用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制  

回覆 FlyingMM 的帖子

Please check PM.

GreenMaDad 發表於 21-12-12 15:06
回覆 FlyingMM 的帖子

Please check PM.
Thank you sooooooooooooo much🥰🥰

GreenMaDad    發表於 21-12-12 16:51

回覆樓主:

補習嘅需求對個個學生都有唔同,能力弱嘅求補底,能力叻嘅想精益求精,最模棱兩可就係連鎖學店,只要有交學費就來者不拒,好似yy lam呢d天皇,以為佢自己開會有d風骨,結果都照板煮碗整咁整另一間學店出嚟

我都無特別 PUSH佢補習,佢都係同D同學一大班人去

zitaeric 發表於 21-12-12 14:32
我識頂級學生,冇一個去補習。次少少,跟風去了名師,都只補了兩堂就冇再上。
2024中文科,減佐時數,又精 ...

嘩你真係我家年輕人嘅知音 心態、口吻一模一樣!

我識頂級學生,冇一個去補習。次少少,跟風去了名師,都只補了兩堂就冇再上。

中文弱咪要補,人人需要唔同,好難一刀切。

同我女口吻一致

補充:佢話又唔係衝7科**狀元, 亦冇本事, 慳返時間衝第2啲科仲好啦!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hoivy 發表於 21-12-20 13:02
有時聽下就算啦,好多頂級學生直頭話唔洗溫習,日日玩、日日打機都無問題。 ...
我嗰個都係咁,成日都講名次冇所謂,唔需要出盡力去做,最重要都係最終DSE,不過都見佢比小學時候著緊好多,呢幾年咁特別學習模式,我都怕有所影響.

回覆樓主:

公海頂級學生,有能力去完成自己課程,係冇需要補習,但這些學生都需要讀書,佢地吾會局跟自已年級知識。
日日玩,日日打機可能叫頂級玩玩學生,而且頂級吾可以冒牌。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

hoivy 發表於 21-12-20 13:02
有時聽下就算啦,好多頂級學生直頭話唔洗溫習,日日玩、日日打機都無問題。 ...

我都識果啲已經驗證咗嘅頂級學生,似乎無一個無去補習班~~~

不過,我唔否定真係會有嘅,亦相信存在~~~

頂級學生,還須看驗證與否,驗證前或後,可以有不同說法嘛~~~

其實有啲有去補,只不過唔俾你知,唔俾你見?識一醒目資優仔,而家人已大,佢話說當年,話鍾意被人覺得好勁既感覺,所以起人面前hea底唔聽書,上堂瞓教,但成績好理想,人人讚,不過佢話「我補習、溫書要同你哋講咩?」

專科補習都預左會咁

mcl203 發表於 21-12-20 19:34
我都識果啲已經驗證咗嘅頂級學生,似乎無一個無去補習班~~~

不過,我唔否定真係會有嘅,亦相信存在~ ...
咁驗證後要幾多粒星?先算係頂級學生。

October. 發表於 21-12-21 17:06
咁驗證後要幾多粒星?先算係頂級學生。
問下狀元有冇補習,狀元夠頂級了啩

b3410 發表於 21-12-21 22:32

冇補習冇狀元  左丁山

在IFC行商場,碰到以前代理日本藥嘅馬迷N,馬迷N常在馬場沙圈睇馬,最鍾意睇中一隻半冷馬(10至20倍),就用來做膽買QQP(獨贏及位置Q)全餐,每注一百,不時命中幾百元嘅冷Q,扣去本錢2300-2600元,還是有賺,最過癮有一次中咗一條兩千元大冷Q及過千元位置Q,收錢之時,四萬咁口。

賭馬只係嗜好啫,佢以前代理日本藥,不是在香港賣,而係運入內地,直情賺到笑,因為中國人民不愛中國藥,反而拼命搶購日本藥,佢地買藥時高喊前進前進,就是前進去日本買藥也。但呢次碰到面,馬迷N係問一個問題,世姪考IB得34分,入唔到心儀大學,有乜法?間大學曾經「有條件取錄」(Conditional offer),條件係IB有35分,偏偏世姪考到34分,只差一分幾慘情。大學有冇人情味講呀?唉,講呢樣就唔會有甚麼人情,康文署一位兼職(非正式政府僱員)教練,新年期間收咗學員利是,都被康文署告上廉記啦。差一分考唔到35分,大學收生人員咪一於公事公辦。

香港學生考IB,成績全球最好,今年全港IB考試平均分係35.96,及格率96.85%,2285名考生之中,取得40至45分學生有584人(25.6%),狀元(45分滿分)有38人(英基15人,男拔7人,聖保羅男女5人,三間學校已佔27人,71%),香港狀元佔亞太區102人之37%,可見香港學生考試成績特別標青,比較之下,全球有163511人考IB,平均分得29.78,狀元有186人,五成半在亞洲,三分一在香港,自從香港及亞洲學生加入IB試後,英法德西意等學生只好靠邊站!好多家長怕仔女讀本地學校讀死書,冇創意,有能力者皆在國際學校讀IB,誰知要考到高分,仍然係香港模式,靠補習!補習名校遵理嘅母公司精英匯(1775)在7月13日上市,由七科5**狀元梁冠康敲鑼,呢位現時港大牙醫學院學生就係在遵理補習嘅。今年考到9科5**嘅喇沙超級狀元及七位狀元都係遵理補習學生,做成不補習不會做狀元嘅現象。有人話,唓,DSE點同IB呢?唉,咪又一樣,昨日講C媽媽嘅仔嘅英文補習老師就係專門補習IB英文試嘅名師囉,有幾間著名國際學校嘅學生,絕大部份係富二代、富三代,人人有補習先生跟住㗎!佢地興一對一補習,只要有成績,補習費唔會同老師計較,香港學生考IB成績冠於全球,要多謝補習先生啦!

左丁山

b3410 發表於 21-12-21 22:32

這個可能真的沒有補習,但家長係老師

https://topick.hket.com/article/3011770/【DSE2021】保良局董玉娣中學首誕超級狀元趙爾納%E3%80%80父母:兒子從不補習

piyohk 發表於 21-12-21 23:48
這個可能真的沒有補習,但家長係老師

https://topick.hket.com/article/3011770/【DSE2021】保良局董玉娣 ...
校方亦表示,該校今屆中六生92.5%達到升大學基本門檻,該校亦提供尖子及補底計劃,針對資優生提供額外支援,安排暑假外面資優課程。

mcl203 發表於 21-12-22 00:24
校方亦表示,該校今屆中六生92.5%達到升大學基本門檻,該校亦提供尖子及補底計劃,針對資優生提供額外支援 ...

學校嘅安排,資源嘅分配,真的能助功/幫助同學

piyohk 發表於 21-12-22 08:17
學校嘅安排,資源嘅分配,真的能助功/幫助同學

所以有無補習,係無統一嘅歸類。某些嘅認為,可能只係滿足自己嘅感覺良好,或欲達頂級生級別嘅稱譽~~~

學校為目標生狂谷狂補,所謂嘅補習堂,算否補習呢?在家狂操卷,物資何來?真係去商務買三兩本練習就足夠?咁就算如此,若碰上疑題,支援何在?學校見到有頂級生嘅成長,相信唔少學校都會出力推行去為校增光吧。去得左邊,唔去或少去右邊係可以理解~~~

我有位好友,都應該係1%內認證生,佢父母聲稱話從小無外補,但父母係行內人呢,小學已經晚晚功課輔導到8-9點,365天如是,佢哋嘅剩餘物資,已經係非常充裕。操卷,卷從何來?~~~

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊