用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無初小成績差 高小成績變好嘅例子 ...
樓主: yeungyeung_ma
go

請問有無初小成績差 高小成績變好嘅例子 [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-12-17 10:50
其實你小朋友都幾typical,除非好生性,好多初小細路都唔會自動自覺。我覺得初小最緊要培養認真嘅學習態度 ...
呢樣係最難, 個女讀一年級, 已經日日做親功課都發脾氣/黑面雖然成績叫做ok, 但只靠我地迫而佢自己完全冇主動性, 長此下去學習動機只會不斷下降

請教吓有咩方法令佢明白主動完成功課係佢責任, 而唔係父母/學校迫佢接受嘅命令?

回覆 yeungyeung_ma 的帖子

Del

Cherryroy 發表於 21-12-27 19:07
回覆 fupigpig 的帖子

學校話專注力不足,要遲啲評估。

其實好多學校,應該係話好多小朋友都係專注力不足,就算評估左係,除非學校係有支援,例如考試時間長啲丶答題上會鬆手啲⋯⋯,否則其實Check嚟都冇用,我覺得好少小朋友係極度專注,所以都係針對性響能力想幫佢建立

zebrama 發表於 21-12-30 13:17

其實好多學校,應該係話好多小朋友都係專注力不足,就算評 ...

呢樣我好認同,有冇份報告都好,最清楚係自己觀察到幾多,尤其初小階段,如果認中文字未夠,已經可以炒晒中數常3科,學校師生比例情況下,幫到真係非常有限。
我自己冇理學校份報告(我唔認同佢結果),佢評左專注力不足、讀寫障礙、閱讀能力balabala一大堆問題,事實我小朋友重點當時認中文字未足夠應用,日常全部測考合格、成績中上,所以自己針對每日讀中文,之前私補都係針對教中文閱讀理解技巧。我完全冇用學校嘅調適,簽晒不同意就算⋯⋯

回覆 rsx 的帖子

咁叻嘅!要點做

回覆 Cherryroy 的帖子

試下多做運動,乒乓球、羽毛球、籃球、跳繩…運動對改善專注力不足很有用。人專注,成績先會改善。

我小朋友小一識別有讀寫困難, 學校可以減中文功課, 多看書用拼字來學中文字.  

小二讀寫明顯有改善, 但有專注力不足, 中文數覺只有6X分, 英文7X分.  

小三自薦做風紀, 有了目標要做好榜樣, 個人定咗專心咗.  

小五成績明顯有進步, 小六已成為風紀隊長學生領袖, 中文有8X分 數學同英文有9X分.  她常用龜兔賽跑隻烏龜形容自己, 唔放棄就可以成功.  所以樓主不要放棄, 小女不是贏在起跑線, 只要堅持也可以跑下去.

如果係 band 3 初中能夠之後大幅反彈,我覺得好勁

但是如果係 band 1 初中,因為本身已經係讀書嘅料
能夠入 band 1中學,本身已經係小五小六前列份子
相對就不太特別了

YolandaTam 發表於 21-12-16 15:40
我女小一考第尾,小三追上中游,升上直屬 Band 1 中學。
中一二係中游,中三中上,而家中六,理科,讀八科 ...
師姐咁啱既,我女小一考尾3,小四又係追上中游考B grade,又係上中學部,但讀唔到8科

hugub 發表於 22-1-3 16:40
師姐咁啱既,我女小一考尾3,小四又係追上中游考B grade,又係上中學部,但讀唔到8科 ...

係呀,諗起當年真係一壳眼淚(emoji)尤其當初佢基本上文盲咁滯,由繪本開始伴讀,教佢紀律,執佢字體,真係勞心勞力勞氣。

YolandaTam 發表於 22-1-3 21:11
係呀,諗起當年真係一壳眼淚(emoji)尤其當初佢基本上文盲咁滯,由繪本開始伴讀,教佢紀律,執佢字體,真係 ...
所以呢個世界冇懶學生,只有懶家長

圍棋對改善專注力也很有幫助
不像體育運動需要流汗。。
幾個家長(特殊學習需要與否)都同我表達過

哩類人本身就聰明,只係懶。
‹ 上一主題|下一主題