 22:13
我都覺得有機會係入錯。亦有可能係果位學生best 6 35分,玩嘢或者想搏一搏,将牙醫、兩大醫科重複排在abcd, ...

jupas排位無check重覆學系嗎?我未行過Jupas,唔知啊。

nicolemummy 發表於 21-12-31 22:16
jupas排位無check重覆學系嗎?我未行過Jupas,唔知啊。

呢個CASE實在懸疑,我都係特發奇想,冇試過咁填。

如果冇得重覆學系,就統計入錯機會大。

October. 發表於 21-12-31 22:20
呢個CASE實在懸疑,我都係特發奇想,冇試過咁填。

如果冇得重覆學系,就統計入錯機會大。

神秘

ANChan59 發表於 21-12-29 12:06
每個青年人都有自己的故事及想法,懂得包裝就會很有趣。

你可以開班授課,做就其他青年人的學習及事業發 ...
我已經約定家族中的年輕人,在暑假/聖誕假期,
一起去東南亞考察/研究地區發展,

如果疫情好轉,返港無需長時間隔離的話,估計會邀請他們的同學一齊去玩。

因為家族中年輕人年紀差不多,可以一起去學習去玩,有伴呢!

這個年代的年輕人不易做,要求比我們上一代的大學生非常不同,非常重視國際視野及生活體驗。

無意間見到這個PAGE的有趣留言,

當中提到某科面試非常重要呢!
《我考Band one全級第一,predict 六科37,夠分讀醫,分數比好多中大同學好,大家可以唔使擔心會唔會兩科都唔收。》

回應欄:
《《Potential未來師弟/妹,記得夠分唔代表入到,仲要睇interview, 會assess你性格同道德觀,計分極重。入到醫的話你就會發現天外有天,謙虛啲踏實啲好。
利申: 上個decade mbchb畢業,而家都叫有教下醫學生。》》

https://www.facebook.com/CUHKSecrets/posts/4444058689031545

焯媽媽 發表於 22-1-1 17:48
無意間見到這個PAGE的有趣留言,
謝謝分享.真係幾有趣.

不過,點評估性格和道德.
醫生,有時評估病情,都唔係時時準。

stillgood20 發表於 22-1-2 00:01
謝謝分享.真係幾有趣.

因為之前無對醫科入學做過功課,所以唔肯定收生準則。
聽到中大醫學院院長的說話,令我想起多年前,有個女學生,跳級入讀中大醫學院,

最後都未能醫科畢業,中途轉去心理學家。

https://hk.news.yahoo.com/神童何凱琳棄醫-轉攻心理學-223000941.html

【申請報讀MBBS-MMI面試大揭秘】

Multiple Mini Interviews,簡稱MMI面試,是報讀港大MBBS的同學必須通過的一關。

MMI面試的表現,會直接影響入學機會。因此我們特意準備了這條短片,為大家介紹MMI的形式。裏面還有一些小貼士,提醒同學需要留意的地方。

我們還會繼續發佈短片,解釋MBBS的收生要求。請密切留意我們的社交媒體與網站!

Instagram: [color=var(--blue-link)]https://www.instagram.com/hkumed/

https://fb.watch/agYaJLSH3Z/

中大醫學院院長陳家亮:
1. 現時做一個醫生,不單單是書本上的知識和技術,還要有好的溝通技巧,同理心,
切身處地病人和家屬的感受。
2. 同學需要有廣闊的視野,在醫學以外的範圍接觸不同的人,
3. 培養社會觀,世界觀,
4. 以病人,以社會上的利益,凌亂自己的利益,有醫德的醫生。

https://www.facebook.com/watch/?v=1063649677157774

stillgood20 發表於 22-1-2 00:01
謝謝分享.真係幾有趣.

醫生,有時評估病情,都唔係時時準。
太多因素影響判斷呢!有時,可能都要看看那位醫生有沒有耐性/心/時間/知識去醫人!

棄醫轉讀心理學,大有人在:
https://www.cuhk.edu.hk/chinese/features/kathleen-kwok.html

焯媽媽 發表於 22-1-2 13:55
因為之前無對醫科入學做過功課,所以唔肯定收生準則。
聽到中大醫學院院長的說話,令我想起多年前,有個女 ...

早前,同學去HKU醫學 interview,有大一學生分享,U interview首先是in時是否正面,有無禮貌,無話要識幾多醫學知識。

JJDBB 發表於 22-1-2 15:05
早前,同學去HKU醫學 interview,有大一學生分享,U interview首先是in時是否正面,有無禮貌,無話要識幾 ...

我孩子早前也有去到幫手做helper+分享。佢讀 year 1。

那同學講得啱啊!記得舊年我孩子佢真正面試,的確MMI係觀察學生對答是否依從4 ethic pillars 去分析和表達看法,是否客觀是否正面。當然有禮貌+淡定,一定會留有好印象。

最後我覺得想MMI獲取高分,思路反應敏捷+流利的英語絕對係必要條件。因為即使腦裏有幾多好睇法,幾多慎密嘅邏輯,都要夠快去整理+用到位的英文字彙簡潔地講出來,人人每一站只得短短2-3分鐘講,唔似其他學院interview 傾談形式。

Augesttime 發表於 22-1-2 20:53
我孩子早前也有去到幫手做helper+分享。佢讀 year 1。

那同學講得啱啊!記得舊年我孩子佢真正面試,的確M ...

見到樓上有很多貼文討論關於物理治療,
剛好在YOUTUBE見到這個視頻介紹PT,所以就借來用下:

理大物理治療學生必備急救牌?!

8. 入學面試的過程怎樣:
DSE放榜後進行,小組形式,問考生對學科的知識與興趣,
問學生假設題,了解學生的思考和判斷能力。

9. 什麼性格特質適合讀物理治療?
樂於溝通(需要和病人/家屬溝通),細心(需要到病房工作,環境比較複雜,耐性(需要和不同年紀的病人解釋和溝通,所以特別需要耐性。

11. 畢業後出路?
醫管局/私人機構(私家醫院/物理治療機構/醫療機構)/NGO(老人科/特殊兒童)的物理治療師,

12. 對有志報讀的學生的建議:
喜歡做運動,練好體能,因為有扶抱的動作需要力氣。

https://www.youtube.com/watch?v=QV3RyjP9730

見到樓上有提到醫學院的面試,
我自己從未考慮想過仔仔會選擇這個職業,因為正如#95有個貼文提到,《知心能幾人》

有個中大醫科生,完成第一個學期後,就想跳船,
她表示,
《她坦言:「單是記憶每科的醫學名詞已經相當吃力。特別是解剖學和組織學,對我來說根本就是用外星文寫的!」》

後來,見到醫學院的面試又好似幾特別,YouTube系統自己彈出醫學院的面試,又看一下。
面試都要簽《保密協議》,真係幾特別呢!

視頻中的YOUTUBER分別去了2間大學醫學院面試,又留意下有什麼分別呢!

HKU:Visit the Medical portal, assess the MMI question bank and for practice.

CU MED:Traditional Interview。

《My Experiences of Preparing for Medical School Interviews in Hong Kong》

https://www.youtube.com/watch?v=0ouzq-9MwPg