用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大埔band 2中學
樓主: alicemelon
go

請問大埔band 2中學

lovecupid 發表於 22-1-4 19:06
大概日後救恩書院收生,為保三班英文班,都會集中收band 1尾 band 2學生(全港頭40%即33%band1加7%band2) ...
圓二和何郭下年是否取消英文班?換言之說,除了五大英中和羅定邦,就只有救恩書院有英文班?

Fanny_ma 發表於 22-1-4 19:44
圓二和何郭下年是否取消英文班?換言之說,除了五大英中和羅定邦,就只有救恩書院有英文班? ...

圓玄出年中一,只有英文數學、科學、數學、英語戲劇(中一)分班或分組用英文教,算不算有叫一班英文班?

五間英中、加兩間直資(羅記和三育)、大光德萃。有全英文班。

其實救恩應該是中一全級英國語文、科學、地理用英文教。數學、設計與科技、家政及普通電腦科有三班用英文教。(依中學概覽寫。)

圓二和何郭下年是否取消英文班?換言之說,除了五大英中和羅定邦,就只有救恩書院有英文班? ...

睇中學概覽圓二、何中微調落車

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=173&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26sch_name%3D%25E4%25BD%2595%25E9%2583%25AD%25E4%25BD%25A9%25E7%258F%258D

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=363&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26sch_name%3D%25E5%259C%2593%25E7%258E%2584

而救恩明年開3班英文班。

補充:傳聞,我未見微調3間有公佈。

圓二2022/23學年中一無英文班
據學校網頁初中推行化時為科
部份班別數學科學以英語教授

http://www.yy2.edu.hk/study/study1.php

何郭佩珍2022/23學年中一無英文班
學校網頁語言政策更新咗
無再寫中一有全英文班

https://www.ctshkpcc.edu.hk/tc/subject/語言政策

mrs.so 發表於 22-1-4 20:10

救恩 校訊公佈加英文班 #12
圓二 學校網頁更新 #24
何郭 學校網頁更新 #25

Poyau 發表於 22-1-5 00:16
救恩 校訊公佈加英文班 #12
圓二 學校網頁更新 #24
何郭 學校網頁更新 #25

謝謝你!  
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

上年都有留意富善三寶,所以校長好緊要,救恩校長就係有一份傲氣,無論外界點評論,點比較DSE 增值成績,佢就係唔公佈外界,睇通全局,結果都係收夠頭四,隨時下一階段變英中都有可能

高達紅色 發表於 22-1-5 14:23
上年都有留意富善三寶,所以校長好緊要,救恩校長就係有一份傲氣,無論外界點評論,點比較DSE 增值成績,佢 ...

救恩校長傲甚麼氣?根本救恩的入大學率都係唔見得人。
一見光,就會無人讀。
我估入u率平均約30人左右

就算收到全港頭40%學生,都唔包一定可以33222。

圓玄只有30多人,有一年最差12人。

何郭就逐年下趺至廿多人。

根本大埔的BAND2頭,水平只係沙田的BAND2中至尾。

lovecupid 發表於 22-1-5 14:51
救恩校長傲甚麼氣?根本救恩的入大學率都係唔見得人。
一見光,就會無人讀。
我估入u率平均約30人左右

問題都係妳估…家長學生未必睇呢啲
剩係講招生講座,圓玄校長係話比你知係大埔band 1 未必入到英中架…
但入唔到又未必入你到呢!
救恩校長唔會講呢啲,係鼓勵你努力考好啲,入到band 1 ,佢哋必收
其實大家都係講廢話,但程度都唔同

高達紅色 發表於 22-1-5 15:12
問題都係妳估…家長學生未必睇呢啲
剩係講招生講座,圓玄校長係話比你知係大埔band 1 未必入到英中架…
但 ...

包裝技巧: 圓二自我定位BAND2,勸學生不要好高傲遠,應盡快投考它們;救恩勸勉學生努力讀書,BAND1生就入到救恩,暗示自己是Band1學校,但成績年年不公布。估計隨英文班減少,邊緣人會全力投考救恩,原本屬意何郭/圓二的學生,會傾力羅定邦,變相受惠。

B1尾生唔係先去恩, 再去救嗎???

subb 發表於 22-1-5 15:59
B1尾生唔係先去恩, 再去救嗎???
我意思是指有可能暫不穩陣的邊緣人。

通常自行呢個階段會好多老師話band 1尾band 2 頭嘅邊緣人,多會入表沫或恩,但而家救有呢個因素,可能有啲甘心嘅會入恩同救
其實睇落以後幾年學生只有減少,救用鄭榮之嗰招,自願縮班,已經變成大埔第七間英中

高達紅色 發表於 22-1-5 16:45
通常自行呢個階段會好多老師話band 1尾band 2 頭嘅邊緣人,多會入表沫或恩,但而家救有呢個因素,可能有啲 ...

估計未來救恩不會再有可能加英文班,除成績有重大突破,令恩主教客源棄恩投救。如救恩想學鄭榮之,就必須在中一縮至開三班,很難睇的。但圓二和何郭失去光環,成績又不突出,降格與孫書等校無異,令人擔心。寧願去羅記,新校長新景象。

Fanny_ma 發表於 22-1-5 17:35
估計未來救恩不會再有可能加英文班,除成績有重大突破,令恩主教客源棄恩投救。如救恩想學鄭榮之,就必須 ...

新甚麼校長啊,那校長就是以前band2尾迦密聖道中學的郭校長。
看迦密聖道中學是甚麼樣,咁多年來有升band1嗎?有英文班嗎? 入大學率是9-12%.....
我反而擔心羅記滅亡。

Fanny_ma 發表於 22-1-5 17:35
估計未來救恩不會再有可能加英文班,除成績有重大突破,令恩主教客源棄恩投救。如救恩想學鄭榮之,就必須 ...

今年都話適齡學童高峯都要減班,下年四班減一班有乜咁難睇?帶頭做順民仲易過

回覆樓主:

救恩周校長係王記出品,救恩6年後除非收足Top 40%,否則未必轉到做英中。

圓玄叫做積極過,擺脫Band Five校風差既年代、何中~

聖道有今日都係退休郭校長拼來的,現在叫做B2生水泡校,今年郭校長出山去羅中感覺似救校。

孫書一條龍,神康中~唉!

劉中、靈風B3揀。

餘下鄉中、李中、馮中~算吧!

如我係B2點都拼硬救恩叫做微調。

不過我幾欣賞卍慈、大光早年換校長後轉營一洗壞校風,辦得關愛、支援唔錯,大光多運動才能,校友出埋歌星。

今年某幾間大埔小學建議家長跨區出沙田,盡量不留大埔。。。悲!

大埔區。。。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 22-1-5 22:14
救恩周校長係王記出品,救恩6年後除非收足Top 40%,否則未必轉到做英中。

圓玄叫做積極過,擺脫Band Five ...

D大埔小學今年才建議家長跨區,實在太遲。

Mrs. So 和 我一早已跨區選中學,跳出大埔。當年我孩子讀的大埔小學,老師對外區中學的認識太少,比不到意見。

tpmon 發表於 22-1-5 22:53

D大埔小學今年才建議家長跨區,實在太遲。

老師想講都未必有膽量講,始終同區友好學校關係,況且可能有掣肘。

相熟老師可能會暗啞底講少少,其他。。。算吧!

今年好多家長問我點解老師建議跨區?我以前叫家長跨區又乜又物,煲冬瓜班大媽團淨係當柏雨、莫記神咁拜,入到好似光宗耀祖咁。

我大既已中學畢業勁後悔當年放棄某直資取錄,堅持等心儀兩間津官,家下後悔莫及,所以細既我唔理毫不猶豫點都要衝出大埔選校,感恩不是炮灰一份子!

提外話:莫記、王記兩間DSE及入大成績,大家認為是否不相伯仲?