用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 個女就讀沙官中,好冇轉校?
go

個女就讀沙官中,好冇轉校?

今年個女係中一,讀緊沙官中。,因為搬屋問題所以跨區去咗沙田
本身個女校內成績較好,對全港排名偏前嘅荃官好有信心
之後因為搬屋所以自行一二都係諗住入呂明才同培英(沙田四大龍頭)
可能因為跨區有機會跌banding
所以最終都係用大抽獎入咗沙官中
因為新搬屋去呢個地方唔就腳
同埋個女有少少唔憤氣,自己喺面試嗰陣失準,入唔到心儀中學
所以由開學已經考慮緊好唔好轉校?
想請問各位家長可唔可以俾少少意見🙏🏻🙏🏻🙏🏻

想試就試,反正宜家好多學校都收插班。

不過其實b1a-b學生誇區甚少會影響到派位,誇區影響到的多數是b1c b2c 學生。

回覆樓主:

咁唔甘心梗係去試啦,但你講左咁多資訊,唔怕老師同學估到你係邊個?!

gigayan 發表於 21-12-6 21:58
想試就試,反正宜家好多學校都收插班。

不過其實b1a-b學生誇區甚少會影響到派位,誇區影響到的多數是b1c b ...

是不是要等出年升中二先可以插班?

依家要考好張成績表

Wing_. 發表於 21-12-6 19:53
今年個女係中一,讀緊沙官中精英班。本身係讀緊荃灣,但因為搬屋問題所以跨區去咗沙田
本身個女校內成績較 ...

自行係睇你邊間小學,成績和申請者嘅相對排位,並唔會影響誇區嘅升跌banding,本區banding只適用於統一階段。因為全港性你嘅排位係不變嘅~~~

想試就試,唔試你女會成世都唔忿氣。
而家好多學校都係隨時可以申請,或者考好第一次試先交申請亦得。不過.... 唔排除有學校基於道義,會唔接受同區學生的插班

今年個女係中一,讀緊沙官中精英班。本身係讀緊荃灣,但因為搬屋問題所以跨區去咗沙田

沙田四大在自行階段,除咗沙田本區,仲會吸引到其他各區的1A-1B生申請,你女兒入唔到,未必關跌band事,競爭激烈入唔到唔奇。大抽獎時你是放沙官第幾志願的?可能抽獎冇運吧!

如讀了沙官幾個月仍是唔喜歡學校,寄信去心儀學校申請插班未嘗不可。可以現在申請插班下學期,或讀完中一才申請插班中二。但在移民潮下間間學校流失學生,同區中學未必會收同區插班生,免得尷尬。建議你試同區之餘也試其他區,現在有東鐵線和屯馬線,沙田去好多地方都方便

naturebeauty 發表於 21-12-6 23:04
是不是要等出年升中二先可以插班?

依家要考好張成績表

如果真係好想試,寫信+小六成績表+ECA ,寫明中一張成績表有時會補交,多數學校覺得啱都會call 你去考插班試。

考好個試,等暑假插班中二!

因為搬屋(很重要講咗三次)⋯入唔到心儀中學⋯唔憤氣!
唔理你成績如何,有冇心儀嘅中學收⋯可以的話,退學先,讀(沙官中)得咁唔開心唔值得!

讀左之後都唔喜歡沙官???? 沙官讀成點???
如果都是好想再試呂中及沙培
咪問下有無參班, 去考, 起碼了左心頭???!!!

移民潮下大執位, 可以係一時機 !

好奇問一下, 派位之後無去叩門???

移民潮關係,好多二綫學生爭取機會入一線學校,另外三線既都會插入二線!
最終無論一二綫學校大都拉低了!
但係最後都係睇吓小朋友或父母,想佢在二線考前列定一線考中游!冇人比到意見的!

但我覺得成績以外,學校讀書風氣及朋輩影響也是很重要的因素!