用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國GCSE A Level 中文
樓主: yhma
go

[英國] 英國GCSE A Level 中文  

kls12 發表於 21-12-18 23:16
我女間學校不容許自修GCE 中文,可以報但一定要上堂,我女不想花時間,所以沒有報。個老師很堅持不上堂, ...

有好有唔好啦,但我女學校因為冇中文support, 所以俾佢地中文pg全部都係B

我女間學校不容許自修GCE 中文,可以報但一定要上堂,我女不想花時間,所以沒有報。個老師很堅持不上堂, ...

學校要求學生上幾堂先考都無可厚非,有堂上都係好事,代表學校有支援。總好過我小朋友學校無支援又唔肯同學生報名,學生要考的話就自己想辦法,仲唔會 suggest 任何 exam centre 畀你!學生要自己揾 exam centre, 仲要自己一早搭車出城考試,由於有幾張 paper,所以要出去幾次,好麻煩!諗落都嬲嬲哋!

2jkidsfather    發表於 22-12-8 14:50

我囡剛收到UCAS有其中一間U有用她上年考到的GCE中文出alternative conditional offer, normal offer AAB現是BBB加中文A*。其實我哋之前以為囡考工程科目中文是無用的,只係打學歷嘅時候因為上年又考到入埋呢科入去,到今日大學出Offer先知道原來佢哋會睇。

可否分享哪間U會睇 GCE中文?

belomommy 發表於 21-12-22 08:39

香港的 U 只要求有中文,不一定是 GCE

gkmyeung 發表於 21-12-22 03:00
我囡剛收到UCAS有其中一間U有用她上年考到的GCE中文出alternative conditional offer, normal offer AAB現 ...

係會睇架,d人唔信之麻

我囡剛收到UCAS有其中一間U有用她上年考到的GCE中文出alternative conditional offer, normal offer AAB現 ...

請問係邊間u? Thanks

想問下其他U有計中文成績嗎?

如果我女讀最多有A, 現正考慮中。

喧嘩 發表於 21-12-18 23:07
我小朋友in Bristol 嘅時候,親自問學校代表,中文計唔計一科,佢話計, 亦有人用中文成績當一科入左pt , ...

你小朋友好勁

喧嘩 發表於 21-12-22 14:54
係會睇架,d人唔信之麻

英國大學程度可以相差好遠,有些大學睇中文不是奇。有朋友在香港讀數不合格,在英國 GCE考了數學A,中文A,加多科 C,便可入U了。

2jkidsfather    發表於 22-12-8 14:51

回覆 QQBBLO 的帖子

deleted

我女non jupas cuhk offer AAA 都話計埋中文在內。

回覆 wtcys 的帖子

我囡是Year12學校安排佢考, 校方喺收中文班學生嘅時候要做pre test, 基本上覺得細路有考到A-A*先至會叫報考。之前冇諗過讀大學有冇用,只係覺得阿女過咗去英國之後中文好似差咗唔少,如果校方安排到課程鞏固下阿女啲中文,價錢又唔貴同埋唔浪費時間嘅話,就由得佢報讀同埋報考。個人覺得係讀year12考咗佢會好啲,因為year13比較忙,如果有讀埋EPQ仲要準備essay和presentation, 加埋要考好修讀嘅科目,始終呢個成績先至係大學最睇㗎。

如果在香港己考IGCSE中文,non Jupus 入HKU / CUHK,英國A-level是否可以選擇不修中文呢?

gkmyeung 發表於 21-12-22 23:21
回覆 QQBBLO 的帖子

University of Sheffield, applied Aerospace Engineering。不過囡除左A*中文,另外仲 ...

Thanks for sharing

jj100c 發表於 21-12-22 23:28
我女non jupas cuhk offer AAA 都話計埋中文在內。

請問係邊個學系啊,謝謝。

belomommy 發表於 21-12-22 08:39

同問

可唔可以講係那一間大學?

請問你孩子是Year 13定Year 12 考GCE A Level 中文?

原來中文科對考香英國大學都有用,真係要聽多d人分享先唔會中招,如果唔難考同,一定考埋啦,留多條後路俾自己都好

之前個下屬一畢業考到政府工都唔做,隔左幾年咪考番入去做高兩級,邊個知自己仔女係咪一世唔番香港做野,所以考埋無壞啦