用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考DSE Oral是否一定要打齊兩針疫苗?
go

考DSE Oral是否一定要打齊兩針疫苗?

請問考DSE Oral Exam 係咪要出示打咗兩針嘅針紙先可以考?

Mimichuchu 發表於 21-12-20 15:42
請問考DSE Oral Exam 係咪要出示打咗兩針嘅針紙先可以考?
2022年DSE的考生應考須知,P. 20
無提到這個要求,

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Candidate_Handbook/2_22Instructions_to_Candidates_C.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/admin/student_s_handbook/

回覆樓主:

Thanks
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

政府野,成日變,我一定叫呀女打。如果臨考先打,一陣佢有乜頭晕身熱唔點算。
:-D :-?

應該係咪要考慮取消Oral. 因為風險比較大

bb12345 發表於 22-1-19 21:38
應該係咪要考慮取消Oral. 因為風險比較大

2021 取消咗,2022 會唔會取消要睇疫情發展

無聽到話要打疫苗,不過聽聞去年好似要做檢測。
唔希望取消,最好唔係只考筆試,始終考試應該要全面啲。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-20 10:29
無聽到話要打疫苗,不過聽聞去年好似要做檢測。
唔希望取消,最好唔係只考筆試,始終考試應該要全面啲。 ...

舊年係擔心遇到封咗成座大廈強檢,有機會影響遲到,先提早自己去做檢測。唔係要有陰性結果先可以入試場。
取消 oral 好可惜,我始終覺得差咗 d 嘢。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-1-20 16:24

pauline_c 發表於 22-1-20 15:56
舊年係擔心遇到封咗成座大廈強檢,有機會影響遲到,先提早自己去做檢測。唔係要有陰性結果先可以入試場。
...

其實點解唔延期呢?以前都係先筆試後oral

ecma1 發表於 22-1-24 09:15
其實點解唔延期呢?以前都係先筆試後oral

我唔知呀~ 舊年 overall 考試延期咗兩星期。無 oral 係我失望,阿仔好似唔多介意。

回覆樓主:

相信較弱無信心的同學想取消;但巳經準備了和有操練的同學就吾想取消。我就希望如疫情仍嚴重;可以延期;可以考完筆試先考。

natnatbaby 發表於 22-1-26 01:03
相信較弱無信心的同學想取消;但巳經準備了和有操練的同學就吾想取消。我就希望如疫情仍嚴重;可以延期;可 ...

考評局下午開記招, 應該會取消
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

too bad

醒目開學勳章 王國長老

natnatbaby 發表於 22-1-26 01:03
相信較弱無信心的同學想取消;但巳經準備了和有操練的同學就吾想取消。我就希望如疫情仍嚴重;可以延期;可 ...

都取消咗幾年,最近疫情咁都預咗
靠oral拉分嘅就一定唔想取消。不過今年本來競爭對手都係自己同學,程度理應相若,比起以前公開賽,對於分數上影響會較少

取唔取消口試而家已經無所謂 , 最重要疫情唔好影響 DSE 正常筆試 , 希望順順利利快快考完唔好再拖 .

esmehouse    發表於 22-1-29 12:08

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-28 15:51
取唔取消口試而家已經無所謂 , 最重要疫情唔好影響 DSE 正常筆試 , 希望順順利利快快考完唔好再拖 . ...

係! 我都驚考考吓全幢樓封, 冇得去考咁點算?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-1-28 16:04
係! 我都驚考考吓全幢樓封, 冇得去考咁點算?

好擔心 , 我記得去年有人響竹篙灣考  

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/615130/dse-2021-2%E5%90%8D%E6%AA%A2%E7%96%AB%E8%80%83%E7%94%9F%E7%94%B3%E8%AB%8B%E7%AB%B9%E7%AF%99%E7%81%A3%E6%87%89%E8%A9%A6-%E9%9A%94%E9%9B%A2%E8%A9%A6%E5%A0%B4%E6%83%85%E6%B3%81-%E9%81%8B%E4%BD%9C%E6%9B%9D%E5%85%89

回覆樓主:

同屋企果個做緊輔導

natnatbaby 發表於 22-1-28 16:26
同屋企果個做緊輔導

我屋企嗰個睇得好開/功利,話除非追星,否則嗰 10% 不足為念,睇吓點做好 paper 2,3 仲實際喎。

YolandaTam 發表於 22-1-28 17:06
我屋企嗰個睇得好開/功利,話除非追星,否則嗰 10% 不足為念,睇吓點做好 paper 2,3 仲實際喎。
...

我果個看得重;話本身可能靠這科可拉到*。不過過2日應該OK了;都要接受現實;其他方面努力D。