用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
go

而家d補習社愈來愈精英制  

我想知大家比仔女去補習係咩心態?

係想佢谷到有咁勁得咁勁,定因為成績唔好先補?

唔知係唔係仲有幾個月就DSE,呢兩日去兩間唔同補習社接阿女放學,都見到差唔多嘅怪事(定係常態?)···

第一間專補數學嘅補習社,有個媽媽係前台同職員理論,內容大概係佢個仔測驗唔合格,所以職員類似話佢下月無得留低,個媽媽初初都幾慶,後來職員解釋一輪,又好似check到個同學仲有啲欠交功課嘅record,咁後來個媽媽態度又軟化晒係度求情,最後係點我就聽唔到走咗。

另一間專補化學嘅補習社,接阿女個時又係聽到咁上下對話,大概係個媽媽幫個女求緊情唔好踢走佢之類,話佢因為UT所以上一個測驗先咁差,好希望繼續留係度補習,個職員個樣好似見怪不怪,都幾決絕打發咗個媽媽,見到個媽媽走個時係好失望咁。

短時間係兩間唔同補習社見到咁,令我都反思,如果touch wood不能繼續補習嘅係我女女(托賴佢成績ok),我係咪都會好似呢兩個家長咁求情或者發爛呢?由小學到中學搵學校都經歷過唔少面試同篩選,以為身經百戰,但無諗過而家連去補習社都咁誇張咁高要求,個世界係咪唔同咗。

有感而發打到咁長,多謝各位睇晒

PS 無諗到會收到咁多人PM問係邊兩間,其實有已經有唔少人估到個名,一間係超研一間係element,因為我唔係成日上EK,回覆好慢

angrybaba    發表於 23-3-2 20:18
KIMLIFEINUK    發表於 21-12-13 07:00

有感而發打到咁長,多謝各位睇晒

補習呢個行頭,好少會專補差的同學
因為咁樣會令到自己站唔穩腳。
身為家長,你都唔會介紹一間專補第尾的補習社啦

(我話好少, 唔係無)

回覆樓主:

樓主講到呼之欲出
補數學嗰間係超研,補化學係elements啦,呢兩間出哂名出嚟嘅學生成績靚,不過入得去都預咗要勤力掛?
你諗下,英皇、現代同遵理幾乎執哂,取而代之係呢d專科補習社做哂龍頭,時代唔同咗,補習天皇個套唔work架喇

Nat思 發表於 21-12-8 13:15

個人睇法,我係好反感呢啲補習社,淨係為錢為名利,收啲能力強嘅學生幫佢地省靚個招牌,當然我都明有啲家長好追求呢啲,有求就有供,但我個人就好反感。

記得幾年前打電話查詢過某間所謂名補習社,個職員話要考過試先收,仲要當時係冇位,要我比咗錢先可以排waiting list,考佢地嘅試唔合格就冇得讀,好似根本唔憂冇學生,聽完之後真係好 hard feelings ,巴閉到呢,就算有位我哋都唔會讀。

但又咁諗,如果補習社只係為錢,何不見一個收一個呢? 點解要多此一舉踢走學生?

Nat思 發表於 21-12-8 13:15

阿女補數個間,功課欠2次唔比上堂,測驗唔合格補測,補測完都係唔達標就罰停一個月。雖然我唔理解佢差,罰停一個月咪仲跟唔到 交功課呢個我覺得係合理,因為家姐上咗之後當操咗數。 平時要佢自己做一定唔會。

家姐細妹都補測過,甘家姐話補測份卷同之前份測驗卷差唔多,肯溫下基本實過關。

但最攪笑阿妹個班9:30太早轉睇片,仲貴過實體課百幾200一個月。不過頂唔順阿妹次次要吹先睇先交功課,洗錢仲要 三催四請先睇,所以下個月cut咗。反正中一唔急,佢數底唔差,睇下唔補攪唔攪得掂。

另外chem唔知係咪講佐敦嗰間,本來我都想排,但係佢要我地睇片先,時間又唔夾,而家搵咗個skype阿sir(DrSxxx,ek有人推薦過)小組班,阿sir好有heart , by topic補,有時4堂錢教唔哂,free堂教埋。堂堂都超時幾個字,間唔中whatsapp問功課都詳細解答,見學校測驗出黎唔差,暫時唔排佐敦了。

CocaJude 發表於 21-12-8 17:24
但又咁諗,如果補習社只係為錢,何不見一個收一個呢? 點解要多此一舉踢走學生?
...

因為尖子攞星,做到入黎讀既都一定追到星,之後收band1生都收到手軟。

kirstyau 發表於 21-12-8 19:29

另外chem唔知係咪講佐敦嗰間,本來我都想排,但係佢要我地睇片先,時間又唔夾,而家搵咗個skype阿sir小組班,阿sir好有heart , by topic補,有時4堂錢教唔哂,free堂教埋。堂堂都超時幾個字,間唔中whatsapp問功課都詳細解答,見學校測驗出黎唔差,暫時唔排佐敦了
佐敦果間係成績最好既精英班,俾最靚既時間上堂,第2就進階班,最後先係普通班,次次測考都排名次,來自邊間中學都寫曬出來,唔合格就踢出去,非常精英制,抗壓能力低少少都頂唔順。

b3410    發表於 21-12-8 22:21

CocaJude 發表於 21-12-8 17:24
...

接唔切吖嘛~~~

October. 發表於 21-12-8 20:21
佐敦果間係成績最好既精英班,俾最靚既時間上堂,第2就進階班,最後先係普通班,次次測考都排名次,來自邊 ...

請問是這間嗎?它的入學申請都要求很高⋯⋯
精英班 課程特色:
每年收生人數按水平而定, 只取錄達標的最頂尖學生
程度更艱深, 競爭氣氛更激烈
更多測驗及模擬考試
強化密集操練
汰弱留強, 不符合水平標準者 會被降級到普通級課程
入學資格:
化學科成績優異, 全年有良好成績及出席率紀錄
每個 Topic Test 都能持續地維持出色表現
能通過“精英班入學試”評核

piyohk 發表於 21-12-8 20:34
精英班 課程特色:
每年收生人數按水平而定, 只取錄達標的最頂 ...

學校讀書已經咁辛苦,補習都要咁嚴厲⋯⋯

精英班 課程特色:
佐敦適合拔尖增潤既學生,低年班還好,到左DSE時,成績唔達標就請人走。

我應該估到講邊兩間,一間在太子一間在佐敦對嗎?我個人覺得這種做法沒問題,起碼對認真讀書的同學公平一些。

如果話有家長駡番轉頭,就係家長不對了吧?呢兩間報名是規矩有講明,有人覺得有交學費就一定有得上先吵鬧?

October. 發表於 21-12-8 21:36
佐敦適合拔尖增潤既學生,低年班還好,到左DSE時,成績唔達標就請人走。

...
想問,要交學費嗎?點解好似要買佢怕咁?我要付出味架喎

要你排隊又話佢麻煩,拍繩嘅又話佢唔掂~~~

精英班 課程特色:
嚇到腳軟

kirstyau 發表於 21-12-8 19:29

阿女補數個間,功課欠2次唔比上堂,測驗唔合格補測,補測 ...
我哋應該係同一間呀,我就係講緊太子同埋佐敦呢兩間今日我有同阿女傾下,擔心佢太大壓力,點知最大壓力係阿媽我自己
佢有分享返呢度上堂嘅野,佢話太子個度基本上做好本份交齊野係唔會有問題,測驗就算第一次唔OK,會再有一次機會,反而佢話比人踢走嘅好多時都係問題學生。上堂又唔係真係咁大壓力,幫得到佢。
佐敦呢係就係嚴肅D,但佢同好多同學一齊上,覺得咁樣上堂會專心,電話都唔拎出嚟用
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊