用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大埔band 2中學
go

請問大埔band 2中學 [複製鏈接]

請問大埔的band 2中學中,圓玄二中,救恩,孫中和何中,有何建議嗎?還有哪些選擇,謝謝
   5    0    0    0

alicemelon 發表於 21-12-10 15:18
請問大埔的band 2中學中,圓玄二中,救恩,孫中和何中,有何建議嗎?還有哪些選擇,謝謝 ...

救恩校名最好,但成績不及圓玄二中。

4間成績大約是:

圓玄二中 > 何郭/救恩 > 孫中。

B2中生建議報埋直資羅定邦。

請問大埔的band 2中學中,圓玄二中,救恩,孫中和何中,有何建議嗎?還有哪些選擇,謝謝 ...

何中2020 DSE

https://www.ctshkpcc.edu.hk/tc/subject/%E5%85%AC%E9%96%8B%E8%A9%A6%E6%88%90%E7%B8%BE
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

圓玄二中2020 DSE

http://www.yy2.edu.hk/stud_result/s_result1a.php

救恩和孫書校網未找到校務報告講述DSE成績。

孫書2021 DSE

http://sunfc.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=24024&channel=campus&tool_admin=0

回覆 tpmon 的帖子

羅定邦錯過了報名,不知會否有第二輪報名.

回覆 mrs.so 的帖子

感謝.但其實我不太會分析這些數據,可否幫我講解幾句呢?

alicemelon 發表於 21-12-12 12:32
回覆 mrs.so 的帖子

感謝.但其實我不太會分析這些數據,可否幫我講解幾句呢?

你先對比升8大%,DSE各科合格率等等,從而估計那科強弱。

坊間有老師建議著重睇中學文科、理科成績,有中學數理強,有中學文科強。

有中學除文字外,會圖表顯示成績。

alicemelon 發表於 21-12-12 12:28

羅定邦錯過了報名,不知會否有第二輪報名.

你想孩子考好中學,但咁懶連中學網頁自己都唔上去看看。

羅定邦網頁已清楚寫了第二輪申請截止日期是22年1月17日,面試日期是22年2月26日。

你問幾間大埔B2中學,有冇帶孩子聽升中講座,看看心儀中學各方面是否孩子喜歡和適合你孩子?

羅定邦是否有第二輪,要看第一輪是否有收滿,吸取教訓,我會再留意.謝謝

tpmon 發表於 21-12-10 16:09
救恩校名最好,但成績不及圓玄二中。

4間成績大約是:

救恩校訊11/2021(第23期)
透露2022/23學年起
中一主要以英語授課的班增至3班

https://www.kyc.edu.hk/tc/publication.php

何郭佩珍 據中學概覽15/12更新
另類落車 2022/23學年中一無英文班

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=173

Poyau 發表於 22-1-3 04:29
何郭佩珍 據中學概覽15/12更新
另類落車 2022/23學年中一無英文班

即係何郭22/23中一當係中中而不是微調中學?

fanny0806 發表於 22-1-4 12:16

又未去到中中,都算微調中學,但微得好少......

以中文為教學語言2022-23

中國語文、普通話、經訓、中國歷史、生活與社會、德育及公民教育、數學*(中一)、科學*(中一)、地理*(中一)、歷史*(中一)、音樂(中一)、體育(中一)、科技與生活(中一)、電腦(中一)、視覺藝術(中一)

在部分初中科目中加入英語延展教學活動*

大埔區家長選校太過傾側和慣性,band1 尾 band 2 頭 一定是 搏沐恩、第二救恩行先 ,之後圓玄,再何郭第四,但何郭太低調,5-6年嚟連中一資訊日都係擺上網就算,低調到好多家長唔覺有呢間學校。
但入大學率也不差的。有band2應有水平,仲好過圓玄。

校長對學生關愛,家長是看在眼裡的,所以公平啲講,不是學校沒實力,而是家長故意不選你而己。

fanny0806 發表於 22-1-4 12:16

何郭佩珍2022/23學年
中一全開中文班得英文以英語授課
數學科學歷史地理有英語延展教學

lovecupid 發表於 22-1-4 12:42
又未去到中中,都算微調中學,但微得好少......

以中文為教學語言2022-23

請問,B2中成績,如果第一志願博救恩,第二志願圓玄,係唔係2個都希望唔大

gary妈咪 發表於 22-1-4 18:37
請問,B2中成績,如果第一志願博救恩,第二志願圓玄,係唔係2個都希望唔大
...

大概日後救恩書院收生,為保三班英文班,都會集中收band 1 band 2學生(全港頭40%33%band17%band2)。所以,band2中在自行搏救恩勝算不大,除非英文超好,中數失手例外。

問題是大埔band 2很亂,亦沒有選擇可言

救恩三班英文班

圓玄,改為英文、數學、地理、科學用英文教(可能其中一班)

何郭失去英文班

孫方中英國語文、電腦、科學用英文教

聖道英國語文、數學、電腦認知用英文教

Band2頭一定湧去救恩。

所以,搏救恩渺茫

搏圓玄有機。

lovecupid 發表於 22-1-4 19:06
大概日後救恩書院收生,為保三班英文班,都會集中收band 1尾 band 2學生(全港頭40%即33%band1加7%band2) ...

英文成績不好,B,C之間徘徊,驚救恩連面試的機會都無,自行準備報圓玄同何郭,發愁大抽獎要不要博救恩,仔仔話不想去,驚英文跟不上,鍾意圓玄多點

gary妈咪 發表於 22-1-4 19:15
英文成績不好,B,C之間徘徊,驚救恩連面試的機會都無,自行準備報圓玄同何郭,發愁大抽獎要不要博救恩, ...

例子
1 圓玄
2 孫方中
3 聖道

4 何郭佩珍 (全中文)
5 康樂中學 (全中文)
6 Band3 靈糧
7 Band3 靈風
8 Band3 唔識揀了

‹ 上一主題|下一主題