用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私接近尾聲,請教如何揀合適的學校? ...
樓主: wansfamily
go

直私接近尾聲,請教如何揀合適的學校? [複製鏈接]

KateC2012 發表於 21-12-23 14:17
原來人係會變,的確自己有種新想法
希望珍惜同小朋友之間的關係== 我都有同感(我小朋友無你位咁叻,只得 ...

可否分享多D? 想知多D 簡唔簡傳統  同 同小朋友之間既關係 之間係點既關係?

yin0101 發表於 21-12-23 14:22
可否分享多D? 想知多D 簡唔簡傳統  同 同小朋友之間既關係 之間係點既關係?  ...
傳統可能要家長谷

luckydecbaby 發表於 21-12-23 14:03
好老土講句,一分耕耘一分收穫。
分別係傳統名校小一已經明刀明槍,新派直至初小可能比較輕鬆,最後都殊途 ...
你講得無錯

yhchanchan 發表於 21-12-23 16:37
傳統可能要家長谷

你估直資,津小,家長就不用自己谷?

luckydecbaby 發表於 21-12-23 14:03
好老土講句,一分耕耘一分收穫。
分別係傳統名校小一已經明刀明槍,新派直至初小可能比較輕鬆,最後都殊途 ...
同意一分耕耘一分收穫!
但在考小過程中, 我感受到作為家長, 因希望小朋友應付面試而被迫填鴨式地學習, 答題, 認字等等的過程 無論對大人小朋友 其實都幾折磨, 甚至乎去到一個地步是令我覺得長此下去會影響到親子關係. 這亦令我有一個想法, 新派直資可能某程度上令小朋友, 至少在小學階段讀得有樂趣些? 輕鬆些? 我唔知我咁諗是否正確
亦唔知是否大部份人主要係看重成績? 其實如果睇成績, 跟本都不用揀直接捒神校算.

f00130 發表於 21-12-23 17:11
同意一分耕耘一分收穫!
但在考小過程中, 我感受到作為家長, 因希望小朋友應付面試而被迫填鴨式地學習, 答題 ...

當面試完,再加埋身邊入讀直資的朋友分享。

所謂新派直資,都係一樣咁谷,不過學校marketing做得好,加上呢d學校有大量忠粉家長,所以,你就自我感覺以為不用填鴨。

除非,你選擇國際學校,否則,其實,大同小異,換湯不換藥。

f00130 發表於 21-12-23 17:11
同意一分耕耘一分收穫!
但在考小過程中, 我感受到作為家長, 因希望小朋友應付面試而被迫填鴨式地學習, 答題 ...

呢啲新派直資,往往幾千人揀百幾人,個個活潑好動收放自如中英普兼備,如果冇練過,根本第一關都過唔到。

但學校宗旨明明係不催谷,愉快學習。都幾諷刺。經過呢個遊戲,覺得係學校marketing 話唔谷,但要家長自己谷。特別係呢個時勢,大把人移民退學,音樂椅效應之下,每間學校都一定着重成績,確保仍有生存空間。

最後都係痛定思痛,25分俾佢讀返傳統學校算。

piglover 發表於 21-12-23 17:29
當面試完,再加埋身邊入讀直資的朋友分享。

所謂新派直資,都係一樣咁谷,不過學校marketing做得好,加上 ...

我唔覺新派直資一樣咁谷,都識好多小朋友讀唔同學校,新派係功課少d,測默少d。

luckydecbaby 發表於 21-12-23 17:45

呢啲新派直資,往往幾千人揀百幾人,個個活潑好動收 ...

Yeah,終於有人嘅講法同我一樣。

我不得不承認,好多新派直資marketing做得好好。又多忠粉,自然無人話學校壞話。

wansfamily 發表於 21-12-23 09:21
如果是港同
的確唔同類
同意你說得很對
我們也很擔心提供了錯誤資源給兒子
為他選錯不適合的學校

如果讀DBSPD,中丶英丶數都要預早打下很好的基礎,因為進度好快,小一丶二已有些projects,家長要花時間和心機support
同學仔大都十分精靈醒目,一起學習outcome更好
Brotherhood

P師奶 發表於 21-12-24 02:19
如果讀DBSPD,中丶英丶數都要預早打下很好的基礎,因為進度好快,小一丶二已有些projects,家長要花時間和 ...

是教淺考深嗎?

成日都聽人說有些學校喜歡這樣
Spb 又是否這樣的學校?

我知道有些真的不谷,當然到Dse 成績一定不會太吸引

還有德育間間都會說自己重視,但怎樣才知真重視或是marketing 的手法?

wansfamily 發表於 21-12-24 13:03
是教淺考深嗎?

成日都聽人說有些學校喜歡這樣

感覺係教深考深(相比一般學校)
德育方面,我想沒有學校會不重視

不過移民潮下,好多事都有變數

之前全力準備面見,唔係花太多時間考慮邊間最啱,因為冇offer在手都係空談。

得到offer後,認真花時間了解學校。總覺得好似瞎子摸象,道聽塗說一輪,好難掌握足夠嘅資訊作出決定。可能就是大家講啲「幸福的煩惱」,但的確十五十六,好難作決定。放棄唔去註冊時,總係幻得幻失,明明前幾日才為得到offer而好開心,過幾日收到另一間offer又決定唔去註冊之前果間。

其實真係唔讀過都唔知適唔適合 唯有選一間教學理念同自己比較接近嘅.關於SPB, 之前聽三年班家長分享過, 基本上教乜考乜, 學校重德育, 成績表有一版係關於conduct

DB接受多元化發展, SPB就比較學術行先. 你考慮咁周詳好難得, 通常 DB vs SPB, 大部份都會名氣行先 ‘DB for sure’ :D 你囝囝好幸福有你呢個父/母

回覆 decelerate 的帖子

完全寫出過來人感受, 精神分裂邊緣

回覆樓主:

正宗無offer煩,有offer更煩

decelerate 發表於 21-12-28 10:52
之前全力準備面見,唔係花太多時間考慮邊間最啱,因為冇offer在手都係空談。

得到offer後,認真花時間了解 ...

說得好好
的確沒有offer 時
不敢了解太多
因為期望多左失落更大
現在有offer 時才真正問下用家

現在的我真的有些不想為個名而揀
而真的怕揀錯,12年的事,不想後悔

傳統與非傳統已經分不清應該怎樣去
坦白說我天天跟自己打仗般
花很多時間去看ek post
希望自己快些有個答案

回覆 piglover 的帖子

唔係的,is一樣,只要係香港家庭,不免催谷,我聽返黎,其實一樣唔少外補,所以揀一間自己同小朋友會有信心發揮得好嘅學校好了

wansfamily 發表於 21-12-28 17:54
說得好好
的確沒有offer 時
不敢了解太多
考完直私,我睇法係揀一間貼合到小朋友性格,又家長配合到的
‹ 上一主題|下一主題