用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請問如B2頭入唔返SJC, CCSC是否一個好選擇? ...
樓主: mcscjc916
go

想請問如B2頭入唔返SJC, CCSC是否一個好選擇? [複製鏈接]

tpmon 發表於 21-12-6 19:30
自行CCSC 要B1A生。

大抽獎則最少在東區是B1 pool 抽。
我估佢自行階段收唔到幾多B1A生,主要係B1B。如果唔係,間學校就係嚴重負增值。

PTL_L 發表於 21-12-6 15:13
未必啦,而家好多傳統名校得個「名」又得個所謂network,咁虛
傳統名校當然唔係得個「名」,不過係兩個(甚至更多)唔同既realities同時存在,兩個realities都係實實在在既network,一個係向上游既network,另一個係玩既network。獨特既地方係,呢啲唔同既realities又係有啲時空有所交集。

mcl203 發表於 21-12-6 17:42
我真係唔知打錯字喎,SJC/CCSC配1A頭,毫無疑點。疑點係‘入唔返’~~~
從另一個角度睇,SJC、LSC、SSGC、SCGS、MSS、坑真呢啲收比較大量自己B2小學學生既學校,其實係兩間學校喺平行時空存在,一間係B1A,一間係B2B左右。

王家爸爸 發表於 21-12-6 20:08
如果係1A,一定入到CCSC。睇返CCSC既DSE成績,我估佢哋收生水平,平均唔高得過B1B。 ...

回呢啲A呀B呀C呀,要好小心處理,一陣又話你似乎~~~

王家爸爸 發表於 21-12-6 20:21
傳統名校當然唔係得個「名」,不過係兩個(甚至更多)唔同既realities同時存在,兩個realities都係實實在在 ...

最欣賞係玩既network,平行時空

mcscjc916 發表於 21-12-6 14:07
想請問如B2頭入唔返SJC, CCSC是否一個好選擇?

「入唔返SJC?」 ⋯⋯今年小五?你的同學仔,考全級7X(個人覺得佢放多時間玩某項運動,成績一般),同學和家長話完全無諗過升唔返SJC喎。不如你再問下老師,你會唔會多慮了。

CCSC一定不是選項,因為自行面試機會係0,除非有其它特異功能。但如果有特異功能,SJC一定唔會放

band 2 的同學還是不要入CCSC啦。band1A的同學在CCSC讀書,有時候都會有挫敗感。
有同學是長期不合格的。

回覆 王家爸爸 的帖子

自行階段應該只收band1A生,我女好多band1A同學都入唔到。CCSC可能在全港沒有什麽名氣,卻是東區人以及九龍西好多同學的dream school

200904 發表於 21-12-7 09:01
回覆 王家爸爸 的帖子

自行階段應該只收band1A生,我女好多band1A同學都入唔到。CCSC可能在全港沒有什麽名 ...

我係東區人,又唔覺得CCSC係dream school 。我老公銅鑼灣同東區長大,佢好抗拒CCSC喎,覺得只係dry讀書。

另外點解會係九龍西出名?

mcl203 發表於 21-12-6 20:38
回呢啲A呀B呀C呀,要好小心處理,一陣又話你似乎~~~
我唔相信CCSC係負增值,所以唯一既可能係佢收到既學生唔太得。大抽獎容易估計,基本上B1C唔太敢乙一揀佢,所以大抽獎收到既係B1A同B1B。而學校既DSE成績亦係呢個範圍(甚至低啲啲),所以唯一既可能係自行收到既唔比大抽獎好。呢個就係點解我叫東區B1B學生揀CCSC既原因,當然前題係個學生真係B1B或者以上,而唔係B1C學生FF自己係B1A嗰啲。

200904 發表於 21-12-7 09:01
回覆 王家爸爸 的帖子

自行階段應該只收band1A生,我女好多band1A同學都入唔到。CCSC可能在全港沒有什麽名 ...
汝嬉之乎?

anniellm 發表於 21-12-7 09:06
我係東區人,又唔覺得CCSC係dream school 。我老公銅鑼灣同東區長大,佢好抗拒CCSC喎,覺得只係dry讀書。
...
東區B1頭,甚至B1中真係未必喜歡CCSC,我哋港島太多名校,選擇太多。

王家爸爸 發表於 21-12-7 09:08
我唔相信CCSC係負增值,所以唯一既可能係佢收到既學生唔太得。大抽獎容易估計,基本上B1C唔太敢乙一揀佢, ...

1間學校多唔多認受性強嘅B1A生,係取決於市場定位,你係認受性為全港前列,就可以全港自由行。係本區可以打橫行,可能都只係本區B1A生~~~

回覆 piyohk 的帖子

謝謝你的回覆!

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-12-7 09:12
東區B1頭,甚至B1中真係未必喜歡CCSC,我哋港島太多名校,選擇太多。
有啲齋鍾意讀書嘅又唔抗拒嘅,唔想讀齋校亦係個好選擇

王家爸爸 發表於 21-12-7 09:12

東區的家長學生不喜歡,正好觀塘區和將軍澳區有批家長學生喜歡報東區的中學,供求變得正常。

...

在官塘區和將軍澳區出名,是九龍東。

見上述兩區家長很喜歡問誇區去東區升中的事。

...
咁你地覺得邊啲學校係dream school?

PTL_L 發表於 21-12-7 14:37
咁你地覺得邊啲學校係dream school?

只不過唔喜歡CCSC齋讀書。無可否認,CCSC係一間成績好的學校,我覺得佢係同鄧顯一樣,都係地區學校啫。

我覺得dream school咪係SPCC、QC、DGS呢啲

本人立場,唔代表我另一半,我唔知佢覺得咩係dream school
‹ 上一主題|下一主題