用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-12-10 09:33
我女中五下學期主動話補, 高峰期補3科X加2科core, 因為中四中五根本冇乜返過學, 中五老師直情飛書咁教, 補 ...

去到中六都真係要集中火力自己做練習同操 PP。

之前都有啲網友講過某啲科都係上 youtube 睇教學再自己操 PP ,一樣取到星,例如 Maths 嘅 Herxxx Yexxx.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-10 10:36
去到中六都真係要集中火力自己做練習同操 PP。

之前都有啲網友講過某啲科都係上 youtube 睇教學再自己操  ...

Mr Yeung已經係我女經常揾嘅阿Sir

佢讀嘅科大部分Mr Yeung都可以幫到手

洋蔥頭媽咪    發表於 21-12-10 10:40
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 21-12-9 20:59
去到高中階段,仲有人以為‘一定’係家長捉佢哋去補習,呢個想法似乎已經偏離現實~~~
...
但事實又唔係真係冇,衹可以講你冇見到或唔知. 以為識諗既小朋友主動去補習,得到父母想要既分數,衹係小朋友深底裡真正諗法,可能父母自己都唔知.

回覆 CocaJude 的帖子

呢啲小朋友喺小學根基打得好就係~

天外之人 發表於 21-12-10 12:30
但事實又唔係真係冇,衹可以講你冇見到或唔知. 以為識諗既小朋友主動去補習,得到父母想要既分數,衹係小朋友 ...

‘一定’,並非否定咗不存在~~~

CocaJude 發表於 21-12-9 21:41
去到高中,佢哋好識諗,邊洗捉去補習

係㗎,一上到高中去邊度補習成為常駐話題,只要想喺邊科用力,同學自然會諗去精益求精,補習、操卷各適其適
不過我不知幾想我家中六生去補吓語文。
佢死都唔肯,話有時間寧願睇小說,計多兩題 M2 甚至自學 programming

gracelam 發表於 21-12-10 10:40
Mr Yeung已經係我女經常揾嘅阿Sir  

佢讀嘅科大部分Mr Yeung都可以幫到手
我女都有睇佢啲PP解題片, 真係幫到手

YolandaTam 發表於 21-12-10 12:49
我不知幾想我家中六生去補吓語文。
佢死都唔肯,話有時間寧願睇小說,計多兩題 M2 甚至自學 pr ...

唔駛驚,攞多幾粒星就算炒中文都有著數啦
中文操熟啲幾編文言文,都會有幫助

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-10 12:54
唔駛驚,攞多幾粒星就算炒中文都有著數啦
中文操熟啲幾編文言文,都會有幫助
...

多謝你
唉,星星?攞到就係囉   佢衰唔穩定。
佢英文都唔係好,不過算肯搶救吓。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-10 08:00
補習有好多選擇,都唔一定要揀啲精英制嘅補習社。補習社揀精英學生,精英學生一樣可以揀補習社,無須揸頸 ...

諗住抱最壞打算,到時心入面舒服啲

洋蔥頭媽咪    發表於 21-12-10 14:52

YolandaTam 發表於 21-12-10 13:46
多謝你  。
唉,星星?攞到就係囉   佢衰唔穩定。
佢英文都唔係好,不過算肯搶救吓。

我仔都一樣,最擔心中文,兩年前已經問佢去唔去yy 度收下風,佢都話冇興趣,中文佢都打算坐4望5就算,不是早排 PG 中文居然有5*  我都有啲意外,希望佢 keep 倒啦 .

我仔話熟讀文言文,揀啱作文文體,應該就過到關。
捱多幾個月,叫囡囡加油阿

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-10 14:53
我仔都一樣,最擔心中文,兩年前已經問佢去唔去yy 度收下風,佢都話冇興趣,中文佢都打算坐4望5就算,不是 ...

多謝
大家咁話

其實最有效的改善成績方法當然是私補,我同事兒子(某港島名男校)每月約花萬多元作私補,成績也好。其實補底更需要私補,補習社的學生若程度差異太大,根本就順得哥情失嫂意,落得給人話名過其實,騙錢等等。
若單純為錢,有名氣後應來者不拒,若學生學唔到嘢,SPCC,DBS,QC的學生就會另找他人(點解我知:第一次評估的第一名來自SPCC,報名當日,排隊是我(仔當日發燒,打針)有(QC媽媽講嘢較大聲),我屋苑的幼稚園同學係DBS)

總之:適合就好,功課多,補習要評估,也有要求,若受不了,其實私補較佳(因材施教)

gracelam 發表於 21-12-10 09:33
我女中五下學期主動話補, 高峰期補3科X加2科core, 因為中四中五根本冇乜返過學, 中五老師直情飛書咁教, 補 ...
我哋都係,疫情期間zoom上堂上到一舊舊,趕唔切教書又要飛,高中知識體系已經好複雜,唯有出去補。。。。。

醒目開學勳章

回覆樓主:

報咗九龍城數學,本應話冇曬位 話要waiting,我話好啦,排waiting,  問完你咩學校之後隔咗一個禮拜就有位了

基本上補習社收band1率高, 佢個成績梗係容易亮麗啲啦

不過感覺不似預期, 太大班了, 而且可能教得快過學校,小朋友依傢成舊雲咁

回覆樓主:

其實精英補習社都有兩種嘅,一種係只收名校同band 1,呢d「以校取人」固然不可取,難道名校就無壞學生嗎?

回覆樓主:

但樓主講個兩間,係因為學生跟唔上又唔交功課先踢人走,情況好唔同wor!班中如果有d同學係好懶又唔交功課,都會影響其他人學習架,勸退都好合理

同意!   我女補數應該係樓主講嗰間, 我哋係video 班, 所以我成日聽到阿sir 話學生上堂傾計,玩電話, 我估有好多家長俾左錢, 學生有上堂, 家長就以為成績就會進步, 但都有幾多學生上補習班都係吾專心, 純粹阿媽叫就去上.
阿sir 係教得好, 亦會what‘s app答問題, 咁我覺得佢“推學生”反而係有責任心既表現,將時間放响有心讀既學生上.   而且報名前, 職員已講清楚, 佢地教高水平數學, 其實已經講咗佢地吾係補底班.

GreenMaDad 發表於 21-12-11 21:20

同意!   我女補數應該係樓主講嗰間, 我哋係video 班, 所以我成日聽到阿sir 話學生上 ...
可以請教下係邊間補習社?

回覆樓主:

我識頂級學生,冇一個去補習。次少少,跟風去了名師,都只補了兩堂就冇再上。
2024中文科,減佐時數,又精減佐考試,原則上應該係淺佐,個人覺得連中文都補,會浪費了時間,正如用補中文時間去練M2仲合化算,當然F.5尾F.6頭補吓考試技巧是無可口非。
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊