用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Banding問題
樓主: vlpapa
go

Banding問題   [複製鏈接]

回覆樓主:

h⋯⋯、

mcl203 發表於 21-12-9 13:14
40個就係40個,依呈分成績去排列,EDB有說明,自己去睇,唔係人定的~~~

https://youtu.be/h0goTvSf5fU

你既logic唔知點黎,40個就係40個,咁間間學校就無邊緣人啦

回覆 mcl203 的帖子

我地呢到大部份網友都係咁認知係果位網友有不同解說, 我都好想了解下佢係咪有咩秘密渠道得呢個資訊

geminialing 發表於 21-12-9 13:18
回覆 mcl203 的帖子

我地呢到大部份網友都係咁認知係果位網友有不同解說, 我都好想了解下佢係咪有咩秘密渠 ...

咩秘密?公開啦

Zleep 發表於 21-12-9 13:11
我都聽到一頭霧水,其實就好簡單,學校小六升上中一的學生去考pre-s1,再對應全港成績,就會有每一個學生 ...

簡單啲,你校每年有4個學生,ABCD,全區有100人,頭33.33%係本區B1。依貴校前2次PS1成績,ABCD分別排本區18,28, 45, 60。

到你呢一界,4位同學排位,係EFGH,唔使理佢哋呈分分數如何,分數升或跌都無影向,E係18,F係28,都係B1生,GH排33之後,係67之前,佢哋係B2生~~~

ssss4s 發表於 21-12-9 13:18

你既logic唔知點黎,40個就係40個,咁間間學校就無邊緣人啦
邊緣人係黎自前兩界pre-s1考成點無人能確定每屆可能會有人數上些微變化

ssss4s 發表於 21-12-9 13:18

其實你明唔明邊緣人何來?~~~

係派位機制下,係無邊緣人呢個Term,只有B123~~~

自己去理解下先,你搞錯晒~~~

Charlotte_mom 發表於 21-12-9 12:43
邊個考頭邊個考尾,band one生數量唔會變,因為數量一早已由師兄師pre s1決定咗,只係之後靠呈分試排名去 ...
超版呢個回覆好清晰

mcl203 發表於 21-12-9 13:20

簡單啲,你校每年有4個學生,ABCD,全區有100人,頭33.33%係 ...

你講完唔覺有問題?如果呢個玩法只有一次呈分試,咁事實係無我所講既野,但事實香港係計3次呈分試成績,點解要計3次?點解好多人話抄左一次呈分試有機會跌band? 你呢個諗法完全唔會有呢個問題

Charlotte_mom 發表於 21-12-9 12:43
邊個考頭邊個考尾,band one生數量唔會變,因為數量一早已由師兄師pre s1決定咗,只係之後靠呈分試排名去 ...

錯左啦,唉,前面既師兄係決定調整分幾多,但最終你拿幾多調整分,係3次考完先知,有學校多人在前33%咪多些人入band 1囉。。

ssss4s 發表於 21-12-9 13:36
錯左啦,唉,前面既師兄係決定調整分幾多,但最終你拿幾多調整分,係3次考完先知,有學校多人在前33%咪多 ...

你原則性已經錯咗,恕我無再睇你啲千字文。原則性係不可能改變,係違反原則下,一切再解說都係自我感覺良好~~~

geminialing 發表於 21-12-9 13:29
超版呢個回覆好清晰

前人點決定到band 1數?解釋我知,用咩規則去決定那些學校有幾多band 1位?

mcl203 發表於 21-12-9 13:39
你原則性已經錯咗,恕我無再睇你啲千字文。原則性係不可能改變,係違反原則下,一切再解說都係自我感覺良 ...

你只係錯唔敢認遮,條片講到好明,點為知組別1,你非要話前人已set死左數量,輸打贏要?

ssss4s 發表於 21-12-9 13:39
前人點決定到band 1數?解釋我知,用咩規則去決定那些學校有幾多band 1位?
...
師兄姊考pre-s1去決定, 呢個玩法沿用好多年, 唔知係咪變左啦但呢度都有幾個網友講左點玩, 你都有唔同睇法

我都唔再覆喇, 你就當眾人皆醉你獨醒啦

一個不變嘅原則:
全區300人,1/3係B1,即係100人~~~

如果A校玩手段,原本40人,放大變50人,A校校長認為自己聰敏過人,手擁絶世好橋~

豈料,B校校長都識呢個玩法,由40變55人~

又豈料,C校都識玩魔術,由20玩到40人~

咁原本100個B1生,變成聲稱嘅B1生=ABC總和,50 55 40=145,邊個貼返果45個B1位出嚟~~~

講,無用嘅,有數計㗎嘛~~~

geminialing 發表於 21-12-9 13:41
師兄姊考pre-s1去決定, 呢個玩法沿用好多年, 唔知係咪變左啦但呢度都有幾個網友講左點玩, 你都有唔同睇法

...

不是廢話嗎?我有說不用pre-s1?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢個好清晰呀!  想問下假設學校band 1, band 2, band 3各有40個位, 但今年因移民潮走了20個學生, 那是按比例減少band 1位嗎?

ssss4s 發表於 21-12-9 13:41
你只係錯唔敢認遮,條片講到好明,點為知組別1,你非要話前人已set死左數量,輸打贏要?
...

要講已講晒。

你是錯的。目的不是游説你同意,係話俾其他網友知,這說法是錯的~~~

mcl203 發表於 21-12-9 13:46
一個不變嘅原則:
全區300人,1/3係B1,即係100人~~~

下,你真係邏輯性有問題,所謂用淺卷去拉高入band 1數係勁校先得,弱校咁玩分分鐘一個band 1都無

geminialing 發表於 21-12-9 13:41

...

千字文係不能改變丫變成真~~~
‹ 上一主題|下一主題