用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同書院出左面試安排未?
樓主: campbell
go

港同書院出左面試安排未?  

回覆 Alicesuki 的帖子

我哋無first in,一見就見校長和音樂主任,本來以為大機會,但無緣

我哋見老師,唔係見校長, 亦無叫我哋申請獎學金,是否無機會了?

同埋幾時出結果?

回覆 MNIF 的帖子

所以我是説純分享,也沒惡意,其實佢收我我都要考慮讀唔讀㗎

收到offer

我只見了副校,冇提過獎學金==!

我想問問大家琴日有冇問幾時知結果?打電話通知?出email?定上網check? 我琴日太緊張(emoji)(emoji)咩都唔記得問

回覆樓主:

謝謝大家的回應,希望冇因為我講得唔清楚而令大家有confusion 。我地應該係副校見,中間佢有讚小朋友小學成績好理想,亦知道我地有另一間學校既scholarship interview , 所以佢可能先提出叫我地幫小朋友申請佢地既獎學金,話疫情關係,校長recommendation 可以後補,不過再問都有話獎學金申請要比panel review 再面見的。另外有問我地揀學校既準則,收佐會唔會黎讀咁(我仔話一定會)。我諗我地都係唔再遞獎學金了申請,希望真係有機會入到將來再憑佢自己爭取吧

HadesBB 發表於 22-3-6 10:38
我想問問大家琴日有冇問幾時知結果?打電話通知?出email?定上網check? 我琴日太緊張(emoji)(emoji)咩都唔 ...

我上星期面試時問了,回答未有確定時間,待教育局通告,可能3月31日前.
(我面試果時教育局未出延期通告)

不過,先講明我吾知是不是每個學生的答復是一樣的.

回覆樓主:

如果申請獎學金失敗會否影響取錄機會?

Amy_TT 發表於 22-3-6 11:55
我上星期面試時問了,回答未有確定時間,待教育局通告,可能3月31日前.
(我面試果時教育局未出延期通告) ...

謝謝(emoji)(emoji) 等待真係痛苦(emoji)‍(emoji)

請問上星期in,到現在有人收offer嗎?

醒目開學勳章 王國長老

breadhappyli 發表於 22-3-5 22:45
我哋見老師,唔係見校長, 亦無叫我哋申請獎學金,是否無機會了?

咁又未必
講真港同收生真係好…..難估!以為得嘅佢又未必收,以為唔得嘅佢又出offer wor!
我另一朋友個女係入到(上年),級20內,體藝平均(有但唔係全港top)。不是第一輪即收但之後收,無申請獎學金

醒目開學勳章 王國長老

MNIF 發表於 22-3-5 21:35
我估你係一番好意。舉個實例出嚟,幫樓主留定後路,以免到時唔得就比較尷尬。
如果照樓主所講係真話,佢真 ...

不要諗多,我係港同家長,入呢版好正常
港島校我會比較熟,咪搭吓嘴

醒目開學勳章 王國長老

MNIF 發表於 22-3-6 18:48
超級版主,我邊有唸多。你講多咗啫。你係港同家長,住港島區,對港島校比較熟識,全部資訊都係你自動申報, ...

偏心?未能保持中立?以超版身份介入不妥?你講笑了
如果有人攪事或人生攻擊,到時我就真係以超版身份介入了