用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 拔萃男書院 Audition
樓主: peterchen123
go

拔萃男書院 Audition  

百卦問下, 若因體藝入的, 是否要答應升中後參加學校訓練的次數.

DBS樂團其實唔會缺少某一樣樂器,只要睇吓小學部樂團嘅規模同成績,就算唔係全部原校升中,都應該明白中學部樂團係唔會缺少人手。不過DBS一向喜歡收有各種talent嘅學生,所以有音樂talent,讀書成績好嘅都會考慮。至於什麼5級都收,應該有其他因素,唔關樂器嘅事。

peterchen123 發表於 21-12-14 16:27
回覆 mt124 的帖子

都是些比較簡單的,學樂器多長時間,老師是誰?報了哪些學校,首選哪所學校為人呢?學 ...

按以往經驗,這部分不算是面試,只是同學生傾吓偈。如果入選,應該會進行一次大約20分鐘中及英面試,由老師進行。面試詳請可看男拔網上升中分享會

peterchen123 發表於 21-12-14 16:27
回覆 mt124 的帖子

都是些比較簡單的,學樂器多長時間,老師是誰?報了哪些學校,首選哪所學校為人呢?學 ...

按以往經驗,music audition 後即場的不算是面試

DSB12 發表於 21-12-15 14:49

按以往經驗,這部分不算是面試,只是同學生傾吓偈。如果入選 ...

即是如果audition過關,仲要去多次面試?等到2月?

喇叭茶 發表於 21-12-15 15:10
即是如果audition過關,仲要去多次面試?等到2月?

應該要,一般audition 過關後,幾個星期後面試,應該唔駛等到二月。
往年經驗以供參考,11月尾audition ,12月中面試,12月底知結果

DSB12 發表於 21-12-15 15:56

應該要,一般audition 過關後,幾個星期後面試,應該唔駛等 ...

咁講法,呢個星期六面試嘅就好得到優待,唔計3私1直嘅early bird, 呢批可能一月就有offer.

fufu17 發表於 21-12-15 12:42
我估是供求問題. 若缺某種樂器, 五級都要

DBS樂隊八級都入唔到,無可能要五級。