用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私接近尾聲,請教如何揀合適的學校? ...
go

直私接近尾聲,請教如何揀合適的學校?

什麼特質的小朋友最合適傳統名校?
怎樣的小朋友一定唔好揀?

考入到又未必岩讀,點揀好?

你都要講係邊幾間先俾到意見

Jean1769 發表於 21-12-22 22:13
你都要講係邊幾間先俾到意見

Db Spb 岩什麼小朋友讀?

真的希望了解什麼小朋友合讀或什麼人會讀得吃力?

聽聞有些小朋友讀讀下要轉校,唔合適,所以想諗清楚

這不是vs post
係想了解怎樣的小朋友會讀得開心

回覆 wansfamily 的帖子

講到好似街市買菜甘簡單

又或者好似去五金舖買螺絲甘,揾到岩牙扭入去就係咩?

都知唔簡單,所以先問問大家
怕讀錯學校

我自己覺得既然target讀呢一類學校, 其實主要都係繼續靠屋企比input, 所以選一間你較喜歡既平台配套吧  唔洗諗得太複雜

yin0101 發表於 21-12-23 09:06
我自己覺得既然target讀呢一類學校, 其實主要都係繼續靠屋企比input, 所以選一間你較喜歡既平台配套吧  唔 ...

我還沒有揀定,手中有一些happy school 的龍校,
所以想先清楚傳統是否合適自己小朋友。
如果不合適可能會諗happy school

醒目開學勳章 王國長老

首先,考得入,證明你係果類人
無操fit都唔會入到db spb吧。既然幾年幼稚園時光家長揀咗呢條路,未來應該都straight forward
(通常有晒準備考得入嘅家長好少考到而問呢個學術研究問題:如何讀得開心)

如考入嘅係兩間不同種類,如德望(傳統)vs 黃錦輝 (較開心),一定要二揀一,就衡量利弊囉。呢個世界無完美學校亦無免費午餐,凡事都有個price。每個家長亦願意為結果而付出不同price (包括時間金錢返學遠近成效體藝栽培),唔vs只有空談

wansfamily 發表於 21-12-23 09:10
我還沒有揀定,手中有一些happy school 的龍校,
所以想先清楚傳統是否合適自己小朋友。
如果不合適可能會 ...
哪些happy school龍校?新派直資?定私校

Charlotte_mom 發表於 21-12-23 09:15
首先,考得入,證明你係果類人
無操fit都唔會入到db spb吧。既然幾年幼稚園時光家長揀咗呢條路,未來應該都 ...

如果是港同
的確唔同類

起初有種想法就是考得入就岩讀
結果2類學校都有

經歷了幾年幼稚園再加上社會在變,自己都開始唔知應該小朋友要什麼

yin0101 發表於 21-12-23 09:17
哪些happy school龍校?新派直資?定私校

香港係無happy school?
新派直資代表開心?不要被學校marketing 呃佐。

真係有嘅,你又擔心業績問題。

適合小朋友性格嘅學校,小朋友讀得開心,就係Happy School.

myhappylife    發表於 21-12-23 12:41

piglover 發表於 21-12-23 09:50

哪什麼性格讀傳統會開心?

piglover 發表於 21-12-23 09:50
我不覺得新派直資等如happy school所以好奇想知樓主指的是哪間 ”happy school"

wansfamily 發表於 21-12-23 09:21
如果是港同
的確唔同類

其實父母準備充足,小孩子攞到咁多Offers,會唔會小學突然間放手咩都唔理,由佢開心咁讀Happy School?

恭喜你,上年你問點準備入神校,最終真係有志者事竟成

答返你,傳統名校只是一個group, 每間傳統名校style上都可以有分別,就你講果兩間

DB就醒目仔,讀得又玩得
SPB就讀得但文靜d啦,我識的都比較書生型

而且除非同isch或者CKY果d比, 否則分別不大,我相信你手頭上都無呢類offer, 咁當然係有大食大

wansfamily 發表於 21-12-22 22:03
什麼特質的小朋友最合適傳統名校?
怎樣的小朋友一定唔好揀?

你要唔要考慮埋邊d家長/家庭適合?
我也有相似迷思,
我唔知我仔讀乜嘢學校較好?
想讀的學校又未必考到。。。。

Jean1769 發表於 21-12-23 10:18
恭喜你,上年你問點準備入神校,最終真係有志者事竟成

答返你,傳統名校只是一個group, 每間傳統名校style ...

Cky 冇緣但有考

luckydecbaby 發表於 21-12-23 10:14
其實父母準備充足,小孩子攞到咁多Offers,會唔會小學突然間放手咩都唔理,由佢開心咁讀Happy School?
...

原來人係會變,的確自己有種新想法
希望珍惜同小朋友之間的關係

可能我指happy school 誤會了大家
應該是活動式教學的學校
如港同 播道 王錦輝這類

亦都明一出vs post 好可能大家會話冇利由唔揀傳統男校

所以今次的post 冇意作比較
只想知什麼人會讀傳統名校都輕鬆
謝謝大家

wansfamily 發表於 21-12-23 13:47
原來人係會變,的確自己有種新想法
希望珍惜同小朋友之間的關係

好老土講句,一分耕耘一分收穫。
分別係傳統名校小一已經明刀明槍,新派直至初小可能比較輕鬆,最後都殊途同歸考DSE,一樣要認真讀書。
響香港好難輕鬆。