用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園&民生&德望
樓主: 瑜子酱1118
go

根德園&民生&德望

瑜子酱1118 發表於 21-12-11 18:06
民生哥哥讀緊,學術優秀,但係因為比較活躍,做野慢,升唔翻民生小學,發覺民生唔收出黎考好難,學校教滴 ...

現在嘅小一面試,如你諗住只靠學校,自己唔去跟下,就考到,諗得太理想了。
揀邊間幼稚園都要家長跟。
講番妹妹,會建議你揀MS及GH。

瑜子酱1118 發表於 21-12-13 20:26
係唔係開7班未公布,之前試過開7班,後尾又開6班,當多一個班都係多39個位,無論滴考到更好學校的學生放唔 ...

你不如睇下民小,開左幾多年7班啦。

就當開6班,85%都係最低保證。你係民生用家,問下啲上幾年啲家長啦

dorandka 發表於 21-12-13 20:31
你不如睇下民小,開左幾多年7班啦。

就當開6班,85%都係最低保證。你係民生用家,問下啲上幾年啲家長啦

你都聽唔明我講乜,就當開7班係唔係都淘汰左將近100個人啊?就算最後滴優秀的走左放左滴位出黎,又收翻之前唔收果滴民幼仔都係第二年6月再in的事啦,咁初初9月第一轉公布唔收果時,對於一心希望仔女上民小爾入民幼的家長係唔係一種煎熬?滴父母係唔係要出去博?哩個係唔係事實存在啊?我講事實,你係度辯正滴咩啊

瑜子酱1118 發表於 21-12-13 20:39
你都聽唔明我講乜,就當開7班係唔係都淘汰左將近100個人啊?就算最後滴優秀的走左放左滴位出黎,又收翻之 ...

我咪同你講85%of民小學位係最低保證。
而事實上我嗰年同對上嗰年(之後冇問啦),民小係用盡所有小學位收民幼,咁樣點樣淘汰100個人呀?你問下民小,現在的班,有幾多個外來生?

我明你講乜,第一輪收唔番,你會好擔心。事實係民小收番7~8成民幼生,收唔到全部。學校從來都收唔到100%。

而且,你覺得收唔番,要出來考,唔夠能力,我講左,如果你認為只靠學校,父母唔跟就考到直私,就過於理想。

瑜子酱1118 發表於 21-12-11 17:38
女仔,鐘意睇書,算係可以坐得定,好煩惱點樣揀⋯⋯

如果係我,我會選龍校,而GH同MS都係上小唔大保證,兩間都係谷,咁我就選GH喇,起碼出名d。而且GH再考其他小學,似乎大機會d再上一層樓。

咪出咗通告話收返85%囉

瑜子酱1118 發表於 21-12-13 20:39
你都聽唔明我講乜,就當開7班係唔係都淘汰左將近100個人啊?就算最後滴優秀的走左放左滴位出黎,又收翻之 ...
睇黎你係期望學校晌K1入學一刻就白字黑字寫到明, 包100%升小一先會安心

但事實係升小既遊戲, 除左官津有家姐哥哥會一定收之外, 冇乜幾多會包生仔

hkhk8888 發表於 21-12-14 09:19
睇黎你係期望學校晌K1入學一刻就白字黑字寫到明, 包100%升小一先會安心

有人問我就答,我傳達的信息係讀民生要預第一輪淘汰的數字中可能有你,之後係唔係等人放位再收翻係後話啦,我無否認85%學位,另外都要外補或者自己跟緊滴保證淘汰之後有出去考小學的能力,爾我讀得民生當然接受哩個結果,無人要求包生仔,不過事實我出黎考其他學校,發現只靠學校教果滴內容係應付唔到,譬如學校教緊5以內加減數,爾出邊考緊雙數~畢竟唔係所有父母都忍心小朋友放學之後仲要去補哩個補果個,由頭到尾我係問緊啊妹滴野並且係以用家身份解答果滴想報民生的父母的疑問,多謝你地咁好心黎留言啦。

瑜子酱1118 發表於 21-12-14 16:29
有人問我就答,我傳達的信息係讀民生要預第一輪淘汰的數字中可能有你,之後係唔係等人放位再收翻係後話啦 ...
咁哥哥依家咩情況, 出面有offer未

瑜子酱1118 發表於 21-12-13 12:50
幼稚園老師的評估只係佔小部分,我仔份評估屬於中上,最重要係小學老師過去揀人果時表現要好,我仔最唔識 ...
Thank you ! 祝哥哥快啲找到好學校,有時大抽獎都會有驚喜!good luck

其實民幼k3 9月已出小一offer,百分比都算高,大多有小學offer,有民小offer再去考其他學校,報少好多間,壓力也小,這是讀龍校的好處。至於競爭力,民幼學術是正常程度,去考熱門直私,的確未必足夠。但民幼考其他小學成績其實都幾好,相信父母背後都有付出。如果小朋友定,民生德望也沒問題,學術相信德幼比民幼深。

Jean1769 發表於 21-12-13 13:17
聽聞剛剛呢年有成3、40人入DGJS

絕對沒有那麼多

fluty 發表於 22-1-9 23:56
絕對沒有那麼多

咁係有幾多?3、40又真係好誇張

Jean1769 發表於 21-12-13 13:17
聽聞剛剛呢年有成3、40人入DGJS

絕對無咁多,係我所知只有幾個

Jean1769 發表於 22-1-10 10:01
咁係有幾多?3、40又真係好誇張

10個多dd 啦