用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 sc kv 民生
樓主: Rachely0123
go

高主教 sc kv 民生 [複製鏈接]

Rachely0123 發表於 21-12-15 18:46
你好了解高 你係用家嗎
民生都係好學校 好難揀
兩個都絕對是好學校,有歷史傳承,所以要諗遠多少少,升中保障!
另九龍城區絕對是好多band 1中學,但比起灣仔、中西區既傳統名校仍然略少,又諗一諗自己中學進可攻係想咩type中學?

PTL_L 發表於 21-12-15 19:33
兩個都絕對是好學校,有歷史傳承,所以要諗遠多少少,升中保障!
另九龍城區絕對是好多band 1中學,但比起 ...

梗係band 1 a
但想去d相對活動教學一d的
驚谷得辛苦
高小課程是否如傳說咁深

高小,民小,甚至兩間中學,是否你哋心目中的中學?如果還想試其他,建議揀SC/KV,因為兩間幼稚園的中學都未必咁吸引。

super_cat 發表於 21-12-15 19:32
4班收4班小學
同4班收6至7班小學係點解?

同屬直屬關係
RC 4班,共收約144人,[size=14.399999618530273px]扣除了自行分配學位和中一重讀生學位(約43+10個位)後,可保留[size=14.399999618530273px]餘下學位的 85% ,約79個位予RCPS
RCPS 4班,約160人左右(計當年冇人中途離開)即收band 1 and 2學生差不多1半學位,但事實上係唔只,因每年走剩約13X人左右,按以上情況,見學校網頁每年都收收79-81人左右,估計中學收小學差不多3份2學生。

MS 5班(更正)收180人左右,扣除(約54自行收生+12個重讀位)後,收約96個民小生,但民小一級6-7班,總數是240至280人,又扣除出走率,估計剩220-240人左右,但只有約96個直中位俾民小,得1半都冇。

MS數字全屬估計,如有錯,請指正!

Rachely0123 發表於 21-12-15 21:02
梗係band 1 a
驚谷得辛苦
唔谷但深,不過配合學生程度。
無聽過勸退,但每年有不少人自退

PTL_L 發表於 21-12-15 21:21
唔谷但深,不過配合學生程度。
無聽過勸退,但每年有不少人自退

因為太深跟唔到?

Rachely0123 發表於 21-12-15 21:23
因為太深跟唔到?
是,有啲轉國際學校!

b3410 發表於 21-12-15 21:06
高小,民小,甚至兩間中學,是否你哋心目中的中學?如果還想試其他,建議揀SC/KV,因為兩間幼稚園的中學都 ...

你眼角高啫,點都係揀進可攻退可守學校啦,點會想繼續衝又無保障?但唔排除有人鍾意唔鍾意間中學,咪升小努力啲囉,小唔得,咪升中努力啲囉,無人話幼稚園揀定就定咗15年會係點㗎?但起碼有保障先~

回覆 PTL_L 的帖子

今年民小升民中有150幾人~外校生20幾個~(外校生要留堂數過來)

Manching420 發表於 21-12-15 22:19

今年民小升民中有150幾人~外校生20幾個~(外校生要留堂數過來) ...
不合理,自行收54個位,應全收外來生,大部分直屬中學都會如此安排,因為第一,用34個收本校生band 2 or band 3成績好?還是全收外校band 1生?
第二,直小生band 1 and band 2生可於搞珠階段填乙一就可收番,點解要起先行階段先收呢?除非個別是必收唔想俾佢走人士,但一定唔會多!

我仔今年民中外校生~第一日全部外校生都要留堂參觀校園~有幾多人一眼睇晒⋯⋯民中愛親生仔,o(^▽^)o精英班兩班其中一班得5個外校生⋯⋯

Manching420 發表於 21-12-15 22:40

我仔今年民中外校生~第一日全部外校生都要留堂參觀校園~有幾多人一眼睇晒⋯⋯民中愛 ...
冇抵觸,九龍城強區林立,民生非最歡迎中學,睇成績而編,未必關親唔親生仔事~~

咁事實今年就係得20幾個外校生~班主任都係好講

PTL_L 發表於 21-12-15 22:27
不合理,自行收54個位,應全收外來生,大部分直屬中學都會如此安排,因為第一,用34個收本校生band 2 or ba ...

事實上,民中自行係收番自己學生。問在校家長已知。

PTL_L 發表於 21-12-15 21:25
你眼角高啫,點都係揀進可攻退可守學校啦,點會想繼續衝又無保障?但唔排除有人鍾意唔鍾意間中學, ...

諗法一樣。

Manching420 發表於 21-12-15 22:51

咁事實今年就係得20幾個外校生~班主任都係好講

好的,在校生說話,我會選擇相信!但如有民小升民中網友分享會更好!
原來小一唔只最多280人,是293人,剛見網上資料,但真係唔知走到小六幾多人,當走到270人都好,亦如你所說收150人,咪又係收民小55%左右?

另外,如你所說,收150人,即是會用自行位收小學部學生?收成50個,未免太多太不合理

dorandka 發表於 21-12-15 23:00
事實上,民中自行係收番自己學生。問在校家長已知。
我都咁估,正如坑真中外傳有用自行位收坑真小,因明知中學俾小學部位少。

Rachely0123 發表於 21-12-15 21:02
梗係band 1 a
驚谷得辛苦

咁民生、高主教中學似乎都唔符合你要求

如果幼稚園要back up就高主教

否則揀SC

唔好意思離題想問,如果女仔民生同坑真又應該要邊間好呢?🙏🙏

我之前住葵青,係上年先搬過黃大仙,跟住諗住叩門~去迦密同華英~咁啱巴士順路又醒起老細個仔以前讀呢間所以順便交埋邊。。之前我對中學冇認識只係上來睇邊間好就去報下咁~我見校刊民小,1-3開7班,4-6開6班. 無聊數過一班好似39個人
‹ 上一主題|下一主題