用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 2022-2023 揮手區
樓主: hzhang212
go

CKY 2022-2023 揮手區   [複製鏈接]

回覆 deco99 的帖子

更正番, 係上學期的後半段, 可能老師見小朋友應該已開始適應, 所以會捉得緊d, 每欠一次功課就會貼一個紅點係個chart度, 大家都知自己和同學仔欠交了幾次功課, 貼夠5個紅點就要寫手冊...不過依個只係我地班主任的做法, 唔清楚其他班的做法.
是的, 學校俾小朋友成長空間, 會讓佢地知道應該點樣做, 但亦都會俾時間佢地改善, 做不到的就自己承擔後果, 但又未至於太嚴厲..同埋升中無壓力, 家長都少左好多壓力, 俾時間同空間小朋友進步.

bearbearhome 發表於 22-1-12 20:21
我認同是需要自律性較高的小朋友讀才比較易「上手」,如果平時上堂不夠專心,家長跟係會較辛苦。 反之都可 ...

謝分享!

happygirl1284 發表於 22-1-13 00:26
非常同意。我仔就是上堂不夠專心,跟不到老師指示,老師做到step 3佢仲做緊step 1,就算寫左手冊返黎都唔知 ...

謝分享。

能夠有如此改善父母一定好高興(emoji)

deco99 發表於 22-1-13 00:47
我小朋友學習能力強,但懶散,不拘小節。完全無外補,無排名所以好難答是否是級頭,cky係有測考,佢考試成 ...

謝謝你的具體分享讓我們可以認真思考…

我只是擔心家長跟功課會不會好困難… 成績我沒高要求,但最少希望是小朋友能力應付到的,快樂學習就最理想(emoji)

(真係好怕for sure xxx 的回應(emoji)(emoji)(emoji))

libra2018 發表於 22-1-13 09:42
謝謝你的具體分享讓我們可以認真思考…

我只是擔心家長跟功課會不會好困難… 成績我沒高要求,但最少希 ...
家長根本唔使跟功課,基本上你想跟都好難。小朋友好多時已經係學校做完交埋,可能有時零碎一兩份先會見到功課,通常10-15分鐘就做哂 ( 我小朋友Y1 ), 唯一要跟就係sci project , 因為要教小朋友上網同去圖書館搵資料。只要肯放手,喺CKY讀書大人小朋友都好輕鬆,但如果喺乜都要跟到實嘅父母,喺CKY 會覺得好痛苦。

libra2018 發表於 22-1-12 17:44
請問孩子個性? 能力?
有外補嗎? 基本學費而已?
應付到的意思是級頭、中、尾?

CKY 既 assessment 既性質較接近IS。首先冇分名次;其次測考程度大約同做功課相當,所謂高分代表左小朋友平日學習態度做對了,分數自然較高;最後,如果分數低,家長就要認真睇下「成績表」,整個 assessment 精華就係份 10幾頁既 report card,裡面每科(如有不足)老師寫既評語,睇下邊度要改善、點改善。

所以「應付到」係代表住學習態度正確,學習路上既下一步小朋友仍會「應付到」,就只係咁多,並非名次。

至於要求學生自律、自學,本質上我唔同意。學校並非要求小朋友帶住自學性行入課室,而係帶住自學性離開課室,家長系屋企作出相應配合以維持、甚至加強。至少於小學階段,學校係塑造緊小朋友既學習態度、模式。

CKY 其中較 tricky 既係家長要放手放幾多,呢個係家庭背景、理念、文化既問題,冇分對錯,最終都係睇家長有幾認同

CXW 發表於 22-1-13 10:08
家長根本唔使跟功課,基本上你想跟都好難。小朋友好多時已經係學校做完交埋,可能有時零碎一兩份先會見到功 ...

我有理解過都係如你所說…

但,所以讓我覺得好睇小朋友本質(emoji) … 媽媽真心係好响住CKY 既教學方法 但 亦會好擔憂…

我小朋友還小但自律性強,我本人是會協助但不會干預太多既媽媽,我睇孩子態度比成績重要…. 還有點時間睇睇情況…

Anyway 真的謝謝你們具體分享

993rs 發表於 22-1-13 10:16
CKY 既 assessment 既性質較接近IS。首先冇分名次;其次測考程度大約同做功課相當,所謂高分代表左小朋友 ...

Assessment 方式真心讚(emoji) 唔係分數,係改善既地方,讚(emoji)

但學習既模式真心點聽都唔太明(emoji)
所以真係擔心得來好响往(emoji)

可否具體講下即係點教?點學?

libra2018 發表於 22-1-13 10:24
Assessment 方式真心讚(emoji) 唔係分數,係改善既地方,讚(emoji)

但學習既模式真心點聽都唔太明(emoji) ...

其實你咁擔心,不如簡第二間,你呢個苦惱就算讀緊嘅家長都未必解答到你!

Ann201403 發表於 22-1-13 13:31
其實你咁擔心,不如簡第二間,你呢個苦惱就算讀緊嘅家長都未必解答到你!
...

其實選校想盡辦法了解清楚姐,人人睇法、經歷唔同出來結果唔一樣係好正常…

唔答我 FOR SURE 已經好感動(emoji)

libra2018 發表於 22-1-13 10:24

但學習既模式真心點聽都唔太明(emoji) ...

點教/點學系 post #21 大約 cover 左。我唔係好明你唔明d咩,不如你 PM 我

libra2018 發表於 22-1-13 14:22
其實選校想盡辦法了解清楚姐,人人睇法、經歷唔同出來結果唔一樣係好正常…

唔答我 FOR SURE 已經好感動 ...

我都唔知應該點答,正常情況下cky一年有兩次class observation day,可惜只有家長可參加。我睇完感覺真係仲好過我嘅想像,老師好識教,會啟發,小朋友個個爭住答問題,同學間都會互相鼓勵,係好正面嘅學習環境。

呢兩年無咗開放日都好可惜,家長少咗機會了解學校。我哋由小朋友k1就去咗開放日,所以了解都多。希望今年20年校慶能有機會開放俾大家睇。

May I know if it is flexible for students to take IGCSE earlier or 跳級 on specific subjects if the students are up to standard? Thanks

993rs 發表於 22-1-13 14:29
點教/點學系 post #21 大約 cover 左。我唔係好明你唔明d咩,不如你 PM 我

好的,多謝你先(emoji)(emoji)

deco99 發表於 22-1-13 16:30
我都唔知應該點答,正常情況下cky一年有兩次class observation day,可惜只有家長可參加。我睇完感覺真係 ...

聽落真係好好~ 希望可以親身感受

Hwtsui 發表於 22-1-13 17:27
May I know if it is flexible for students to take IGCSE earlier or 跳級 on specific subjects if the  ...

我就未聽過,只聽聞插班生跳級插。我都有諗過呢個問題,因為我小朋友某些科目都有小小優勢。但小朋友未話上堂悶,我就俾佢時間正常學落去,呢哋又關乎教育理念問題,我係唔主張小朋友超前學。我俾佢返多d其他運動興趣班,explore好多唔同嘢。其實cky好多資優小朋友,學校也會有比賽機會俾某些小朋友,我個人唔希望我小朋友提早畢業,希望佢好好享受童年。

我估呢度小學家長多,唔知有無中學家長可補充中學情況。

回覆樓主:

想問今年cky一面同二面係考乜野?獲取錄嘅係咪通常都要有流利嘅英語?好想小朋友入cky,想知道應如何培養

請問如果起waiting list, 佢地幾時會call waiting ? by phone or email?

rouri 發表於 22-1-18 11:26
請問如果起waiting list, 佢地幾時會call waiting ? by phone or email?

之前有聽到call了一次waiting

yang437 發表於 22-1-15 02:33
想問今年cky一面同二面係考乜野?獲取錄嘅係咪通常都要有流利嘅英語?好想小朋友入cky,想知道應如何培養
...

英文好是必須。但未必要好流利好似鬼仔咁,但能夠溝通同回應老師問題
‹ 上一主題|下一主題