用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問吓個老師咁樣教有冇問題
go

想問吓個老師咁樣教有冇問題

中一人文科學(英文),只係第一學期, keep 住不停突激默書測驗,唔合格低分就全抄,係連題目答案,學生第一次唔抄就double 上去
我明白家長插手就好似好怪獸咁,但我唔明佢咁教有咩效果?

另外想比啲個老師背景資料,我諗係第一年教書,因為其實之前佢係有線做電視主持嘅,Youtube 仲睇到,第二係好後生,而家仲做緊youtuber, 唱吓歌cover 咁,而且係學校合約教師,如果比妳地會唔會對佢唔係好有信心?

高達紅色 發表於 21-12-17 01:46
中一人文科學(英文),只係第一學期, keep 住不停突激默書測驗,唔合格低分就全抄,係連題目答案,學生第 ...

我以為老一輩老師興罰抄, 阿女初中遇過2個, 冇㗎! 我叫佢知訂囉! 我唔會插手!咪勤力啲温書囉!得益都係自己嘅!

嗱! 難保高中再次遇上, 考DSE嘅話好多科都要SBA, 自己睇路啦!

中一人文科學(英文),只係第一學期, keep 住不停突激默書測驗,唔合格低分就全抄,係連題目答案,學生第 ...
不停默書測驗,可能係學校政策,因為好多中學係靠測默鞏固學生知識。但錯邊題就改邊題。
全抄會令學生好大負擔,而且還有其他科要兼顧。
點都應該搵學校反應期望改善

醒目開學勳章

人生總會遇到啲唔太理想嘅事情,呢個老師都唔算太嚴苛,叫你小朋友上堂留心聽書,測驗唔好唔合格,阿q啲諗,當幫你預習,第日考試可以溫少啲

囡依家高小,都遇到罰抄老師。年資高,教的好好,不過非常嚴厲,錯罰抄,唔做就加倍再加倍。佢哋被罰過一兩次後,都唔敢再錯,上堂也專心好多

遇到呢啲老師先係寶喔?以前做學生都知,老油條等放工嗰啲鬼得閒同你突擊默書測驗,求其教曬 syllabus 就算。得啲後生嘅老師先會咁擺心機落學生身上。有啲學生係抄三四次都未識串字但又唔識拼音,唯有用 muscle memory 幫佢地溫書。

唯有自己醒少少專心上堂唔好錯咁多囉!

識個同學中史差,被老師要求罰抄,日子有功,中史科進步好多~

好Y,迫佢温習,老師hea教你咪重驚!

回覆樓主:

會叫年輕人自己跟緊啲,呢啲老師係有心想學生好,但通常唔係咁識教書(即係唔太能夠令學生明白)。

我自己唔會想阿囡遇到呢啲老師,亦慶幸末遇過

其實中學科目還有好多科,唔係得佢呢科,其實佢咁做,學生壓力大咗,好大機會反效果。
我亦唔覺得中學生還要默書,還要靠老師guide住學習,還要咁樣抄寫法

其實某些中學呢啲科上課時間應該唔多,不如用多啲時間睇片,老師講解多啲,增加同學間互動,師生互動更加能刺激學生對科目的興趣和吸收,長遠學生自然會自主學習,成效比較好!

DELete

3Meowshome 發表於 21-12-19 12:08
DELete

我估係IS
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-19 13:08
我估係IS

IH 呀,反而IS 無咩理佢都合格
題目只係土地規劃,年輕人成日話唔明囉!本書又唔係好厚,有時間可能一個長假期都攪惦!但可能老師都係新啦!

用呢啲盲目抄寫方法嘅老師,睇嚟都無乜心放落教學上,唔諗其他方法去教學生,用呢種低級方法務求學生自己「識晒」個課程,唯有叫自己小朋友呢一年自己執生,盡量避免踩雷。

高達紅色 發表於 21-12-19 13:22
IH 呀,反而IS 無咩理佢都合格
題目只係土地規劃,年輕人成日話唔明囉!本書又唔係好厚,有時間可能一個長 ...

課文有冇summary? 如果家長可以嘅話,自己睇一次課文及理解學校嘅測驗模式,然後再教年輕人策略,希望長遠教到年輕人一啲學習方法及考試技巧,而非短暫避免老師嘅罰抄。

以為上一代先興罰抄 估唔到依家仲會咁做

今早終於第一次睇到佢上zoom! 只係講吓考試咁,第一感覺串串共似補習天后多過教書
之前第一topic 講地理過咗就算!睇吓佢呢個學期咁多家長睇住佢點死!

我都好反對啲老師一味叫人罰抄,不過有啲老師好興咁做,由其是谷嘅學校會用呢啲方法,唔識就不停罰抄抄到你識,查實並非好嘅教學方法,慶幸我啲仔冇遇過呢啲老師。

回覆樓主:

低分全抄,都吾會好多,抄吓都冇咩問題,阿女佢地低年班都係咁。

我記得以前我讀中國文学,日日背黓,吾合格,死得好金,抄親都成篇成篇,有個千字。
妹妹豬 齊來做個好朋友)