用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 林溢欣中文補習老師出咗份小學教材
發新帖回覆
go

林溢欣中文補習老師出咗份小學教材 [複製鏈接]

教材內容有點 生動 但怕小朋友中途唔睇   完全自學 如果小朋友比較被動又唔知啱唔啱 都要幾萬蚊唔知對小學生 有否幫助又唔知適合什麼同學 本身小朋友中文底又唔係咁好
   0    0    0    0

yansonleung 發表於 21-12-18 19:38
教材內容有點 生動 但怕小朋友中途唔睇   完全自學 如果小朋友比較被動又唔知啱唔啱  都要幾 ...

咁你有冇買?

我搵吾度邊度有寫價錢

回覆 yansonleung 的帖子

完全自學就真係驚佢地好快唔睇~ 我小朋友都係咁~
所以咁貴我就唔會買~

回覆 yansonleung 的帖子

咩課程嚟㗎 ?係自己睇片?定係做作業?萬幾蚊真係好貴喎

今日書展睇左,分6個階段,每個階段18節,每節目測30-40張工作紙,整個課程$69xxx

回覆樓主:

有用家可分享下嗎?謝謝(emoji)

yansonleung 發表於 21-12-18 19:38
教材內容有點 生動 但怕小朋友中途唔睇   完全自學 如果小朋友比較被動又唔知啱唔啱  都要幾 ...
去圖書館借圖書看更好。

回覆 happybaby12 的帖子

$6 萬幾, 我無時間跟.. 我會選擇出去搵人教..

可能我錯...因為我未有睇過教材內容.
不過, 我估所有教材都離唔開:
1. 背寫生詞, 詩句, 要不斷抄寫, 運用
2. 介紹修辭法 (排比, 比喻...), 要不斷應用寫作

教材應該有好分類, 易於記憶同溫習, 有好例子示範.

但就1-2 點, 都令到小朋友卻步.

太貴喇, 唔值opportunities cost, 呢個價, 可以搵到好多教材/ 老師幫小朋友
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊