用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒語境如何?
go

聖羅撒語境如何?

上網都係見幾年前嘅分享(emoji)
請問有冇用家可以分享一下
是否每日有英文堂?
學術程度如何?我哋有迦南offer
聖羅撒要跨區,上小學前可以搬屋去校網內抽小學。
依家唔知點揀好(emoji)

回覆 tammyyippo 的帖子

誇區小朋友會好辛苦喎!聖幼校車服務極差。
如果你住嗰區,我鼓勵你讀,如果唔係你真要考慮下
學術上,我唔清楚,我只知扣小學無優勢,
我細囡讀聖小,同學聖幼家長講

係咪應該去小一選校度問,佢哋先至係用家,呢度都係新手媽媽多

Cherryroy 發表於 21-12-16 16:47

誇區小朋友會好辛苦喎!聖幼校車服務極差。

係呀,我仲要問咗學校應該冇校車,所以真係好難返學,咁真係要三思

Okay媽 發表於 21-12-16 17:15
係咪應該去小一選校度問,佢哋先至係用家,呢度都係新手媽媽多

係喎!Thank you (emoji)

回覆 Cherryroy 的帖子

校車服務極差? 請問可唔可以講多少少?
係路線設計差、價錢貴、選擇少定其他問題?

我都有聖羅撒offer考慮中,本身沙田區都有其他offer

冇校車?!? 係咁橋你嗰區冇定點?
我仲以為一定有添,咁係咪要打去學校問咖?

謝謝!

Joybaby 發表於 21-12-16 17:46

冇校車?!? 係咁橋你嗰區冇定點?

我打去學校問嘅,學校嘅回覆係今年冇經我個區,而下年校車會重新投標,有機會會轉校車公司,而且亦唔知道學校有冇收我嗰區嘅其他學生,所以都答唔到我下年我呢個位置有冇校車,所以我最壞嘅打算係當佢冇校車

回覆 Joybaby 的帖子

聖幼同聖小同一校車公司,車資比起其他其實差不多,家長仲開左group嚟投訴校車公司,而且聖幼家長俱多。校車經常遲瑜,令到幼稚園學生遲番學又或遲放學。今年仲寫明如因疫情停課要交足全費。講真住得遠真係要諗清楚,學校附近經常塞車,所以小朋友真係要長時間番屋企,我住土瓜灣,我接囡番屋企坐15分鐘車程,坐校車要1小時多車程

校車cut左啲路線,就連上年有啲原有路線都cut左

Cherryroy 發表於 21-12-16 18:44
回覆 Joybaby 的帖子

聖幼同聖小同一校車公司,車資比起其他其實差不多,家長仲開左group嚟投訴校車公司, ...

Omg 都幾差…

校車真係好差,差到最後我都要自己接返學放學,唔係住得近真係唔建議

校車條路兜得好緊要,不停賴塞車遲到,仲要聲大夾惡,完全係因為覺得啲家長冇咗佢唔得

Holovekinki 發表於 21-12-16 23:11
校車條路兜得好緊要,不停賴塞車遲到,仲要聲大夾惡,完全係因為覺得啲家長冇咗佢唔得
...

我都已經諗住放棄了唔想小朋友咁辛苦

回覆 Cherryroy 的帖子

校車服務確實不好,但聖幼生如叩聖小會由幼稚園代交表格,其他學校叩門聖小會short list見,但聖幼生會全部見哂的。我知上年也有聖幼生成功叩入聖小的

回覆 Holovekinki 的帖子

根本佢地食住家長需求,學校應該black list康和,吾好比佢再入標