用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 VS 陳守仁
樓主: monkeymamapapa
go

港同 VS 陳守仁  

醒目開學勳章 王國長老

Jean1769 發表於 21-12-27 13:59
有成45個移民,而且係全個小學

英文理解錯,中文表達錯,唔知佢想點

Jean1769 發表於 21-12-27 13:56
如是我一定揀港同,中游又好下游又好,都係B1A中學

而且小學六年不用提心吊膽可以(相對地)享受學習。眼 ...

在band1A中學,不等於你的學生係band1A
Dgs dbs Spcc都會有band2學生
港同書院更加會收band1-3學生
到書院時,有一半人勁過你時,會打擊自信心

醒目開學勳章 王國長老

Mtk206 發表於 21-12-27 13:34
路過搭嘴,你的意思是港同小學去到其他b1a 中學,落去中下游?還是升自己中學之後落去中下游?
兩種情況唔 ...

無證據嘅不負責任猜測
港同書院咁多年從來無公佈直上學生vs 外來生dse成績比較
但有公開嘅,係兩個狀元都係小學直上
我個女畢業果年,「高分生」大合照中十幾人,數得出嘅港小生起碼9個

加多句,我仔今年中六,知道小學直升同學中已有牛劍conditional offer (我仔麻麻地8,我收料唔多)

我只講我知的,我無本事話年年情況都係咁。但我最怕人不負責任亂up (睇佢話港小一半人升上書院就知)

littlechen 發表於 21-12-27 14:15

上到大學或者剛畢業出黎做野,人哋會問你中學考第幾咩?至多咪問你讀邊間中學

自信心咁易被打擊,去到邊都會俾人打擊

醒目開學勳章 王國長老

littlechen 發表於 21-12-27 14:15

港小小6有呈分可以派位,亦有自由去考其他直資
無人迫你直升書院的,同學有需要絕對可選其他b2/3中學

小一都未讀,明知有間band one龍中但寧願唔揀,因為怕中學有一半人叻過自己,恕我無法理解這神邏輯

Charlotte_mom 發表於 21-12-27 14:20
港小小6有呈分可以派位,亦有自由去考其他直資
無人迫你直升書院的,同學有需要絕對可選其他b2/3中學

如果甘講,未揀陳守仁。因為競爭大,怕考唔到band1而唔揀佢?

平心而論,只是看到港同最新report而提出姐

呢兩間正路都係選擇港同,無理由有條容易行嘅路唔行,去行條無中學back up 嘅路,辛苦好多。

littlechen 發表於 21-12-27 14:33
如果甘講,未揀陳守仁。因為競爭大,怕考唔到band1而唔揀佢?

平心而論,只是看到港同最新report而提出姐 ...

問題係你連人哋個school report寫乜都睇唔明

醒目開學勳章 王國長老

Jean1769 發表於 21-12-27 14:46
問題係你連人哋個school report寫乜都睇唔明

算啦唔駛再講
我相信呢度得佢一個唔明自己錯咩,大家都明就得了

回覆 Jean1769 的帖子

睇破莫點破

尼兩間都需要VS?真搞不懂想要乜.

當然,除非住址好遠,比如,大西北,陳守仁VS港同小,甘就需要考慮下.

medicine 發表於 21-12-27 15:07
回覆 Jean1769 的帖子

睇破莫點破
TSL都係好好的學校,如果目標神校,揀TSL可以操fit成績,小學插班入神校,應該易過港同。畢竟港同初小階段無考試,未打過木人巷。
不過揀得港同應該都係打算開心升中,唔會心思思轉來轉去。

b3410 發表於 21-12-27 16:13
TSL都係好好的學校,如果目標神校,揀TSL可以操fit成績,小學插班入神校,應該易過港同。畢竟港同初小階段 ...
哦,即港同小的前列就沒競爭力?不會有FIT的成績?插不到所謂的"神"校?

PS:在下見識少,以爲讀書靠自己,乜原來讀書靠"神"校咩?

兩間都是好學校,港小初小冇測考,但有平時評估,都有叻嘅同學仔,絕對可以插班,唔走係鍾意港小文化

b3410 發表於 21-12-27 16:13
TSL都係好好的學校,如果目標神校,揀TSL可以操fit成績,小學插班入神校,應該易過港同。畢竟港同初小階段 ...

忍唔住插句...
你話:呀A靚唔過港姐。
佢既刻屈句:咁你既係話佢醜樣喇!
云...

Arabellahk    發表於 21-12-28 15:23
b3410    發表於 21-12-27 17:38

medicine 發表於 21-12-27 16:30
哦,即港同小的前列就沒競爭力?不會有FIT的成績?插不到所謂的"神"校?

PS:在下見識少,以爲讀書靠自己,乜原來 ...
唔係話冇競爭力,而係大家目標唔同。

謝謝各位的意見和分析!(emoji)(emoji)相信大家也是為小朋友未來部著想的家長!我會再根據大家意見和小朋友特性,來決定。祝福各位也有心儀和最適合小朋友的offer!

medicine 發表於 21-12-27 16:30

PS:在下見識少,以爲讀書靠自己,乜原來 ...

相信每人看法不同,視乎你點看
如果你小朋友有實力,任何小學都會考得好好

港同個band1a %冇可置疑,但個school report 今年突然有4x Emmigration,去年冇甘高所以有疑問

littlechen 發表於 21-12-27 09:10
This is true
所有三私一直約50%升上band1A
如果考QC/Spcc/bps一缐中學

Del

回覆樓主:

港同今年不論有幾個係醫生都好,都唔知有幾多個係由港同小升上去,到書院考dse入神科
據知Spcc hkuga前列多數為外校生,而不是由小學升上去的

littlechen 發表於 21-12-27 18:01
港同今年不論有幾個係醫生都好,都唔知有幾多個係由港同小升上去

Del