用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Banding問題
樓主: vlpapa
go

Banding問題   [複製鏈接]

ssss4s 發表於 21-12-9 09:24
分數沒用,主要看級名次!

上年同朋友研究過,好多學校之所以在呈分試會出淺卷,是故意令前面個班同學的 ...

但成績仲要相對pres1架,果次先睇到各校高低喎

cattz288 發表於 21-12-9 08:28
又有問題,pres1考中英數,但呈分用999632,咁點match?如級一同學升果間中學無考pres1又會點?
...

小學呈分試,
乘比重前,所有科目卷面分數會先轉成標準分,然後乘比重;
相加後,總分會由高至低排列,然後獲得呈分名次。

preS1
中英數是同比重的 (即是 1:1:1) ,
相加前,中英數 preS1 分數會先轉成標準分,
相加後,總分會由高至低排列,
來自同一小學的學生,preS1 成績最高的便是第一名,如此類推,
由此得出 每個名次 的 preS1 分數,
日後便會按師弟師妹的呈分名次配對 preS1 分數。

------------------

非參加派位直資中學、私校、參加派位的中學 都要考 preS1,只有 英基學校及國際學校學生 不用考 preS1。

憫父 發表於 21-12-9 10:24
小學呈分試,
乘比重前,所有科目卷面分數會先轉成標準分,然後乘比重;
相加後,總分會由高至低排列,然 ...

謝謝詳細解釋,咁pres1全港成績頭40%就係b1學生

上年同朋友研究過,好多學校之所以在呈分試會出淺卷,是故意令前面個班同學的 ...
唔明點可以用淺卷調高BAND 1學生數量? 可否再解釋一下每屆有幾多BAND 1人數應該由前兩屆考Pre-s1師兄姐爭取返黎
再由讓屆師弟妹在校內廝殺爭果d席位

考得淺只係令大家分數接近, 如何拎到更多band1數呢?

不太明白為什麼出卷淺可以令 band 1 人數上升? 可否解釋詳細一點嗎? 謝謝~

我又有個問題,咁計入ro 果個分,就應該係999632 既比例出黎?

但如果校內名次(show 係成績表上)既計法只係計中英數常,而音樂視藝只係用grade 黎表示,咁家長咪唔知實際ro 係幾多?

同埋中英既分數,有冇特定點計?
我見有d 學校連oral ,聆聽,作文都計入去,但有d 學校就只計讀本+閱讀理解。

有小小亂

Zleep 發表於 21-12-9 11:16
我又有個問題,咁計入ro 果個分,就應該係999632 既比例出黎?

但如果校內名次(show 係成績表上)既計法 ...

呈分名次同學校名次係兩個計法

geminialing 發表於 21-12-9 10:52
唔明點可以用淺卷調高BAND 1學生數量? 可否再解釋一下每屆有幾多BAND 1人數應該由前兩屆考Pre-s1師兄姐爭取 ...

沒錯,幾多band 1 數是前人決定。我舉個例子:

假如A校,他的前人平均統測分排名頭3是80/70/60,而今年的band 1生統測分是70或以上。

那好了,假如級123排名在3次呈分都不變,那級1調整分是80,級2是70,級3是60。 那就是級1和2是band 1,級3是band 2。

但若卷淺,變相學生會很容易一個小失誤而跌級名次,最理想出現既係,級123每個人都拿過一次123,即各人都是拿80/70/60,平均分是70!所以級1-3都是band 1。

現實情況,上年頭40人在A校是在band 1組別,但Pre-S1可能在級名次呈1-3都不變的情況下,只有前35人是在組別1,即多了5人。而這些人,往往就是學校所說的邊緣人,因學校雖然計到這36-40的調整分,但該年的33%是在那個分數,會有不同,可能會多或少一兩分咁。所以這類學生老師沒辦法肯定是不是組別1。

以上是我的理解,希望幫到你

ssss4s 發表於 21-12-9 12:19
沒錯,幾多band 1 數是前人決定。我舉個例子:

假如A校,他的前人平均統測分排名頭3是80/70/60,而今年的 ...

以我理解個呈分玩法就唔係咁, 請問你從何得知呢個玩法?
因為一直係講前人拎左譬如30個band1位, 咁校內呈分排名頭30就係band1
如果份卷出得淺, 大家分數接近, 其實玩學生, 所以我反而聽係其中一次呈分會特別深
好讓校方分出高低

不過我都唔肯定, 有冇高人指正, 呈分其實係點玩?

cattz288 發表於 21-12-9 12:05
呈分名次同學校名次係兩個計法
呢點我知,但我的問題係你點可以由學校的成績表睇到大約rank order
而音樂視藝只有grade 而沒分數的情況下

有d 學校什至呈分時中英數只出grade,而唔出分數同排名

醒目開學勳章 王國長老

邊個考頭邊個考尾,band one生數量唔會變,因為數量一早已由師兄師pre s1決定咗,只係之後靠呈分試排名去爭quota吧了 (即頭二三獎一早已決定幾多份,邊個考先考後只係決定果堆頭二三獎點分配,再叻唔叻都唔會變多幾份頭獎出嚟)

geminialing 發表於 21-12-9 12:25
以我理解個呈分玩法就唔係咁, 請問你從何得知呢個玩法?
因為一直係講前人拎左譬如30個band1位, 咁校內呈分 ...

教育局講既。。

同埋講淺,是對該校學生整體能力而言,而且不是淺到個個100那種,是有能力令在接近band 1-band 2線上既學生分數好接近。其實好抽像,自己體會。

不可能吧,Banding各人數係依前兩次PS1配對返嚟。你校配對到,假設40% B1生,100人,即係40個B1生,無論你點玩,頭10個入直資走咗,41-60撥入去替咗11-30,你校都係得40個B1生,仍然係排1-40呢40位~~~

Zleep 發表於 21-12-9 12:32
呢點我知,但我的問題係你點可以由學校的成績表睇到大約rank order
而音樂視藝只有grade 而沒分數的情況下
...

報中學唔係一定全靠RO,人哋中學認同你校嘅學術水平,對貴校有認識,識睇你哋嘅成績表,認為可以收咪收囉,人哋可以睇返收咗你校嘅學生在校內表現/水平,你估真係全部睇住個RO去收生咩~~~

mcl203 發表於 21-12-9 12:57

報中學唔係一定全靠RO,人哋中學認同你校嘅學術水平,對貴校 ...
咁如果係咁,就唔會有咩校內去用卷去調節學生的ranking 等自己多d band 1生,對嗎?

Zleep 發表於 21-12-9 13:00
咁如果係咁,就唔會有咩校內去用卷去調節學生的ranking 等自己多d band 1生,對嗎? ...

完全錯誤理解~~~

Zleep 發表於 21-12-9 11:16 但如果校內名次(show 係成績表上)既計法只係計中英數常,而音樂視藝只係用grade 黎表示,咁家長咪唔知實際ro 係幾多?
同埋中英既分數,有冇特定點計?
我見有d 學校連oral ,聆聽,作文都計入去,但有d 學校就只計讀本+閱讀理解。
教育局要求 音樂科 和 視覺藝術科 的分數必須以 5 的倍數 來評分。學校顯示給家長是用 grade 顯示,其實學校是輸入分數到電腦,然後經電腦轉換成 grade。

你可以試吓問老師 grade 與 分數如何對換。

教育局分配給小學的電腦系統 webSAMS 只會處理各科的總分,並透過標準化後的總分來計算呈分名次。

教育局是不會理會學校如何計算各科的總分。

「我見有d 學校連oral ,聆聽,作文都計入去,但有d 學校就只計讀本+閱讀理解。」
其實各間小學如何計算該科總分是學校自行決定的,教育局不會理會的。

有關 webSAMS 如何運作,可以看教育局的資料:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiMx_ei9dX0AhUOZt4KHZs3BI8QFnoECBAQAQ&url=https%3A%2F%2Fcdr.websams.edb.gov.hk%2FFiles%2FModule%2FVideo%2FSOA%2FSOAP_intro.pptx&usg=AOvVaw2njQewvRPDrjXwhUFeqpLl

mcl203 發表於 21-12-9 13:02
完全錯誤理解~~~
我都聽到一頭霧水,其實就好簡單,學校小六升上中一的學生去考pre-s1,再對應全港成績,就會有每一個學生各自的banding

而後人考呈分,就係每次用番前人對應名次的pre-s1 分數
而後人自己既banding,考得好與差都係佢地自身問題,失手就係失手,因為份卷都係全校學生一齊考。

mcl203 發表於 21-12-9 12:50

你咁諗只係你忽略左一樣野,邊個話40個就係得40個?個40個點黎?

一間學校當年有幾多個band 1位,係用該校的pre-s1成績去換的,勁校考得好些,自然會多些學生的調整分會在前33%裡面,但不是鎖定的。

假如全港1000人,第333人係70調整分,咁只要3次呈分試得出既調整分高於70,咪band 1囉,一間勁校自然會多些人超過70,所以會見到有些學校可以50%以上係band 1,但有些弱學校得10%不到。

當然佢仲分左全港同地區調整分,勁區可能要75先band 1,但弱區可能65已band 1了。

ssss4s 發表於 21-12-9 13:12
你咁諗只係你忽略左一樣野,邊個話40個就係得40個?個40個點黎?

一間學校當年有幾多個band 1位,係用該 ...

40個就係40個,依呈分成績去排列,EDB有說明,自己去睇,唔係人定的~~~

‹ 上一主題|下一主題