用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delete
go

[中學] Delete [複製鏈接]

Delete
   7    0    0    0

其實想問下點解要轉校既? 轉校會易入D 名牌大學架?

boojiji 發表於 21-12-8 14:26
其實想問下點解要轉校既? 轉校會易入D 名牌大學架?

申請美國大學,中學嘅school profile絕對有影響的。另外,大學都會睇申請人嘅AP scores(如有),HKIS offer AP program係有利因素。但HKIS係咪真係有利過KGV好多就唔清楚了…

美国好大学一定看高中,毫不犹豫HKIS, 它的学校成绩认可度高

ckmammy 發表於 21-12-8 09:56
考慮緊出年同小朋友轉校 Y10/grade 9, 目標係入美國名牌大學, 多數都會選修 Comp Science 類似科目。考慮 ...
既然有明確目標,而錢也不是問題. ofcause chose the best with no doubt.
但現實講, 2 間都要報, 千里之行,始於足下

入咗先再考慮。其實HKIS通常收父母係Ivy alumni嘅人為主

wingjaiii 發表於 21-12-8 18:55
入咗先再考慮。其實HKIS通常收父母係Ivy alumni嘅人為主
这个好像也没有吧……不过现在听说waitlist是很长

Youweird 發表於 21-12-8 22:26
这个好像也没有吧……不过现在听说waitlist是很长

有啊 朋友喺入邊讀講的,佢話大部份家長都係IVY舊生

ckmammy 發表於 21-12-8 09:56
考慮緊出年同小朋友轉校 Y10/grade 9, 目標係入美國名牌大學, 多數都會選修 Comp Science 類似科目。考慮 ...

1)去美國,毫無疑問選HKIS,美國名U admission 跟HKIS比較相熟。
2)上至领事子女,下至紅山半島街坊,美國人和美藉華人居多
3)year 10應該有位
4)校風,自己顧自己。一百個人有一百個意見。

KGV去美國名U(前五前十)唔係唔得,氣力要大得多。去UCB讀CS,機會還是有的。

順帶一提:

1)考入HKIS,與家長是否ivy league 畢業生,沒有很大恩果關係
2)HKIS有大量畢業生入ivy league,跟父母是ivy league 畢業生有恩果關係。例如普通學生申請入Stanford,機會是5~7%, 如果父或母是Stanford 舊生,機會隨時提升至20%以上。這些是老規矩。

朋友兩夫婦是Harvard生,大女去Harvard,讀埋醫,細女反叛,唔要跟家庭舊路,懶有型咁去咗Stanford. 兩個都是HKIS學生,一個有用父母資源,一個赤膊沖鋒上陣,因此亦不能說HKIS 去名U ,是全靠父母ivy leaque功勞。

annie40 發表於 21-12-8 22:58
1)去美國,毫無疑問選HKIS,美國名U admission 跟HKIS比較相熟。
2)上至领事子女,下至紅山半島街坊,美 ...
想問KGV去美國名U(前五前十))唔係唔得,氣力要大得多。 係因為 KGV 學術成績未夠好, 定係學校同美國名牌大學聯繫比較少?

annie40 發表於 21-12-8 23:27
順帶一提:

1)考入HKIS,與家長是否ivy league 畢業生,沒有很大恩果關係

如果照你所講,我同老公都唔係 ivy league 畢業生,咁即係我小朋友入到名牌大學機會都唔大, 除非佢真係特別出色

ckmammy 發表於 21-12-8 23:32
如果照你所講,我同老公都唔係 ivy league 畢業生,咁即係我小朋友入到名牌大學機會都唔大, 除非佢真係特 ...
你誤會了。

父母是ivy leaque 排快隊,普通人排正常隊。世間上普通人居多,怕輸就永遠沒有「贏」的機會。我認識更多孩子的父母完全不是ivy leaque, 照様考入Harvard, Stanford, Columbia, MIT

當然凡事要盡力而為,結果怎樣,天曉得。入top U 不是人生規劃的指定路徑,還有無窮上進路。

ckmammy 發表於 21-12-8 23:32
如果照你所講,我同老公都唔係 ivy league 畢業生,咁即係我小朋友入到名牌大學機會都唔大, 除非佢真係特 ...

你相信孩子出息,孩子才會有出息。

至於所謂特別出息,邊個講先至算數。如果上帝批死我個女無出息,我馬上同佢「急」。

annie40 發表於 21-12-8 23:51
你誤會了。

父母是ivy leaque 排快隊,普通人排正常隊。世間上普通人居多,怕輸就永遠沒有「贏」的機會。 ...
你講得啱。多謝你指點!

ckmammy 發表於 21-12-8 23:58
你講得啱。多謝你指點!

你是位好媽媽。

如果打算讀computer science, 可以target UC Berkeley, Carnegie Mellon, 這兩間學府畢業生,已具備在科技界發展的足夠潛力。無論中學是KGV或HKIS,考入機會應該均等。

科技界唔同金融界,名U效應作用不是這麼明顯。重要是大學時專研項目,有否機會跟“大牛老師”學習,打下手等。

以上兩間,不是ivy, 但在CS科,名氣是數一數二

ckmammy    發表於 21-12-9 00:04

其實為什麼要如此著重名牌與否呢? 就係為左係家人朋友身邊爭口氣??

如果真係咁想要個名.. 咁可以考慮master考名牌大學...undergrad 是但入間top 50 就夠了....

佢有能力既話, 讀緊undergrad自己就會考到名牌master, 唔使係幫佢舖咁多路.

樓主,給你以下參考:

SHL统计了全球15家最大科技公司的大学毕业生人数,包括苹果、微软、Alphabet、戴尔科技、IBM、英特尔、惠普、Facebook、英伟达、甲骨文、Adobe、亚马逊、三星、任天堂和索尼。

结果显示,以下是在科技公司就业的校友数量最多的美国大学:

华盛顿大学(16,786名)
加州大学伯克利分校(13,260名)
斯坦福大学(12,973名)
德克萨斯大学奥斯汀分校(11,049名)
南加州大学(9,071名)
亚利桑那州立大学坦佩分校(8,320名)
卡耐基梅隆大学(8,274名)
佐治亚理工学院(7,961名)
加州大学洛杉矶分校(7,829名)
伊利诺伊大学香槟分校(7,671名)

除了斯坦福難度高點,其他的都是IS學生平均實力能考到的。ivy ,not ivy,無相干。

annie40 發表於 21-12-13 15:56
樓主,給你以下參考:

唔該你,資料好值得參考! 好奇竟然冇 MIT!

ckmammy 發表於 21-12-13 16:48
唔該你,資料好值得參考! 好奇竟然冇 MIT!

MIT 出名在研究,PHD以上的研究很厲害。學士畢業生十分受華爾街金融界歡迎,也許未必合適去科技行業。
‹ 上一主題|下一主題