用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 回港隔離酒店
樓主: sumsummummy
go

[英國] 回港隔離酒店   [複製鏈接]

whoo99 發表於 22-1-8 23:04
7月以家就可以訂嗎?

可以呀 ,政府除夕當天出了第七輪檢疫酒店名單,有效期至7月31日。

醒目開學勳章

juicy 發表於 22-1-8 14:01
請問大家訂暑假酒店係訂17晚定21晚?酒店幫我訂17晚但我擔心到時唔洗去竹篙灣就麻煩,又擔心check in時唔比 ...

我訂21日,酒店話而係如果訂17日,到時政府改返21日酒店隔離,唔肯定到時加唔加到,話如果到時仲係17日嘅,可以二星期前通知更改,可退返4日房錢

wing530 發表於 22-1-9 01:10
我訂21日,酒店話而係如果訂17日,到時政府改返21日酒店隔離,唔肯定到時加唔加到,話如果到時仲係17日嘅 ...

請問是那間酒店可以改? 幾錢一晚? 你訂左回英國回港的機票未?  

醒目開學勳章

bb1225 發表於 22-1-9 01:18
請問是那間酒店可以改? 幾錢一晚? 你訂左回英國回港的機票未?

我揀新蒲崗貝爾特酒店,上年阿仔住過,今年都想住返呢間,而家$650/晚,book 左冇得改,除非政府政策問題,就可取消,或確診先可以改,不過收3%手續費,確診就要扣第一晚房錢及3%手續費,所以搵酒店時,最好問清楚d細節呀

機票都定左喇,18/6 返

wing530 發表於 22-1-9 01:51

我揀新蒲崗貝爾特酒店,上年阿仔住過,今年都想住返呢間,而 ...

我1月4日致電問過Penta 貝爾特,女職員回覆我 ,就算航班取消、政府Announcement 都不能退款 , 只能改期,入住前確診而不能回港 , 也只能改期 ,也不能轉名。 而改期的日子視乎仍然是檢疫酒店名單,如果退出了都不會退款 。 可能我問得太仔細 ,她說了這句「簡單一句 ,一經訂房確認,就不會有退款 。」

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 22-1-9 01:55
我1月4日致電問過Penta 貝爾特,女職員回覆我 ,就算航班取消、政府Announcement 都不能退款 , 只能改期 ...

咁奇,我地都係月頭問喎,點解大家會唔同嘅,明天再問多次先

wing530 發表於 22-1-9 02:04

我女的航班都是同你仔同日呀 !

因為新蒲崗呢間都是我想選擇的一間,有朋友在附近可以幫我補給,附近叫外賣都方便 。
可能嫌我多問題問啦 , 所以咁答我。 不過我已訂了 其他酒店 , 起碼訂了再算 , 現在香港環境,都唔知到時會點 !

我揀新蒲崗貝爾特酒店,上年阿仔住過,今年都想住返呢間,而 ...
18/6 咁早既? 已開始放暑假?你地係咪訂CX? 你個仔有冇要求UM service?

我囝囝都係訂了呢間, 酒店都係咁講不過今年貴過上年好多, 我睇同一間酒店, 上年我同老公倆個人21日, 都係15-6K, 今年想訂俾囝囝, 居然貴了4K, 仲要係得佢自己一個, 仲要即付無得退, 我上年入住的時候係入住七日前可免費取消

LoveChild 發表於 22-1-9 09:07
我囝囝都係訂了呢間, 酒店都係咁講不過今年貴過上年好多, 我睇同一間酒店, 上年我同老公倆個人21 ...

間間酒店都加哂價,每一輪推出都比上一輪貴

wing530 發表於 22-1-9 02:04

我舊年問過Penta,都係一經付款冇得退!變數太多,揾咗第二間。

katrinafu 發表於 22-1-9 02:32

因為新蒲崗呢間都是我想選擇的一間,有朋友在附近可以幫我補給,附近叫 ...

6月18號好多人返!幾星期前BA單程返嚟£3xx,早兩日加到£6XX! 但係前後其他日子都仍然係£3XX!

etoile 發表於 22-1-9 14:09
6月18號好多人返!幾星期前BA單程返嚟£3xx,早兩日加到£6XX! 但係前後其他日子都仍然係£3XX!
...

大學18/6完term

不過我女應該考完試就會返唔等。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 22-1-9 02:32

因為新蒲崗呢間都是我想選擇的一間,有朋友在附近可以幫我補給,附近叫 ...

同日返呀,咁係咪都係BA 呀?

貝爾特房大,外賣又多選擇,最主要近我返工地點,補給物資都靠方便去,我得閒就買d野比阿仔食,佢又開心,時間都快d過

其實除左貝爾特,我都唔知訂邊間好,又唔想太貴,就算冇得改,我地都焗住book 左先,又怕冇房,到時人都癲

醒目開學勳章

bb1225 發表於 22-1-9 04:23
18/6 咁早既? 已開始放暑假?你地係咪訂CX? 你個仔有冇要求UM service?

我仔大學喇,暑假係早d,佢坐BA呀,我仔Year 9 就過去讀書,冇用過 UM service呀

etoile 發表於 22-1-9 14:09
...

CX都係呀, 早幾日幫同學 Check 機票價錢, 18號單程£6xx , 但早2日16號返返是£3xx .

wing530 發表於 22-1-9 14:30
同日返呀,咁係咪都係BA 呀?

貝爾特房大,外賣又多選擇,最主要近我返工地點,補給物資都靠方便 ...

我女都係中學,坐CX , 之前出了是套一年票, 見已考完試就安排提早返, 寧願早點返來早隔離,學校都基本上預了海外生提早回港, 就算真係有課堂就Online上住先,影響不大。

醒目開學勳章

我囝囝都係訂了呢間, 酒店都係咁講不過今年貴過上年好多, 我睇同一間酒店, 上年我同老公倆個人21 ...

上年$500/晚,我仔d師兄,同學都問佢,咁平住唔住得人架,點知大家入到酒店房後,我仔房又大,又有雪櫃,好過佢d師兄房,d師兄好羨慕

係呀,今年貴好多,之前因阿仔家居隔離,我同老公住荃灣如心酒店14日,果時300幾蚊一晚,我住14日,仲送二晚比我之後住嘅,今年見到,要成千蚊晚,轉左做隔離洒店貴左好多

我女舊年住呢間都係無得取消,除非航班取消、政府政策有變可以改期,確診有證明先可以退款。

而家咁早訂好多變數所以無揀,但房間餐飲同服務都滿意。如果確認哂機位各樣呢間仲有房都可能會揀。

etoile 發表於 22-1-9 14:06
我舊年問過Penta,都係一經付款冇得退!變數太多,揾咗第二間。

我列了問題去問酒店, 我看到Penta 环境和膳食 是on the list 的一间

1. 訂房後,有沒有入住前幾多天可取消?
酒店: 沒有

2. 航空公司航班取消或突然取消,會怎樣安排? 如果你們冇日子讓我改期呢?
酒店: 改期 ,仍是檢疫酒店名單都是改期,改唔到都冇辦法

3. 政府熔斷和禁止航機抵港會怎樣?如果你們冇日子讓我改期呢?
酒店: 都是改期,改唔到都冇辦法。
4.從英國回港前檢測確診或抵港確診 ?
酒店: 改期, 入住唔到都不會退款。
5. 我再問是既然只能改期,也不能退款、那我可否安排改名?
酒店: 不可以更改入住人的名 字, 總之你Booking , 一經確認, 不能更改 , 而其他情況最多只可以是改期 , 不會有任何退款。
現在香港情況咁特別, 只能選擇彈性較大酒店 , 就算扣我一晚費用我都叫攞得番大部份費用而不是損失全部。呢兩年出國讀書洗了很多枉錢,開支又大了 , 當有D錢是慳不到時 , 但都想有點保障 。

‹ 上一主題|下一主題