用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2022最新小學排名
go

2022最新小學排名  

https://hk.news.yahoo.com/%E5%B0 ... 0%8D-021945678.html

大家參考下, 陳守仁好似跌左好多?

Poyau    發表於 21-12-20 02:25

呢d排名, 睇完就算, 或者唔睇都可以

回覆樓主:

小學,幼稚園排名,無咩參考價值。 音小好過真道,優才?

參考下
信則有不信則無...

醒目開學勳章 王國長老

東區某直資一百不入,我代表想考嘅家長講多謝,多謝咁都信嘅家長

Charlotte_mom 發表於 21-12-20 11:24
東區某直資一百不入,我代表想考嘅家長講多謝,多謝咁都信嘅家長

好奇怪坊間好多排名都冇架,年年都咁多人考

piglover 發表於 21-12-20 08:10
小學,幼稚園排名,無咩參考價值。 音小好過真道,優才?

幼稚園都叫可以睇下
小學呢個真係笑左

連我細個讀個間無人簡都上到前70 。

真係搵鬼信

Charlotte_mom 發表於 21-12-20 11:24

係囉?直龍中學B1A ,小學百大不入 真係摸不著頭腦(emoji)

唔知點排 不過笑下算(emoji)

kc33 發表於 21-12-20 13:25
幼稚園都叫可以睇下
小學呢個真係笑左

中學才可以參考,幼稚園才得啖笑。

某區救世軍幼稚園排名高過某名私幼。

kc33 發表於 21-12-20 13:28
係囉?直龍中學B1A ,小學百大不入 真係摸不著頭腦(emoji)

唔知點排 不過笑下算(emoji)
我知點解,這個是最具競爭力小學排名!直龍100%上 Band1 中學 ,同學零競爭,所以應排最尾!

Arabellahk    發表於 21-12-23 16:43
jbbmom    發表於 21-12-21 12:35
alibabah    發表於 21-12-20 21:01

mikalaw 發表於 21-12-20 16:09
我知點解,這個是最具競爭力小學排名!直龍100%上 Band1 中學 ,同學零競爭,所以應排最尾! ...

笑左 (emoji)

我以為個個淨係識「大朽」,原來仲有人推薦「50小強」

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-20 19:10
我以為個個淨係識「大朽」,原來仲有人推薦「50小強」

今年考小果班, 好多當大巧神咁拜,唔準你咁講

真係有唔少人仲信奉呢啲小學排名㗎, 然後自我感覺良好, 自我催眠

Usagicat 發表於 21-12-21 00:11

考小都唔及考中果班影響大升小後讀好啲,可以升中考好中學,但揀錯中學就會影響入u率又或影響學習態度或氛圍!

觀塘區一間都冇?

其實小學排名可以如此安排嗎?

一條龍和直屬的,一個排名。排名通常根據中學的排名。

聯繫和沒有中學的,另一個排名。這個排名,只根據升中成績,按當中的B1AB1B。。。 B3C的學校給與分數(根據hkpapa852的定義),沒有列明升中的學校則不獲排名。因為升中理想的學校,通常都有詳細列表,所以應該具備代表性。可能Poyau已經有足夠資料做這份排名,可以出書。

這個排名,應該會比較客觀。

喇叭茶 發表於 21-12-21 10:46
其實小學排名可以如此安排嗎?一條龍和直屬的,一個排名。排名通常根據中學的排名。聯繫和沒有中學的,另 ...
有好多不同版本排名。如果真係新手父母搞唔清楚如何分析,最簡單,幾個排名一起睇,持續而穩定的排前列,可能應該屬於不錯的學校。再入去睇details, 分析學校優勢是否自己想要的,再篩選。重點係,學校“被”排名的原因,是否你自己重視的揀校原因。
例如EK一向睇成績/升學,如果你重視, 就跟EK。 有d排名話跟“受歡迎程度”,有d跟校舍面積,師生比例等等。

回覆 b3410 的帖子

香港社會都係睇成績/升學來分析

醒目開學勳章 王國長老

Usagicat 發表於 21-12-21 00:11

池中無魚蝦自大。咁有d人係都想要排行榜丫嘛