用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學但用中文數學
go

英文中學但用中文數學

小兒英文強但數學極弱(emoji),不知各位知不知道有英文中學是用中文教數學呢?津貼或直資也可以,任何地區也所以,太約band 2 左右。萬分感激(emoji)

回覆樓主:

英文強的話,照計數學用英文唔係理解會好啲咩?(emoji)

tingdong 發表於 21-12-8 10:05
小兒英文強但數學極弱(emoji),不知各位知不知道有英文中學是用中文教數學呢?津貼或直資也可以,任何地區 ...
應該絕大部份B2中學都係用中文教數學.

charlottechy 發表於 21-12-8 10:22
英文強的話,照計數學用英文唔係理解會好啲咩?(emoji)

但係數學concept 好差,最好係英文數學書廣東話解釋(emoji)

tingdong 發表於 21-12-8 10:44
但係數學concept 好差,最好係英文數學書廣東話解釋(emoji)

不如你買本小六英文數俾佢試下,可能會好啲呢…

charlottechy 發表於 21-12-8 10:49
不如你買本小六英文數俾佢試下,可能會好啲呢…

佢小學一向是英文數,老師英文講解。但係就….完全唔明白咁。

tingdong 發表於 21-12-8 10:54

咁要轉語言重新適應,只會仲衰 (emoji)

tingdong 發表於 21-12-8 10:54

中學坊評唔太高嘅中學,應該有唔少係英書廣教~~~

英數英教,不少老師係出現廣解上嘅問題,中小學如是~~~

mcl203 發表於 21-12-8 11:07
中學坊評唔太高嘅中學,應該有唔少係英書廣教~~~

英數英教,不少老師係出現廣解上嘅問題,中小學如是 ...

謝謝建議!

tingdong 發表於 21-12-8 11:23
謝謝建議!

你中學出去補習,相信,絶大部份都係英數廣教~~~

很多非神校Band 1 英文中學,中一二雖用英文書,但講解都係中英夾雜,解釋用廣東話,專名詞講英文
(消息來源 朋友)

回覆 tingdong 的帖子

買啲有中英對照嘅補充練習試吓

醒目開學勳章

小兒英文強但數學極弱(emoji),不知各位知不知道有英文中學是用中文教數學呢?津貼或直資也可以,任何地區 ...

揀band1尾中學,買多套同出版社的中文版數學書,必要時外補。

回覆樓主:

其實要攪清楚係數學 concept 弱,定係真係因為英數問題,唔係驚會揀錯。另外可睇下沙田培僑,印象好似用普通話教數,不過唔肯定,你 check 下

聖約瑟英文中學, 中文班.

LOKLOK89 發表於 21-12-9 16:20
聖約瑟英文中學, 中文班.

謝謝你!這間可能適合他!

樓主要諗諗根本係數概念弱,唔關中英事,借口黎

如果數學concept好差,英文數學書用廣東話解釋,小朋友變相需要學兩套terminologies,反而會造成困惑。

a_for_apple 發表於 21-12-8 18:40
其實要攪清楚係數學 concept 弱,定係真係因為英數問題,唔係驚會揀錯。另外可睇下沙田培僑,印象好似用普 ...
同意,最重要係攪清楚小朋友係數學概念弱,定係唔能夠用英文去理解數學概念。唔同既問題,有唔同既解決辦法。

回覆 高達紅色 的帖子

我一路睇一路諗都係覺得問題在於數學概念弱, 用英文定中文教都係一樣啫, 不如樓主搵個好啲既一對一補習老師搞掂佢既數學概念同根基先啦, 仲實際.