用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 sc kv 民生
樓主: Rachely0123
go

高主教 sc kv 民生 [複製鏈接]

Manching420 發表於 21-12-16 05:25
回覆 PTL_L 的帖子

我之前住葵青,係上年先搬過黃大仙,跟住諗住叩門~去迦密同華英~咁啱巴士順路又醒起 ...
是的,私校一般可最多收44人左右,所以以40人做平均數是差不多,又加上私校家長一般金錢上可以更多選擇,如中途轉國際學校、提早出國、轉其他學下等,所以一般都6年級的人數都不會有收齊每班44人那麼多,故以40或38/29做中位數差不多了,因每級6班或7班都好,總數是多或少6/7個左右,影響收生率的比例不大。

zoemak0730 發表於 21-12-16 00:45
唔好意思離題想問,如果女仔民生同坑真又應該要邊間好呢?🙏🙏
請問你住邊區?

九龍區,但係2間學校車程差唔多,同埋仲等緊德望出result!

zoemak0730 發表於 21-12-16 07:19

九龍區,但係2間學校車程差唔多,同埋仲等緊德望出result! ...

剛打咗好多字,冇哂
個人喜好是小朋友讀單性學校,因課程、設施上會更配合性別而發展或建立,而兩間學校距離相約下,本人會考慮升中保障又因灣仔區或港島區較多傳統名女校,故會:

坑真》MS

如加入德望:
德望》坑真〉MS
升中保障,本人認知又根據EK網友分享,德中收德小提升到6-7成,但要留意,德望是黃大仙區,該區band 1中學學位較少,如德中唔收番,就要起黃大仙區選讀其他學校,所以競爭都不算少,但又有網友分享,德小生叩門能力頗高。

回覆 Rachely0123 的帖子

之前我仔都有高主教 MS 同其他名幼offer, 最後揀左MS, 因為識兩個小朋友讀高小,睇過佢地測考內容,所以冇留到高幼位。如果想知多啲,可以pm 我。

fongyu1122 發表於 21-12-16 13:21

之前我仔都有高主教 MS 同其他名幼offer, 最後揀左MS, 因為識兩個小朋友讀高小, ...

可以係到講多d嗎
比大家參考下
謝謝

fongyu1122 發表於 21-12-16 13:21

之前我仔都有高主教 MS 同其他名幼offer, 最後揀左MS, 因為識兩個小朋友讀高小, ...

想了解,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題