用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘中學1b生點樣揀校
go

觀塘中學1b生點樣揀校

女女學校派左Banding,屬於1b,老師建議自行試1a,應該點樣揀好呢?蒙民偉自行1(比較喜歡男女校,近屋企),聖傑靈自行2(擺第2會唔會冇機)麻煩大家畀意見吖🙏🏻☺️

YOYO芷 發表於 21-12-14 11:56
女女學校派左Banding,屬於1b,老師建議自行試1a,應該點樣揀好呢?蒙民偉自行1(比較喜歡男女校,近屋企) ...
你囡真1b,蒙已經收咗就落唔到聖傑靈,考慮清楚次序。自一一定係自己最想入那間。

醒目開學勳章

女女學校派左Banding,屬於1b,老師建議自行試1a,應該點樣揀好呢?蒙民偉自行1(比較喜歡男女校,近屋企) ...
今年我見蒙民偉成績不下聖傑靈,而且佢hkat分數唔高收生其實麻麻,明顯有正增值,我會揀佢。

回覆 PTL_L 的帖子

蒙民偉係1c還是1b,如果1b學生報1c係唔係好大機會爭取生?

回覆 bobbob 的帖子

蒙民偉收生男女比例係點樣分配?係5係同Banding情況下收男仔機會大?

YOYO芷 發表於 21-12-14 17:44

蒙民偉係1c還是1b,如果1b學生報1c係唔係好大機會爭取生? ...
可以認知係咁,蒙坊評1c,但你要了解一下自行評分準則,因部分學校是重面試,部分重成績,倘若重面試,如小朋友1c成績但面試表現理想,一樣大機會。另認同網友提到,蒙絕對是正增值學校,反之,st cat近年成績一般,讀校內朋友曾呻過,老師質素下降。

非常感謝妳哋中肯嘅建議

YOYO芷 發表於 21-12-14 17:52
回覆 bobbob 的帖子

蒙民偉收生男女比例係點樣分配?係5係同Banding情況下收男仔機會大? ...
好確實男女校收生比例係唔會知,但我估計有得揀會收女仔多,因kln 5兩男女校,分薄數量相若又一般小學階段,女生成績比男生好,所以估計會希望收女生多。

我親戚個仔讀蒙民偉佢話間學校啲老師好好
不過佢話讀預備班時老師俾70幾個英文字抽默30個
都幾柑

cyiuming 發表於 21-12-15 09:06
我親戚個仔讀蒙民偉佢話間學校啲老師好好
不過佢話讀預備班時老師俾70幾個英文字抽默30個
都幾柑
讀英中,預左中一實會辛苦d咁喇老師有愛心肯花心思教,學校學習氣氛濃厚
就算幾辛苦嘅日子都係有限嘅
中學生適應能力好強㗎✊🏻謝謝用家親戚嘅分享
可唔可以幫我八一吓,學校男女比例嘅情況Thx

YOYO芷 發表於 21-12-14 17:44

蒙民偉係1c還是1b,如果1b學生報1c係唔係好大機會爭取生? ...

蒙民偉2021年成績有進步
人均5+ 2.08(229/110) 高於迦密主恩
整體5+ 過3成 高於港島民生