用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-8 17:09
個人睇法,我係好反感呢啲補習社,淨係為錢為名利,收啲能力強嘅學生幫佢地省靚個招牌,當然我都明有啲家 ...
講得十分好,我都好反感呢啲為錢變晒質嘅補習社

CocaJude 發表於 21-12-8 17:24
但又咁諗,如果補習社只係為錢,何不見一個收一個呢? 點解要多此一舉踢走學生?
...
可能都唔想踢走差既學生,衹係冇咁多空間,等同家長所想,唔想小朋友去所謂好差嘅學校讀書意思.個個補到都差唱通天,補習社仲洗做?

回覆 piyohk 的帖子

好多都係家長做成,若家長自己唔需要小朋友分數上差別,點會出現到呢啲補習社.

請問physics 有乜介紹?

天外之人 發表於 21-12-9 16:41
回覆 piyohk 的帖子

好多都係家長做成,若家長自己唔需要小朋友分數上差別,點會出現到呢啲補習社. ...
大家都唔想。不過到了公開試階段,分數就係全部,唔由得你唔低頭

b3410 發表於 21-12-9 19:59
大家都唔想。不過到了公開試階段,分數就係全部,唔由得你唔低頭

...

去到高中階段,仲有人以為‘一定’係家長捉佢哋去補習,呢個想法似乎已經偏離現實~~~

b3410 發表於 21-12-9 19:59

...
認同,所以我準備向現實低頭,揸頸就命,更何況進公開試進補非奇事,而家唔補,難道入u先補,最緊要補得其所。

mcl203 發表於 21-12-9 20:59
去到高中階段,仲有人以為‘一定’係家長捉佢哋去補習,呢個想法似乎已經偏離現實~~~
...
都唔好分高唔高中,因人而異,小女初中已要求我代她了解一下,因為想成績更鞏固。

PTL_L 發表於 21-12-9 21:07
都唔好分高唔高中,因人而異,小女初中已要求我代她了解一下,因為想成績更鞏固。 ...

我見b網友咁講,我C跟佢啫。補唔補睇自己需要啦,唔係果啲成日話自己買一大疊卷自己操,操都要自己識至得㗎,莫非又係一句要靠自己努力啲就問題已解決~~~

去到高中,佢哋好識諗,邊洗捉去補習

mcl203 發表於 21-12-9 21:13
我見b網友咁講,我C跟佢啫。補唔補睇自己需要啦,唔係果啲成日話自己買一大疊卷自己操,操都要自己識至得 ...

我咪買完堆中文補充,家姐話阿媽我唔識做喎!可以點,咪打開銀包,搵人教。

CocaJude 發表於 21-12-9 21:41

佢地鍾意跟同學補

下年就dse

想搵數學和化學補習,可以pm嗎

老師有要求好過求求其其

回覆 kirstyau 的帖子

dse都唔係做練習就有用,仲要有咁多科,盲頭烏英咁亂溫仲慘 唯有靠好d嘅補習

無諗過竟然咁多人pm我

PTL_L 發表於 21-12-9 21:05
認同,所以我準備向現實低頭,揸頸就命,更何況進公開試進補非奇事,而家唔補,難道入u先補,最緊要補得其 ...

補習有好多選擇,都唔一定要揀啲精英制嘅補習社。補習社揀精英學生,精英學生一樣可以揀補習社,無須揸頸就命咁嚴重。

天外之人 發表於 21-12-9 16:34
講得十分好,我都好反感呢啲為錢變晒質嘅補習社

能夠忍著名牌效應,唔隨波逐流要有好大嘅毅力先得,我唔係叫人唔去補習,只係有權選擇,多人去呢啲咪就係名牌效應,xx名校生都去補就取到星....。其實補習社或私補,肯聽老師話肯做練習嘅,相信成績冇可能會唔進步,須唔須要被補習社咁極端對待先叫有成績就自行取捨。

幸好我仔一向係成績唔錯嘅學生,否則唔同嘅聲音同諗法隨時又被某啲人標籖句酸葡萄

天外之人    發表於 21-12-10 12:34

CocaJude 發表於 21-12-9 21:41

我女中五下學期主動話補, 高峰期補3科X加2科core, 因為中四中五根本冇乜返過學, 中五老師直情飛書咁教, 補習有啲科係清吓concept, 有啲科係去學答題skill 。

佢有需要開到口話補習, 自己揾埋邊科去邊度補, 自己報名, 做阿媽金錢上一定全力支持佢

最近cut淨只補2科, 佢話下個月cut多一科, 集中火力操pp 。

#回應樓主, 嗰啲elexxnt補習社就冇揾
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊