用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 e app係咪一定要報?
樓主: maggie789
go

e app係咪一定要報? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

MIHO.WAH 發表於 22-4-28 11:39
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我有問題想問放榜後, 如果同一間在JUPAS 選A科在頭1-3位, 而EPP 選B科在 1-3位 ...

Eapp thanks 11/7截止,Jupas 20/7放榜,如放榜後至報就唔會經eapp ,而係向各院校自行申請剩餘嘅學位 (因deadline前申請的,學院會出co, dse一放榜,各院校就知派咗幾多offer)
而jupas eapp兩個系統課程係無重疊。

所以應該係:
而家至11/7可報eapp,院校會按程況出co,Jupas同期進行(jupas申請除醫科同推薦計劃,係唔會在dse放榜前出co,一次過等10/8出main round offer)
20/7 dse放榜,如meet eapp co可接受及交留位費,一邊做Jupas改選及等結果。如之前無申請eapp,現階段可「執死雞」,如表現理想院校即收及交留位費
10/8 Jupas放榜,如要jupas offer就註冊,向eapp申請退註同退留位費。如覺得eapp offer較好,就繼續keep eapp offer而唔take jupas offer了(如jupas有offer而學生唔take,只當放棄,唔會有下一輪派彩)

謝謝, 好清楚
另外妳提到第二輪 ? 是什麼來 ? jupas 10/8 放榜 之後重有第二輪 .

MIHO

醒目開學勳章 王國長老

MIHO.WAH 發表於 22-4-29 18:42

謝謝, 好清楚

如果jupas main round offer係零,會自動進入下一輪派彩
不過要零都好難…..我只諗到幾個scenario:
1. 已決定出國jupas亂填
2. Dse差到爆燈jupas亂填
3. 無3322死唔甘心jupas填HD (BTW Jupas得返一科HD可以揀,同學可能在e-app已有HD Asso offer)係都要搏degree而又無院校在main round破例收

其實唔止兩輪㗎!聽講收到9月頭仲收緊,不過真係非常非常少嘅case

Charlotte_mom 發表於 22-4-29 18:51
如果jupas main round offer係零,會自動進入下一輪派彩
不過要零都好難…..我只諗到幾個scenario:
1. 已 ...

補選我都諗緊。其實填左落去正路點都會派到一個offer,只係去到幾後邊個band,有offer就唔會再有補選機會。

如果無填哂20個choice,可能只填10個而main round 派唔到,咁補選會喺呢10個choice裏面有人放棄派俾佢,還是冇揀到既有剩位就會派呢?

醒目開學勳章 王國長老

YuYuMother 發表於 22-4-29 19:31
補選我都諗緊。其實填左落去正路點都會派到一個offer,只係去到幾後邊個band,有offer就唔會再有補選機會 ...

無揀唔會派啦,院校都無佢資料,無得call後補啊

我女有個朋友,dse 失手得12分,明知無希望把心一橫全部揀晒神科。咩人都有

Charlotte_mom 發表於 22-4-29 21:53
無揀唔會派啦,院校都無佢資料,無得call後補啊

我女有個朋友,dse 失手得12分,明知無希望把心一橫全部 ...

咁要諗下點先係最好排法

我想問下, 如果B1大學收之後A組學校有位會可有機會CALL 學生補上?
MIHO

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

唔會,jupas只會出一個offer,學生只能揀要或唔要(要唔要都無take two)
技術上你亦唔會知band a學校有位/有call人,除非咁啱收call果個人你識

Charlotte_mom 發表於 22-5-3 22:24
唔會,jupas只會出一個offer,學生只能揀要或唔要(要唔要都無take two)
技術上你亦唔會知band a學校有位/ ...
無知一問,你地講緊既 eapps,係咪即係「聯招」?

妹妹頭 發表於 22-5-4 07:54

呢個係專上課程系統,係for萬一考差咗/冇信心夠分入U另一報名系統。報咗jupas,同時可以報eapps, 只不過2手準備啫。

我以為9月初的有機會.....
MIHO

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 22-5-4 07:54

https://www.eapp.gov.hk/en/index.html

jupas可申請:
教資會學位(簡單講所謂8大),sssdp學位(指定行業自資學位),都大自資學位,同1001個教資會HD: 教大幼教

Eapp可申請:
自資(即非教資會)學位——除咗sssdp學位,同其他HD Asso

醒目開學勳章 王國長老

MIHO.WAH 發表於 22-5-4 11:14

我以為9月初的有機會.....

你夠薑玩到咁大,jupas main round零offer,至有機會後補 (譬如有人已打算出國,或已有eapp自資offer,唔怕無書讀,就有本錢可以玩show hand)

我當然沒膽量
MIHO
‹ 上一主題|下一主題