用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教有冇band2學生,乙一衞理或劉永生,大抽獎成功入 ...
樓主: lucaspapa
go

想請教有冇band2學生,乙一衞理或劉永生,大抽獎成功入到呢 [複製鏈接]

回覆 lucaspapa 的帖子

兩、三年前有幾個朋友嘅子女係band 2而乙一入咗呢兩間

在東區黎講,呢2個是好多BAND 1 生的第一或第二保險線,尢其是BAND 1 邊緣人,所以相對純BAND 2生,是難入的。

checky 發表於 22-1-26 22:27
在東區黎講,呢2個是好多BAND 1 生的第一或第二保險線,尢其是BAND 1 邊緣人,所以相對純BAND 2生,是難入 ...

邊緣人概念係站於該組別非常邊緣位置,亦即係B1非常尾或B2非常頭,%或人數唔會好多吧。如果B2頭以至B2尾,係統一機會係均等,不可能有分別吧~~~

至於東區,B1位應該足夠,筲官和嘉諾撒應該收到B2生。除非,大量東區B1生早早自動投降,去選擇B2中學,否則B2生入呢2間唔會太難吧,只係2仔抽B2頭中學,人數係會多~~~

mcl203 發表於 22-1-27 00:05
邊緣人概念係站於該組別非常邊緣位置,亦即係B1非常尾或B2非常頭,%或人數唔會好多吧。如果B2頭以至B2尾, ...
我邊緣人有兩個意思,配合埋隨機編號呢個幸運因素。
一) BAND 1 尾怕呈3失手果批,可能乙二,什至乙一已揀
二) BAND 1 下遊,唔揀太谷果批,乙一乙二揀左BAND1 ,乙三就揀呢2間

checky 發表於 22-1-27 00:21
一) BAND 1 尾怕呈3失手果批,可能乙二,什至乙一已揀
...

1. 1仔唔敢揀B1英中,咁咪2仔補上入英中位囉,咁要揀呢2間中學,需求人數仍然係相若,只係1/2仔位置對調左~

2. B1下游唔揀谷果批,應該已經入咗筲官或嘉諾撒,亦即係乙1/2已經派到了,乙3揀呢2間中,好大機會變成意義不大~

checky 發表於 22-1-27 00:21
...

東區B1校佔約1/3本區官津學額
衛理非全開英之班 劉多數收B2生
B1生乙3咁前就選兩間穩入嘅B2校?
‹ 上一主題|下一主題