用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 香港讀醫科,DSE需要有咩成績?
樓主: myhappylife
go

香港讀醫科,DSE需要有咩成績? [複製鏈接]

cookiejason 發表於 22-8-14 15:57
喺另一個討論區,見到有六科40分(加權前)沒有面試,最終收咗牙科,不過英文攞4,亦有一堆人36及37分都唔收, ...

守住 Best 6 36/ 4A*/ IB 43 追求卓越
海外醫學院門檻較低如何做到?

AL | IB^(HL)
Oxford A*AA | 39(766)
Cambridge A*A*A | 40-42(776)
UCL A*AA | 39(766)
Imperial AAA | 38(66[6?])
King's A*AA | 35(766)

Edin AAA/AAB | 37/36(766/666)
Manchester AAA | 37(766)
Glasgow AAA | 38(666)
Queen Mary A*AA | 38(666)
Bristol AAA | 36(666)

Birmingham AAA | 32(766)
Liverpool AAA | 36(666/765)
Nottingham AAA | 36(666)

^ may exclude Core

https://std.stheadline.com/realtime/article/1863362/

「始終醫生專業追求卓越,收生分數要有保證,相信港大仍會守住收生分數,不會為求取錄更多聯招生,進一步下調分數。」

Poyau 發表於 22-8-11 15:16
港大2022年醫科有收六科低過36
中位數顯示≤36人數唔過半都近半
最低去到32或以下
唔係呱HKU 收best 6得32分讀Medic?

bearbear2003 發表於 22-8-25 22:52

見4樓分享 七科36或以下得兩人
所以最低分有人估可能係推薦位

bearbear2003 發表於 22-8-25 22:52
P2022122800208_409521_1_1672198696102.pdf (info.gov.hk)
P2022122800208_409522_1_1672198696111.pdf (info.gov.hk)
機會來了.偉大的祖國又增多認可醫學院

medicine 發表於 22-12-28 21:10
P2022122800208_409521_1_1672198696102.pdf (info.gov.hk)
P2022122800208_409522_1_1672198696111.pdf (i ...

比英國嘅學校更難入喎⋯⋯

Stonelun 發表於 22-12-29 12:47
比英國嘅學校更難入喎⋯⋯
有圖有真相."武大"2019年的收生,望下

2jkidsfather    發表於 22-12-29 17:02

第三批獲承認醫學資格名單:

獲得承認的
中國 武漢大學 醫學學士
6 年制醫學課程

6年制的課程 是 英文授課的 MBBS

與 文憑試收生計劃、臺港澳聯考 的 5年制 中文授課 的 臨床醫學(5年制)不一樣

临床医学(英文授课六年制)专业招生信息
Entry Requirement of Clinical Medicine (MBBS)

Entry Requirement
1. Applicants must be non-Chinese citizens with a valid passport, above the age of 18 and under the age of 30.
2. Applicants shall hold a senior high school diploma and provide high school transcript with the marks above B or over 70%.
3. Applicants shall have strong competence in English language. Students from non- English speaking countries must provide the certificates of learning English in the primary and secondary schools or the certificates of English proficiency test.
4. Applicants shall have reliable economic supports and guarantors. Medical insurance is compulsory during the period of study at our university.
5. All the students in this program will be given one year as probation.

文件是有分別.
正如早年不認可,今年仍是一樣不認可的嗎?

國情,一句係咪中國人,係咪歧視中文授課,話唔定就KO

medicine 發表於 22-12-29 14:55
文件是有分別.
正如早年不認可,今年仍是一樣不認可的嗎?
國情,一句係咪中國人,係咪歧視中文授課,話唔定就KO

如果係公立醫院工作的話,真係會溝通唔到的。

佢地係醫院返工,和同事溝通,真係全部病名/藥名/細菌名/所有專有名詞,都講英文。

如果用中文的話,真係溝通唔到的。

好似 paracetamol  /  香港人叫撲熱息痛,內地叫 對乙酰氨基鈖。
真係搞唔掂喎!

利申:家人在某醫院返工,佢常跟我用英文講醫學名詞,我都聽唔明呢!
有時看醫生,醫生好快會講出英文專用名詞,經常要再問醫生即是什麼意思呢!

焯媽媽 發表於 22-12-29 16:32
如果係公立醫院工作的話,真係會溝通唔到的。
目前來講,可能成立吧.

既然叫得媽媽,買豬骨"煲冬瓜"湯應該試過吧?

N年前,可曾會認可"冬瓜"湯原來才是港九這一間"半島"最爲根正苗紅的"名菜"?

Sabina-Sabina 發表於 22-12-29 14:07
第三批獲承認醫學資格名單:

獲得承認的

我剛剛睇吓呢個課程嘅資料,需要非中國籍公民,香港大部份學生都係中國籍公民,呢個課程根本唔係諗住比香港學生。

而且,讀完呢個課程,響大陸好難做到醫生,即係話要返嚟香港考番而家好難考嗰個執業試,好懷疑有幾多人會上去讀。

medicine 發表於 22-12-28 21:10
P2022122800208_409522_1_1672198696111.pdf (i ...

其實我覺得好出奇,清華北大都未入選,而家入選左嗰啲大學,好多排名都低過清華北大,國內大學真係被香港歧視(星加坡都承認清華北大嘅學歷)。

回覆 ericjil 的帖子

原來都有人關心

都係個句,今日先開全英授課(本來就是面向亞非拉,唔好話我知有好多美日韓讀),他日再大家共享同爲中國人之榮!(指認可中文授課)

Poyau 發表於 22-8-25 23:57
見4樓分享 七科36或以下得兩人
所以最低分有人估可能係推薦位
係,我都估係推薦位

Poyau 發表於 22-8-10 20:10
據中大醫學院2022年公布及推算
中大今年最佳七科維持最少40分
港大今年收咗7X人最佳七科低於40分

回覆 2jkidsfather 的帖子

WOW,真係難,即平均都要在5*,每科必須摘星才可以。

回覆 talktime 的帖子

5=5.5分; 5*=7分; 5**=8.5分 ?
5科5, + 2科5** = 41.5.  又好似難度低了很多.

定係5=5分,5*=6分, 5**=7分 ?
咁就要差不多每科平均5* > 40分

回覆 allfree 的帖子

HKU MBBS   Best 6 Subjects   Expected Score=42.
5**=8.5, 5*=7, 5=5.5, 4=4

平均每科5*

allfree 發表於 23-2-28 18:38
回覆 allfree 的帖子

HKU MBBS   Best 6 Subjects   Expected Score=42.

Thank you for the information.
‹ 上一主題|下一主題