用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇 IS 中文程度可以比得上 local school? ...
樓主: hklove
go

[小學] 請問有冇 IS 中文程度可以比得上 local school?

poonseelai 發表於 21-12-10 13:24

我都係支持閱讀派,這個帖討論至今無話過補習可取代閱 ...

而家年輕人比較喜歡睇日本類輕小說 內容以異世界 騎士 榮耀等為主,功夫類例如古龍 金庸佢地都無咩興趣,有得睇佢地一定會睇英文小說先 因為英文類真係有好多題材

Max20080525 發表於 21-12-10 15:36
而家年輕人比較喜歡睇日本類輕小說 內容以異世界 騎士 榮耀等為主,功夫類例如古龍 金庸佢地都無咩興趣, ...

所以我會去孩子書架借佢地D書睇下,了解下他們喜歡什麼

poonseelai 發表於 21-12-10 16:25

係 比起目標閱讀能力去到邊 我反而更著重小朋友願唔願意拎本中文書出黎望
iS 好處係中文無咁多測考默 變相家長可以按能力慢慢拖長去教 閱讀未可以自行完成咪開套封神榜睇下先 聽下主題曲一齊跟住唱都學到好多野

964000 發表於 21-12-10 10:20
這正是Local school 特色,model answer才可取分,冇人想知你稔乜,最緊要背熟D
...

而呢個習慣真係好可怕,我幾十歲人到而家遇到問題仲係好直覺式咁要去搵“正確答案”
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

這正是Local school 特色,model answer才可取分,冇人想知你稔乜,最緊要背熟D
...

仲有要清楚什麼是"考试範圍,考唔考。?唔考咪煩住我。" 小時候,當時覺得自己好醒目,到大個左先知道这叫急功近利。
基礎就打得唔好。

😹 基信

...
「冇人想知你稔乜」呢句真係一矢中的。

Mrscatcatfung 發表於 21-12-12 09:24
仲有要清楚什麼是"考试範圍,考唔考。?唔考咪煩住我。" 小時候,當時覺得自己好醒目,到大個左先知道这叫 ...

非常認同,所以希望仔仔可以讀國際學校,有多d時間去培養閱讀習慣

nervousmichelle 發表於 21-12-10 09:14
如果是讀簡體字的高年级IS,可以讀南方出版社出版的无障碍阅读书,有很多名著,附有備註和解說,孩子容易理 ...

我覺得人民出版社既小學/中學必讀系列最好。

我個大女小六轉IS,佢中文遠超IS內幼小開始讀嘅同學,但同時英文亦遠落後呢啲同學。現在為咗追趕英文,需要惡補較多嘅課外書閱讀。
細女小一讀IS,英文逐漸native,可用英文思考,由於屋企有中文語境,我自己屋企教中文,俾佢keep住練中文寫字同做中文練習,佢嘅中文都可以做到超越IS同學唔少。英文就跟著學校進度,額外每日自己睇ipad嘅英文書。我諗如果純粹依賴學校的中文教育嘅話,應該只可以維持基本的聽說讀水平。畢竟IS功課量少,如果屋企冇語境,亦冇額外補習,好難keep到LS嘅中文水準。
所以想同你講嘅係,要維持兩個需要都達到native水平,付出要比較多,亦唔可能單單依賴學校做到。就如同想喺LS有native嘅英文水準,亦不可能只依賴學校做到。

annie40    發表於 22-3-15 09:27

hklove 發表於 21-12-10 10:18
謝謝,其實我都明,只希望佢將來可以睇得明中文報紙,中文信件。。。 並唔係需要佢做詩 ...
這個是合理期望,大部分華人IS孩子都有能力做到的。跟足學校教學,再加家庭生活教育,長久堅持,小樹苗便能長大了。

hklove 發表於 21-12-10 10:16
主要係local school 太 rigid, 老師只會睇住個 model answer, 例如:

Name one component in Chinese me ...

多年前我也是跟你相近的理由讓孩子入讀IS的。

我不怕孩子rigid,(這個可以誘導疏理) 反而怕在毫無意義的強權下,她委屈自己去*習慣求學只是求分數*,這些對學習適者生存效益有限,反而容易過早扼殺孩子的未來可能性,作為家長,担當不起呀!

minamitse 發表於 21-12-10 00:15
回覆 hklove 的帖子

ISF 默書的量,密度及課本深度及每年教嘅篇數同local 是沒得比。除了少部分孩子,大部 ...

曾經看過弘立高中生的功課,中文水平很高,文章竟然有筆氣,大大超於普通LS學生水平。

評語:未來可期。

poonseelai 發表於 21-12-10 16:25
Same here.

小小分享:

任何語文學習,都有相通之處。英文極佳的學生,只要掌握中文一定數量的字彙,詞語,要寫一篇通順中文文章不難,甚至因思維豐盛,偶有佳作。反之中文極佳學生,有短期大量英語操練,進步亦速。

至於能否成為兩者皆優,隨緣吧!只要培養孩子有自學能力,有分寸,可信任,有同理心,其他的已不重要。

annie40 發表於 22-3-15 09:57
曾經看過弘立高中生的功課,中文水平很高,文章竟然有筆氣,大大超於普通LS學生水平。

評語:未來可期。
朋友個仔幼稚園開始讀ISF,IBDP揀中文A HL
中文水平的確令人佩服

b3410 發表於 22-3-15 14:18
朋友個仔幼稚園開始讀ISF,IBDP揀中文A HL
中文水平的確令人佩服
朋友的女兒中學才入ISF, 也是修IB 中文A, HL, 還寫得一手極其漂亮有行氣的中文字,挺羡慕的

關於rigid, 也不完全只有LS獨有。IS內華人孩子比較西方孩子內斂,也容易被誤會為死板,這些跟我們傳統家庭文化教育有關,未必完全是缺點。個人認為東西方融合,張馳有度,更有利於成長。

應該只有 CIS ISF Kingston Dalton 等雙語學校可以

回覆樓主:

SWCS YMCA 最深個level 跟香港程度(有作文、默書、測驗、考試)

- 如果中間程度(Near Native Chinese)大約低香港中文程度兩年。