用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 2022-2023 揮手區
樓主: hzhang212
go

CKY 2022-2023 揮手區  

Hwtsui 發表於 21-12-21 16:28

Thanks r (emoji) can seek your advice on below?

Q1.CKY offers international curriculum, but management is run by local people, who believe in such curriculum. Whereas IS's offer the same curriculum, where its management is run by westerners (regarding PYP, i fail to see the major difference between a PYP program and a normal international primary year curriculum. so i treat them the same).

so CKY shares a lot of similarities with IS's in general. kids prefer English than Chinese. there is little Chinese copy writing. maths is not so much about calculating, but understanding and thinking. kids dont learn English grammar by doing hw, but reading lots of books. grammar mistakes are taken lightly, while the content is way more important. music, when not singing, kids learn to appreciate the meanings and stories behind the music pieces, and to study the history and the writers.

however, if you look more closely at the management and teachers, CKY has a lot more local staffs in comparison to IS's. Honglish is not uncommon at the staff level. also, there's a certain academic goals kids are expected to meet. eg if parents mistakenly take CKY as an IS and neglect the importance of Chinese, the kids will suffer in the secondary level. it isn't as easy going as IS's, at the same time by far not as harsh as local schools.

a lot of misinformed parents consider CKY as just a local school with extra NETs and STEMs. some even think CKY as an IS-wannabe. although CKY sounds so much like a school between IS and LS, i think of it a class of its own. there are more than just 2 types of schools, and CKY is exactly what i said in the beginning: international curriculum, but management is run by local people.

Q2.
avoid IB cert. 98% students get A*-C in IGCSE. entry requirement of IBDP is 3B3C

Q4.
playground language is English, even at our private outside-of-school activities. my kid even mumbles in English, thinks in English. i have to enforce Cantonese speaking environment at home.

請問細訂同大訂要幾多錢?分別幾時交?

回覆 lambeanmama 的帖子

唔該晒, 好好既分享 !!
黎緊小朋友有幸入讀CKY, 非常感恩 !

993rs 發表於 21-12-22 11:31
Q1.CKY offers international curriculum, but management is run by local people, who believe in such  ...

多謝你詳細既分享. 想問下本身你家庭在幼稚園時期係講英文定廣東話?係咪父母外國讀書或移民回流家庭?

Hwtsui 發表於 21-12-21 12:30
I m also thinking, coz heard that CKY students would go for many tutorials…

我識幾個CkY畢業生都12年無外補,其中一個考44分讀港大醫科。另一個有補,但都係話最尾考IB果二年,考41分,佢話補唔補都差唔多,最主要睇自己有冇心讀

無錯,讀得CKY 根本唔會諗住外補除左公開考試果2年除外。如果揀CKY 都諗住外補,我諗呢間學校並不適合你,你讀落會覺得好辛苦,好有冇力感。

pkjanel 發表於 22-1-10 20:40
多謝你詳細既分享. 想問下本身你家庭在幼稚園時期係講英文定廣東話?係咪父母外國讀書或移民回流家庭?
...

幼稚園英普班,父母其一係外國讀書,屋企主要都係 Cantonese為主,我諗唔超過 7:3 廣:英

請教一下CKY在疫情下網課安排okay嗎?

uscayenne 發表於 22-1-11 23:25
請教一下CKY在疫情下網課安排okay嗎?

我不知道其他人覺得ok不ok; 但我個人覺得滿意;同埋重點係有一路改善和修正安排:

1. 有時間表上主要科目;老師即場授課;
2. 課堂中,約每20分鐘老師會叫Eyes break 3-5分鐘,小朋友要離開電腦
3. 堂與堂之間會有15分鐘休息
4. 有平台提供相關課堂工作紙及交功課用
5. 其他非主要科目如普通話、音樂、美術等會有網絡短片自己睇同做

當然一定無面授咁好;但我覺得安排已很好。

我估計,其實好多直私小學也差不多吧。畢竟已經歷了兩年了。

恭喜哂你地有甘好既offer! 黎緊我小朋友都要考小學,想請問你地到CKY有咩心得?你地覺得你小朋友被取錄主要係咩原因?thanks

lambeanmama 發表於 22-1-12 07:42
我不知道其他人覺得ok不ok; 但我個人覺得滿意;同埋重點係有一路改善和修正安排:

1. 有時間表上主要科目 ...

衷心感謝您一直的無私分享,令我對學校有更多了解(emoji)(emoji),因為沒有朋友用家,所以靠爬文認識學校(emoji)

uscayenne 發表於 22-1-12 09:32
衷心感謝您一直的無私分享,令我對學校有更多了解(emoji)(emoji),因為沒有朋友用家,所以靠爬文認識學校( ...

歡迎你私訊傾呀。學校啲家長generally都好好;我也從不少高年班家長獲得有用嘅資料。大家互相幫忙。

993rs 發表於 21-12-22 11:31
Q1.CKY offers international curriculum, but management is run by local people, who believe in such  ...

你呢d 分享好好,有例子,有說明…

我都好欣賞CKY,但經我了解後,我覺得孩子應唔應付到是未知,但幾肯定作為家長的我未必有足夠時間與能力幫到小朋友去讀呢間小學,(中學可能會比較好,小朋友有足夠自理/自學能力)

libra2018 發表於 22-1-12 11:11

我都好欣賞CKY,但經我了解後,我覺得孩子應唔應付到是未知,但幾肯 ...

家長如果應付到交學費其實就無問題,如果能用英文同老師溝通就更好。我小朋友極少需要家長幫手,我幾乎係完全放手,好輕鬆。

deco99 發表於 22-1-12 16:29
家長如果應付到交學費其實就無問題,如果能用英文同老師溝通就更好。我小朋友極少需要家長幫手,我幾乎係 ...

請問孩子個性? 能力?
有外補嗎? 基本學費而已?
應付到的意思是級頭、中、尾?

謝謝,真心想了解情況。

以我暫時了解,因為無課本課程等,以閱讀學習為主,不強迫抄寫,不考不測,所以學生自律、自學性要比較過高要求… 我有沒有理解錯誤呢? 謝指教

libra2018 發表於 22-1-12 17:44
請問孩子個性? 能力?

我認同是需要自律性較高的小朋友讀才比較易「上手」,如果平時上堂不夠專心,家長跟係會較辛苦。 反之都可以理解長久咁樣既訓練,小朋友自理,自主學習既能力確實會提高。

非常同意。我仔就是上堂不夠專心,跟不到老師指示,老師做到step 3佢仲做緊step 1,就算寫左手冊返黎都唔知點做個份功課,我地就算從其他家長知道要做d咩都會扮唔知,叫佢第二日問老師。老師都好包容,唔介意佢攞返屋企再做過。開學後兩個月慢慢見到有進步,由20%慢慢到記得50%到上學期尾聲都有90%,寫手冊仲越來越清楚和齊整,自己知道要點做。有時老師會俾獎勵佢,見佢有進步又會讚佢,令佢自己都會想辦法再做好d。執書包執得慢,又會想方法點樣快d。下學期開始欠交功課要記錄,我仔都驚會俾寫手冊,所以更上心。
雖然小朋友專注、自理真的比較差,慶幸他自己都知有問題會想改善又會同我地傾訴,這些都是成長的過程,相信佢慢慢會有進步。

libra2018 發表於 22-1-12 17:44
請問孩子個性? 能力?

我小朋友學習能力強,但懶散,不拘小節。完全無外補,無排名所以好難答是否是級頭,cky係有測考,佢考試成績係幾好嘅。

你理解係有偏差,唔係無課本,係學校揀定圖書做課本,自行設計workbook,重視寫作同critical thinking。有一年兩次assessment,係正常考試,但無考試範圍。自律嘅小朋友喺邊度都可以讀好書,喺cky懶散嘅小朋友都可以有進步,因為老師會正面鼓勵,唔使計較成績爭一兩分,欠交功課不會寫手冊但要補,無疫情果陣有好多唔同活動可參加,有補底小組課。

我其實唔想成日講學校有乜好,因為我始終覺得如果真係鍾意cky嘅家長一早都知啦。如果有疑慮,例如你好介意小朋友排名,鍾意谷成績,真係唔好揀cky,我都唔想學校風格轉變。依家小朋友開開心心返學,我唔使check功課幫佢溫書,佢有好多時間做自己鍾意嘅嘢,學校畢業生成績又幾好,我無乜更高要求。

雖然好多家長話要揀啱小朋友嘅學校,實際應該係揀啱家長教育理念嘅學校。都係果句,如果內心存疑,唔好讀cky,我相信你嘅小朋友喺傳統學校都可以讀得好。

happygirl1284 發表於 22-1-13 00:26
非常同意。我仔就是上堂不夠專心,跟不到老師指示,老師做到step 3佢仲做緊step 1,就算寫左手冊返黎都唔知 ...

下學期欠交功課要寫手冊?我都唔知添,我都同你一樣由佢自己欠交自己學習,所以我覺得cky啱鍾意放手嘅家長,學校俾小朋友成長空間。

libra2018 發表於 22-1-12 11:11

我都好欣賞CKY,但經我了解後,我覺得孩子應唔應付到是未知,但幾肯 ...

我很同意,小一開學時,有部份小朋友,甚至可能是大部份小朋友,都是未能獨立自律地照料自己的學習及功課的;但學校老師在小一時,會花時間去教導、薰陶、及鼓勵小朋友去加強學習自理。我眼見小朋友們絕大部份在小一尾也做到學校的要求。

「授人以魚、不如授人以漁」,學習知識不難,學習如何去主動學習知識才更重要。正因為小朋友做不到,才要去學習。

我不算是完全放手的家長,但也真的是不用每天也要陪太子讀書。除了考試期會幫小朋友溫習外,小朋友每天也最少兩三小時睇書玩樂時間。

這是我想要的小朋友學習生活