用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言, 港華
樓主: ckktmy
go

聖言, 港華   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-11-15 12:09
睇到hkpapa嘅資料,某尊喺2015年仍然善於講話,5+, 5**等嘅百分比一目了然,可惜其後某尊「惜言如金」,眾 ...

港華前任校長"躺平", 現任校長是否"勵精圖治"呢? 至少暫時睇落公開試成績似乎係對板

DBS前任校長愛出風頭狂收運動員掛住去學界爭標, 導致DBS既公開試係DSE初期殞落 (當時IBDP成績亦唔不如現在般出色), 要到後繼人 (現任校長) 多年 (4年) 努力, 先夠膽再次係2016年公佈番公開試成績

名校總有起落 DBS, SPC, 港華, 九華, YWC如是, 衰落時咪收收埋埋囉!

多年嚟都 keep 住無乜改變資料發佈方式, 男校只餘下QC, LSC, KC, SJC, 聖言

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 22-11-15 11:48
某尊不如其名 不善講話
植株失之東隅 收之桑愉
縱有五匹駟乘 默默耕耘

箴言第15章(摘錄)
溫和的回答,平息忿怒
智慧者的舌,廣傳智慧
智慧人的唇,散播智識
義人的心,只默思善事

gabejang    發表於 22-11-15 13:29

hkpapa852 發表於 22-11-15 12:34
港華前任校長"躺平", 現任校長是否"勵精圖治"呢? 至少暫時睇落公開試成績似乎係對板

DBS前任校長愛出風頭 ...
師兄, LSC 是否近年也改變資料發佈方式 ??

hkpapa852 發表於 22-11-15 12:34

DBS前任校長愛出風頭 ...
BAND 1 官校通常都好透明?

IYY 發表於 22-11-15 13:23
師兄, LSC 是否近年也改變資料發佈方式 ??
都係, 變了少許
由y-axis有數值變到無數值, 同埋過往係N年成績都放晒係度變到只得番今年成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gabejang 發表於 22-11-15 13:29
BAND 1 官校通常都好透明?
官校係"有限度透明"
佢地有資料, 不過唔少只會同校內家長發佈

如QC既公開試成績, 街外人要知, 要兩年後買本黃龍報先有, 當屆詳細成績, 只有校內部份家長會知

回覆樓主:

自行肯定港華難度高D,不過都睇小朋友,smart既去邊都有機會

回覆 adriantai 的帖子

我反而覺得聖言難d,東九男仔都可能會爭。

Joe8889 發表於 22-11-17 08:37

所以競爭咪細D囉

Joe8889 發表於 22-11-17 08:37

聖言: 主要係觀塘, TKO同東九龍 (黃大仙/啟德一帶)既學生會去考, 外區人其實較少
港華: 始終有名氣, 會吸到各區家長叫子女去考

港華收生要求一定唔低, 因為要搵班街外精英溝淡直小B2生, 同灣仔區大抽獎收生蝕底既影響
聖言要搵數學叻既人 (鍾意收攞得多奧數獎既人)

hkpapa852 發表於 22-11-17 09:35
聖言: 主要係觀塘, TKO同東九龍 (黃大仙/啟德一帶)既學生會去考, 外區人其實較少
港華: 始終有名氣, 會吸 ...

聖言專收數叻人,佢嘅DSE數理科成績比起其他同級學校係咪更高?中文科比起其他男校會唔會更低?

hkpapa852 發表於 22-11-17 09:35
港華: 始終有名氣, 會吸 ...
唔清楚港華收插班/叩門咩準則,親友仔仔試兩年都插唔到班,反而SPB 收咗。

gabejang 發表於 22-11-17 12:19
唔清楚港華收插班/叩門咩準則,親友仔仔試兩年都插唔到班,反而SPB 收咗。 ...

請問是中學插班嗎?

19801980 發表於 22-11-17 13:19
請問是中學插班嗎?
係, 本身讀九龍band 1

gabejang 發表於 22-11-17 14:00
係, 本身讀九龍band 1

昨天去咗Admission Talk,校長多番強調 Find a Good Match。
Band 1學生當然有著數,但港華個標準,未必100%以學術行先。

回覆樓主:

呢個年代除咗讀書,好多細路都兩三樣體/藝跟身㗎喇
‹ 上一主題|下一主題