用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道offer
樓主: cdiana105
go

宣道offer

回覆 JoeLee2021 的帖子

多謝你既分享呀,令我更加了解宣幼同有信心我都睇過宣幼升小資料 真的很不錯
只係擔心因為課程淺而要勁外補先可以取得好成績
因為休息對小朋友也很重要

哪你小朋友考到心儀小學嗎? 小一衍接得好嗎?

我們也相信宣幼絕對是一間很有愛的幼稚園
因小女現在也就讀基督教幼稚園,也是很開心的每天聽她唱歌
所以我們也偏向宣幼 只是想了解更多,謝謝你

回覆 fighting13 的帖子

我們也收到am offer呀會是同學仔嗎?

Kismart0423 發表於 21-12-23 15:34

我們也收到am offer呀會是同學仔嗎?

我都係am offer K1A班,你呢?

回覆 Kismart0423 的帖子

K3會有升小準備,模擬小學上課、功課、默書、測考等, 俾小朋友適應小學生活, 小一銜接沒有大問題。
我女有2間私校offer, 三間津校叩門成功,比較熟嘅朋友仔大多都有其他直、私offer。
外補呢個問題,應該係家長們各自發功,大部份家長都係甘,其他名幼仲誇張,睇你自己點睇。
升宣小本身有60個位,如果呢60位最後吾要offer, 不會留給其他宣幼生。

JoeLee2021 發表於 21-12-23 22:25
回覆 Kismart0423 的帖子

K3會有升小準備,模擬小學上課、功課、默書、測考等, 俾小朋友適應小學生活, 小 ...

你另外再加深認識宣幼!
我大女讀緊宣小,想妹妹都讀宣小,所以我會揀宣幼,希望入宣小機會大啲!
開頭都擔心宣幼課程會唔會太淺,不過聽聞都已經深過以前,現在我都可以放心了~

題外話 ,之前畢業禮表演,所有同學仔、老師、校長、校監全部一個一個排隊入場,阿囡前面個男仔係步入禮堂既時候吾肯行,跟住校長拖住個男同學行上台,上到台表演既時候,個男仔發脾氣,老師們沒有帶走男孩,之後,校長、老師輪留拖住個男同學一齊完成個表演,勁有愛.真心讚。

回覆 JoeLee2021 的帖子

你囡囡好叻女呀, 考到咁多offers其實我無諗住太催谷小朋友架
幼稚園階段都係想佢愉快學習為主
最多都係補英文 其餘自己得閒敎下

聽到你咁講 都覺得宣幼既校長老師好好
非常有愛同耐心 對小朋友就是要包容

忘記左問.. 請問知唔知
英文堂係咪每日都有呢? 一堂幾耐呢?另外,收上午就三年都上午班嗎? 真的非常感謝你

我都係呀 K1A呀 哈哈 又會咁岩既 真係有緣呀
同學仔 出年見

JoeLee2021 發表於 21-12-23 23:14

題外話 ,之前畢業禮表演,所有同學仔、老師、校長、校監全部一個一個排隊入場,阿 ...

Kismart0423 發表於 21-12-23 23:52

我都係呀 K1A呀 哈哈 又會咁岩既 真係有緣呀

出年見!

我大的小朋友是york 畢業,考到宣小,已經畢業入中學了。而到我細的就係讀宣幼,剛剛有宣小offer。York 同宣幼都係好學校,但點解我細女會選宣幼?因為宣幼升宣小收50%,我希望入返宣小,所以選宣幼。如果你好鐘意宣小,當然選宣幼,起碼比街外人易入。宣幼學術雖然不及york,但夠用,不覺得淺,另外宣幼教品行好好及老師有愛心。york也非常好,學術深,英文好,學校活動多,考直私好

canadababy93 發表於 21-12-26 13:29
我大的小朋友是york 畢業,考到宣小,已經畢業入中學了。而到我細的就係讀宣幼,剛剛有宣小offer。York 同 ...

請問宣小會好谷嗎?見佢課外活動都好多元化,我幾鍾意!

我小朋友都啱啱考到宣幼,都好希望可以升上宣小!

cccbb912 發表於 21-12-26 19:31
請問宣小會好谷嗎?見佢課外活動都好多元化,我幾鍾意!

我小朋友都啱啱考到宣幼,都好希望可以升上宣小 ...

小四開始谷,但我小朋友唔覺谷,所以返學開心。