用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如一月番英國帶什麼好?
go

[英國] 如一月番英國帶什麼好?

有很多囗罩,考慮花膠和海參,還有什麼?

brother4 發表於 21-12-9 20:46
臘腸,放入電飯煲方便又好食。

4阿哥,今次係幫人問定係自己問?其實你在這裡,係我地的前輩級,你的經驗多過我們呀。你問的野,有時古古怪怪,關心你乍,唔係話你哦。

你是指:食物?用品?防疫東西?

帶花膠海參,你孩子識唔識整?同埋是否肯整?不如比佢自己諗,好想帶咩去英國。

我孩子最鍾意煮食,佢常常帶中式材料回英,又帶一些在英國買唔到的零食。

你講下要咩範疇的野,大家容易幫你諗。

TTEE1819 發表於 21-12-9 21:36
4阿哥,今次係幫人問定係自己問?其實你在這裡,係我地的前輩級,你的經驗多過我們呀。你問的野,有時古古 ...

日新月異,自己跟不上你地啦!真係有點老 ,多謝關心! 花膠海参識整但估-般,中式材料是什麼?

brother4 發表於 21-12-9 22:25
日新月異,自己跟不上你地啦!真係有點老 ,多謝關心! 花膠海参識整但估-般,中式材料是什麼?
...

鹵水料啦,還有八角、桂皮、甘草、丁香等,種類太多。
帶羅漢果去焗水。

TTEE1819 發表於 21-12-9 22:35
鹵水料啦,還有八角、桂皮、甘草、丁香等,種類太多。
帶羅漢果去焗水。
...

thx,鹵水料孩子-定不識…羅漢果也不,因上網看有講究的!咁大家帶什麼防疫食品番英?

yuyueng 發表於 21-12-9 20:51
臘腸,放入電飯煲方便又好食。

肉類不能入境啊

防疫帶咗蓮花清瘟素同口罩

食物帶咗日式調味,英國有日式食品,始終無香港咁多選擇。如果一月,我會帶年糕,六嬸年糕呢類鍾意食嘅應節食品,當地又買唔到嗰 d。

pauline_c 發表於 21-12-10 09:43
防疫帶咗蓮花清瘟素同口罩

pauline_c 發表於 21-12-10 09:48
食物帶咗日式調味,英國有日式食品,始終無香港咁多選擇。如果一月,我會帶年糕,六嬸年糕呢類鍾意食嘅應節 ...

年糕

longlokma 發表於 21-12-9 22:50
肉類不能入境啊

永遠都有呢一類人,喜歡挑戰

王家爸爸    發表於 21-12-11 10:54

longlokma 發表於 21-12-9 22:50
肉類不能入境啊

甘帶D花旗參沖下水飲。

waiwai_01 發表於 21-12-10 10:18
永遠都有呢一類人,喜歡挑戰

唔記得啫又唔使下下講到特等玩野甘,又唔系考試,答案唔比錯,唔好將BK過邊寸人風氣帶過黎,要隨時比人批鬥。

TTEE1819 發表於 21-12-9 21:36
4阿哥,今次係幫人問定係自己問?其實你在這裡,係我地的前輩級,你的經驗多過我們呀。你問的野,有時古古 ...

我最近都找緊有什麼零食是英國買唔到。請教你買什麼零食呢?我想多些 靈感!謝謝!

MUJI 啲零食?

DOCTORGG 發表於 21-12-10 17:09
我最近都找緊有什麼零食是英國買唔到。請教你買什麼零食呢?我想多些 靈感!謝謝!
...

我孩子買,我又無特別睇係咩。不過,我位長居英國幾十年的朋友,佢就請我們在香港買一只果汁軟糖,超市7仔有售,名唔記得,一條大概有4至5粒,10元以內,佢女好鍾意食,佢話英國買唔到,我買過兩次比佢。我孩子都係買糖果和snacks 比較多。

暖包

yuyueng 發表於 21-12-10 16:18
唔記得啫又唔使下下講到特等玩野甘,又唔系考試,答案唔比錯,唔好將BK過邊寸人風氣帶過黎,要隨時比人批鬥 ...
帶臘腸係犯法既,讀書年代有朋友帶蘋果去澳洲,幾乎要坐監(個關員話量多既話,好難話唔係刻意帶)。

pauline_c 發表於 21-12-10 09:48
食物帶咗日式調味,英國有日式食品,始終無香港咁多選擇。如果一月,我會帶年糕,六嬸年糕呢類鍾意食嘅應節 ...
年糕可以hand-carry嗎? 還是要放行李入面?