用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私接近尾聲,請教如何揀合適的學校? ...
樓主: wansfamily
go

直私接近尾聲,請教如何揀合適的學校? [複製鏈接]

yeeling0101 發表於 21-12-28 18:38
回覆 piglover 的帖子

唔係的,is一樣,只要係香港家庭,不免催谷,我聽返黎,其實一樣唔少外補,所以揀一 ...

你似乎誤會佐。我係話國際學校,學校本身唔會谷。

如果你夾硬要講家長自谷嘅話,全世界有華人 or Asian嘅地方,d家長都會自谷㗎啦。

谷嘅家長,去到邊都谷㗎啦。無論咩學校,咩地方,要谷,一樣係谷㗎啦。

wansfamily 發表於 21-12-28 17:54
說得好好
的確沒有offer 時
不敢了解太多

除咗適合小朋友嘅學校,其實某程度上好重要一樣考慮係家長你期望佢成為邊一類型氣質嘅小朋友

除咗傳統同非傳統,如果都係揀傳統學校大體上唔會爭太遠 只係學校氣氛同 學生氣質嘅差異

我小朋友本身係文質彬杉 (幾年幼稚園生涯唔同老師都係呢個comment) ,但我唔特別想深化佢呢方面既特質,最後都係揀左相對氣氛活潑一點既學校

幾年過去, 佢喺同學當中都係比較斯文,但已經活潑開朗左好多,我覺得係好既轉變

回覆樓主:

請問DB 是否傳統學校,但會有活動教學?

我認為好值得上學的時候,下課的時候去學校門口站著
會睇到好多事情
不同學校之間差別可以好大

工人接送,開車接送比例:中產,基層
接送人士服裝外表:中產,基層
同學表情:開心,不開心
教職員表情:關心,不關心
上下課秩序:流暢,混亂

去學校附近補習中心集中地可以睇下是否多人補習
通常補習社興趣班都集中在一起

Vana 發表於 21-12-28 20:24
除咗適合小朋友嘅學校,其實某程度上好重要一樣考慮係家長你期望佢成為邊一類型氣質嘅小朋友

除咗傳統同 ...
我本身極度同意你,小兒活躍好動,我揀幼稚園就想佢坐定定
但到揀小學,又唔想太靜態,好想學校可以照顧一下佢啲課外活動

KumamonJ 發表於 21-12-29 00:07
請問DB 是否傳統學校,但會有活動教學?

DB 係傳統學校,以前都有活動教學,亦有t table 咁坐方便做 project,疫情後已經無乜活動了
‹ 上一主題|下一主題