用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 叛逆期的女兒
go

叛逆期的女兒  

大女小時候很乖,現在六年級的脾氣真的令我心情好低落,唔識教,又唔可以唔教。做父母真係好難呀☹️

多D同佢平心靜氣咁傾下,了解佢既唸法,尤其係點解咁唸,點解咁做,唔好立刻評判佢,知道根源之後再看怎麼解決。通常你平心靜氣佢也會比較平和,呢個時候就可以給點建議看她的反應。一定要顯示你是尊重佢既,多從佢既角度想,就容易溝通好多啦。

我個女都係,日日都激到我嘔血

fairplay 發表於 21-12-17 16:40
多D同佢平心靜氣咁傾下,了解佢既唸法,尤其係點解咁唸,點解咁做,唔好立刻評判佢,知道根源之後再看怎麼 ...

嗯嗯(emoji)

Candice-0711 發表於 21-12-17 17:01
我個女都係,日日都激到我嘔血

希望佢哋生性☹️

Fiona913 發表於 21-12-17 15:57
大女小時候很乖,現在六年級的脾氣真的令我心情好低落,唔識教,又唔可以唔教。做父母真係好難呀☹️
...

換個角色:

媽咪從前很溫柔,自少對我無微不至,現在我已經六年級十二歲,媽咪還是當我是三歲,沒有尊重我有選擇的權利,沒留空間給我生活,真的完全無法溝通了,我的情緒近乎崩潰,有想過自殺。究竟那個曾經耐心教我說話,仔細聴我講話的媽媽去了哪兒?

Ps.天大地大,女兒最大。為母則剛,不難!
  我不是同意女兒可以發脾氣,而是女兒的角度,並不承認自己有錯。

SL100    發表於 23-6-7 15:09
WSYSC    發表於 22-5-13 14:30
kenix_chan    發表於 22-3-21 08:58
Arabellahk    發表於 21-12-23 00:36
annielui    發表於 21-12-21 12:36

唔係㗎,我一直都好尊重距。有時候我唸起距對我既眼神就心寒,我會聽從你們的建議。多謝你地(emoji)

Fiona913 發表於 21-12-17 19:45
唔係㗎,我一直都好尊重距。有時候我唸起距對我既眼神就心寒,我會聽從你們的建議。多謝你地(emoji)
...
孩子青春期開始,偶然在行為上和眼神上有「看不起」父母的,佔了九乘,餘下一乘的,是大頭蝦父母,比人用眼睛「放飛劍」都收唔到而已。
這些行為正常,習慣下就好,過份得滯就叫埋阿爸,認真同佢講規矩(即是底線),唔好似熟賣熟當阿媽好「恰啲」。等17,18歲,會自然無咁燥,變回靚女一名。

ps.阿女唔好老脾,可能是討厭自己有暗瘡,經痛,唔夠高,班內大部份女生靚過佢,頭髪太長,太短⋯⋯⋯⋯總之乜嘢奇怪原因都有可能性,而妳只是「塵世間的迷途小羔羊」,咁啱企正系火山口,比佢的流彈擊中而已。

唔好嬲,唔好嬲。適當時候記得閃⋯⋯⋯出去買東西。

Arabellahk    發表於 21-12-23 00:38

annie40 發表於 21-12-17 20:00
孩子青春期開始,偶然在行為上和眼神上有「看不起」父母的,佔了九乘,餘下一乘的,是大頭蝦父母,比人用眼 ...

嗯嗯☹️

青春期所見:

通常女兒特別對媽媽「不客氣」

而兒子特別看阿爸「不順眼」

因此盡量不要單打,十分重要的教導,兩公婆一起「混合雙打」地講道理,效果會更好。

不過阿爸對住前世情人,會經常在「混合雙打」時段間,突然之間做「叛徒」,反過來話媽媽不對。這時媽媽只能在內心唱「海濶天空」。等夜闌人靜,再同爸爸「算賑」。

WSYSC    發表於 22-5-13 14:30
Arabellahk    發表於 21-12-23 00:38

annie40 發表於 21-12-17 20:15
青春期所見:

我嘗試下咁樣,真係好多謝你們(emoji)

Fiona913 發表於 21-12-17 20:17
我嘗試下咁樣,真係好多謝你們(emoji)
我們都是過來人。

annie40 發表於 21-12-17 20:15
青春期所見:

哈哈!說的對.

我自已沒有享受'叛逆期的女兒',
不過, 大囝年少時,有對立性反抗症, 到現在, 雖然亞囝自我管理能力正常(部份比正常人好一些).

太太是位盡責和緊張的人.
面對亞囝便吃了不少苦頭.
我反而覺得不難解決.

亞囝现在大了,偶然都因生活上一些逆境產生壓力,
壓力累積,卻遇上媽媽的囉嗦時.會火山爆發一下.
但爆一下,便把壓力釋放。
我的責任,要找問題和解決問題.

最近爆一次, 其一是亞囝肝火盛,睡眠質素差.
我特意找了一些保健劑.仲網上由台灣訂回來.
亞囝無食,但係知道我落力解決問題.
(這也是心藥,心理支持,和理性處理),

其實, 亞囝也因自已身體狀況,去睇中醫.
所以, 我唔擔心亞囝的問題.
而且,亞囝每次發脾氣, 待他完全平復, 我一定提醒他,
也要自己解決問題.

教導子女,真的壓力大.
首先,要管控自己壓力和情緒, 理智面對.

最近,太太跟老同學茶聚.
卻了解同學兒子患了亞氏保加症.
經過'自己'辛苦壓力,身體奇瘦.

每天擔心孩子上學情況.

我跟太太說,下次飲茶叫埋我.
最近我蒐集資料,加上我的鼓勵,
加上我的理解和處理態度,
希望幫到佢!

當我們每個寶貝有自己'特性',
才是罕有!  

P.s.  太太同學兒子.亞氏保加症, 卻有很高專注力.IQ120.
也有一些優點和特質.

stillgood20 發表於 21-12-18 08:38
哈哈!說的對.

我自已沒有享受'叛逆期的女兒',
認識幾個阿氏保男孩,母親照顧得當,長大後與我們的孩子無異。
湊仔,最有用是‘心 機’。

培養能夠相互溝通的關係,在成長歲月能歴久如新;
把人圈養在「聽話*乖」的小山頂上,大家都會很吃力,獨立成長起來,倍感乏力。
聆聽,陪伴,在某階段會是最自在的學習環境。

Fiona913 發表於 21-12-17 15:57
...

張學友/梅豔芳: “相愛很難歌詞有一段.

不過 两只手拉得太緊, 愛到過了界,  那對愛人, 同时亦最易變成一對敵人.

也許相愛很難, 就難在其實双方各有各寄望,   怎麼辦

- - - - - - - - - -

情侶也好, 家人也好, 朋友也好.

愛有界線, 而且, 每人不同. 時間空間也不同.

少女步入青春期, 心理/身理出現改變, 家長也要适應一下.

也好, 反叛期隨時間消失, 小朋友也會成熟.

然而, 在此期間, 最怕誤交損友, 和學業成績不良.

annie40 發表於 21-12-18 10:21
認識幾個阿氏保男孩,母親照顧得當,長大後與我們的孩子無異。
湊仔,最有用是‘心 機’。
...
亞氏保加症, 其實不罕見. 好多名人/有才能的人都有.
我囝, 對立性反抗症, 較少.

不過, 對立性反抗症.

其實, 十分容易處理.

好似下棋,  倒轉的棋行.

便可引導所需結果.

e一招, 我經常用.  特別是好多老細都有對立性反抗症.

遊戲人生. 玩得痛快, 便不計較!

回覆 Fiona913 的帖子

在我自己經歷中,強烈的覺得,孩子要的是父母給予安全感,我大部分的「說」和「教」都起不了大作用。
充其量,只能提供一些我用過的方法,給時間,提供資源,好似農夫咁,修下雜草,除下蟲,每日都落田巡下崗,事實兩三日唔巡,都無嘢嘅。

農夫生農作物氣,有用嘛?

都是生自己氣的,農夫修理好自己脾氣,就一團和氣。

農作物會生農夫氣嗎?

應該。。。是會的,不過,農夫笑着說,怎麼我未聽到,改天去坐在農作物傍,坐着,坐着,累得睡着了。
一天一天,一月,一月,一年,一年
那天,睜開眼,發覺,粧稼...熟了。

好好睡一睡,醒來就是新一篇。

氣不過來,就聽歌,好好瞓,瞓醒就新一篇

歌詞好

身體健康最重要

劃面好

拉一個家庭群,聽聽歌,脾氣就一步一步修養好了。

ABC-DAD 發表於 21-12-18 12:22
回覆 Fiona913 的帖子

在我自己經歷中,強烈的覺得,孩子要的是父母給予安全感,我大部分的「說」和「教」 ...
這個例範不錯啊!