用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考DSE Oral是否一定要打齊兩針疫苗?
樓主: Mimichuchu
go

考DSE Oral是否一定要打齊兩針疫苗? [複製鏈接]

natnatbaby 發表於 22-1-28 17:09
我果個看得重;話本身可能靠這科可拉到*。不過過2日應該OK了;都要接受現實;其他方面努力D。
...

果然追星嘅心態就唔同,一分都不能少
不過唔緊要啦,嗰十分大家都無啫  

YolandaTam 發表於 22-1-28 17:16
果然追星嘅心態就唔同,一分都不能少  
不過唔緊要啦,嗰十分大家都無啫  
...

佢覺得糸比其他部分有信心和不須準備。佢話無左會低一個grade;吾知點解差咁多;佢預OraI有8成半;其他部分只有6;7成。

natnatbaby 發表於 22-1-28 16:26
同屋企果個做緊輔導

我家嗰位話考唔考冇所謂, 宜家取消咗有少少開心, 佢話面對人唔多唔少都會心驚驚!

宜家paper 3佔大比例%, 大家加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-1-28 17:30
我家嗰位話考唔考冇所謂, 宜家取消咗有少少開心, 佢話面對人唔多唔少都會心驚驚!  

宜家paper 3佔 ...

好彩今晚亞囡話paper 3都比較好的;應該不太大影響掛。

無須想太多,今年不用考!

《消息:今年DSE英文口試再度因疫情取消》

https://hk.news.yahoo.com/消息-今年dse英文口試再度因疫情取消-060302183.html

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 22-1-28 17:06
我屋企嗰個睇得好開/功利,話除非追星,否則嗰 10% 不足為念,睇吓點做好 paper 2,3 仲實際喎。
...
我個個一知道消息就話對一些弱嘅學生有好處,Ielts 考 oral 都係帶住口罩來考
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-1-29 12:24
我個個一知道消息就話對一些弱嘅學生有好處,Ielts 考 oral 都係帶住口罩來考  ...

取消口試我仔冇乜所謂,但其他卷分數比重就加大,平均分佈落卷1.2.3, 卷3增加了4%。
卷1及2我仔較強,由其Reading 考IELTS 時佢拎 8.5分,相信對佢影響不大。

esmehouse    發表於 22-1-29 16:44

其實一早預咗oral 會取消,始終大圍健康緊要啲。
反而我想知道如果成個DSE 最後要取消,會只計mock 分數定計埋中四至六校內成績?
‹ 上一主題|下一主題