用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 回港隔離酒店
樓主: sumsummummy
go

[英國] 回港隔離酒店   [複製鏈接]

醒目開學勳章

etoile 發表於 22-1-9 14:06
我舊年問過Penta,都係一經付款冇得退!變數太多,揾咗第二間。

貝爾特酒店,如果因個人理由,係冇得退架,但因航班理由,就有得退。

我都想揀d酒店可以改果d,之前問過維景,平房已full 哂,咁我就驚啦,所以都係book左貝爾特先

你上年book果間,好唔好呀?我都想知多d其他酒店嘅口啤

wing530 發表於 22-1-9 15:06
貝爾特酒店,如果因個人理由,係冇得退架,但因航班理由,就有得退。

我都想揀d酒店可以改果d,之前問過 ...

我前日幫朋友打電話7-8間 酒店問 ,又查了多間酒店的網頁查詢,好多6月底,7月頭都Full了 , 部份酒店都有房,最平房 2-3款價錢都沒有房,只有最貴價房先有 。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 22-1-9 14:46

我女都係中學,坐CX , 之前出了是套一年票, 見已考完試就 ...

早d返,梗係最好啦,上年好似七月頭就溶斷左呀,真係寧願考完試就走,返黎online,最緊要係返到黎

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 22-1-9 15:22
我前日幫朋友打電話7-8間 酒店問 ,又查了多間酒店的網頁查詢,好多6月底,7月頭都Full了 , 部份酒店都有 ...

我都有朋友同我講,佢都話問左幾間洒店,都話 full 左,所以我都唔敢再搵洒店,拿拿臨book 左房先

wing530 發表於 22-1-9 15:43
我都有朋友同我講,佢都話問左幾間洒店,都話 full 左,所以我都唔敢再搵洒店,拿拿臨book 左房先
...

我本來想等旺角富薈,見其他幾間富薈評價都可以 , 又見旺角是新酒店 ,連續問幾日都未有價錢 ,那就算吧 。

我12月31日立即訂酒店買機票,仔六月中返,第二天已沒有最平房,crazy !

係呀,大部分大學都係6月中完,所以真係要早訂,我阿女16/6返

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 22-1-9 16:21
我本來想等旺角富薈,見其他幾間富薈評價都可以 , 又見旺角是新酒店 ,連續問幾日都未有價錢 ,那就算吧  ...

又會未出價錢嘅,不過比我會心急,未必等報價

請問大家仔仔囡囡有無住過荃灣如心? 口碑怎樣?

wing530 發表於 22-1-9 14:37
我仔大學喇,暑假係早d,佢坐BA呀,我仔Year 9 就過去讀書,冇用過 UM service呀
...
原來你仔已大學, 咁就唔洗UM啦. 我女岩岩year 9, 考慮緊要唔要UM. 始終佢未試過一個人搭飛機. 而爸爸就成日都好緊張個女, 要我咩都幫佢準備好. 另外, 想問下, CHECK IN時是否須要有成人陪同才可?

Penta口碑係不錯, 食物及價錢都好. 只係欠缺彈性. 如果可以改, 就無敵啦!

bb1225 發表於 22-1-10 00:57
原來你仔已大學, 咁就唔洗UM啦. 我女岩岩year 9, 考慮緊要唔要UM. 始終佢未試過一個人搭飛機. 而爸爸就成日 ...

如果擔心 ,又以現在登機手續咁繁複,其實坐CX  加UM 服務會比較好 ,費用$1000, 買個安心 。

katrinafu 發表於 22-1-9 01:55
我1月4日致電問過Penta 貝爾特,女職員回覆我 ,就算航班取消、政府Announcement 都不能退款 , 只能改期 ...
但我之前打去問,職員答我訂21日可以改為17,不過要收3%費用(以21日總價計)

回覆樓主:

陰公,今年暑假的隔離酒店加左好多錢,2021年6月價,2人一房要$18xxx,2022年summer的7月要$279xx,多左一萬,真係百上加斤,唉!

TTEE1819 發表於 22-1-10 10:58
陰公,今年暑假的隔離酒店加左好多錢,2021年6月價,2人一房要$18xxx,2022年summer的7月要$279xx,多左一 ...
仲有機票都好似貴左?

hei918 發表於 22-1-10 11:02
仲有機票都好似貴左?

我無睇,我相信一定貴左,我孩子要7月中才完班,如果好似2021年6月頭就飛回港,機票價錢一定靚好多,7月一定貴返dd。酒店貴過機票。

酒店和機票,我都唔敢book,孩子話要再隔離21天,佢寧願留英,去親戚朋友家住,有人肯收留佢。

請問有冇同學係試過自己一人住酒店做隔離?  有冇好酒店推介, 房間最好光猛, 淺色系列為主, 千其唔好暗沈色調, 因為好驚有靈異等恐怖問題

hei918 發表於 22-1-10 10:33
但我之前打去問,職員答我訂21日可以改為17,不過要收3%費用(以21日總價計) ...

所以每個人打去查詢答案都不同,我從來沒聽到話有3% 手續費 等呢句。

南灣、荃灣如心就是取消會收一晚房費作手續費 。

canterlau    發表於 22-1-10 23:00

Pls check pm

katrinafu 發表於 22-1-8 23:43
可以呀 ,政府除夕當天出了第七輪檢疫酒店名單,有效期至7月31日。
想問吓"第七輪檢疫酒店名單"--是否名單內的酒店先係隔離酒店? 其他就不能用來隔離? 謝謝.
‹ 上一主題|下一主題