用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無初小成績差 高小成績變好嘅例子 ...
go

請問有無初小成績差 高小成績變好嘅例子

近日見好多高小家長討論緊升中選校,搞到我都愈睇愈緊張…
我小朋友初小,我唔算好催谷,但考試測驗前都會督促下佢,考試嘅日子工都唔返,請假陪佢溫書。

佢唔算太蠢,記性都唔錯,但學習態度唔好,非常唔專注,好大意,又懶散,自理能力較弱,好倚賴人,唔自動自覺,有外補但全級排名係中間偏下游
請問高小成績好嘅小朋友,佢地係咪喺初小嘅時候已經表現好好?

我已經好努力調校緊佢嘅學習態度,但讀書始終要靠佢自己心態,唔知我小朋友有無機會呢一兩年自己開竅…

你地有無啲初小麻麻地,但高小變得自動自覺,成績有進步嘅成功例子可以分享下?謝謝。

世事無絕對,媽媽加油呀。

我有個朋友個仔讀一線名男校,小學階段成績平平,係初中突然開竅。
可能因為到了青春期有啲物慾,想買下遊戲機、手提電話之類,佢爸爸就要佢考試達到某啲成績,做到就買,差一分都唔買。佢個仔又好受落,真係努力去做,後來入咗港大讀IBGM….

回覆樓主:

我大女咪係囉,小二果時差不多科科緊緊合格,到左三年級全班考第一,四年級入左精英班,而家中二,入左band1學校。

hibella    發表於 21-12-17 16:25
hibella    發表於 21-12-17 16:25

zone 發表於 21-12-15 16:38
我大女咪係囉,小二果時差不多科科緊緊合格,到左三年級全級考第一,四年級入左精英班,而家中二,入左band ...

好勵志,點解有呢個轉變?

penguinding 發表於 21-12-15 19:26
好勵志,點解有呢個轉變?

上面寫錯左,應該係全班。可能去左補習班掛,加上開始喜歡睇書。

我小朋友一樣, 學野算快, 但識左就算, 冇心機溫習. 例如中文, 啲字全編都識, 但答題就寫錯哂的字, 因為唔鍾意練字. 評測考試當然唔合格. 原本諗初小啫,佢識咪得囉, 唔洗咁緊張喎. 但班主任話太差會影響編班呀?但點先可改變佢學習態度?佢一直都係唔積極,唔認真, 玩玩下咁. 考第尾都話冇咩所謂. 最慘係好似冇咩特別想要, 咩都係, 有好吖, 冇都OK唔知點搞

我女小一考第尾,小三追上中游,升上直屬 Band 1 中學。
中一二係中游,中三中上,而家中六,理科,讀八科。

YolandaTam 發表於 21-12-16 15:40
我女小一考第尾,小三追上中游,升上直屬 Band 1 中學。
中一二係中游,中三中上,而家中六,理科,讀八科 ...
好激,讀8科但好勁

想請教下,你用咩方法幫小朋友追成績呀?

我大女咪係囉,小二果時差不多科科緊緊合格,到左三年級全班考第一,四年級入左精英班,而家中二,入左band ...
好厲害…一兩年時間追返晒,請問點樣可以做到

我大女咪係囉,小二果時差不多科科緊緊合格,到左三年級全班考第一,四年級入左精英班,而家中二,入左band ...
好厲害…一兩年時間可以追返晒,請問點樣可以做到

好厲害…一兩年時間可以追返晒,係咪主要都係要佢自己大大下識諗?

cy372818 發表於 21-12-15 06:39
世事無絕對,媽媽加油呀。

我有個朋友個仔讀一線名男校,小學階段成績平平,係初中突然開竅。
多謝我都等緊呢日…

醒目開學勳章

8科包埋m2?

醒目開學勳章

yeungyeung_ma 發表於 21-12-15 00:16
近日見好多高小家長討論緊升中選校,搞到我都愈睇愈緊張…
我小朋友初小,我唔算好催谷,但考試測驗前都會 ...
其實你小朋友都幾typical,除非好生性,好多初小細路都唔會自動自覺。我覺得初小最緊要培養認真嘅學習態度,成績真係唔太緊要,只要態度正確,成績自然有進步。

bobbob 發表於 21-12-17 10:46
8科包埋m2?

係呀!

bobbob    發表於 21-12-17 12:18

小朋友只要開竅,無論幾大,1-2年可以追晒。老表初小成績差,repeat 1年, 即刻開竅當年會考拔尖讀醫,讀左1年覺得唔合適轉商科,現時在係人都睇的上市公司做高層。 另一朋友在band 3男校讀,中4 成績差要repeat, 暑假開竅,會考最少5個A 轉QC 升預科,做緊醫生

yeungyeung_ma 發表於 21-12-17 01:20
好厲害…一兩年時間可以追返晒,係咪主要都係要佢自己大大下識諗?

我諗第一係去左補習,第二喜歡睇書,唔怕文字,第三真係靠佢自己。

醒目開學勳章

zone 發表於 21-12-17 12:14
我諗第一係去左補習,第二喜歡睇書,唔怕文字,第三真係靠佢自己。
初小開始補?

bobbob 發表於 21-12-17 12:19
初小開始補?

係,因為果時重有個細出世無耐,我無時間教佢,只好比佢去補習,而家細果個2年級,由我黎教,無去補習社。

bobbob    發表於 21-12-17 14:37