用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道&培僑,請問最近有冇人放位?
go

播道&培僑,請問最近有冇人放位?  

呢排好多學校都已經出咗Offer,想請問呢兩間有冇人放位?
利申: 我女waiting

播道offer group有唔少小朋友有港同,培僑,WKF, SFA, 宣小…..offer. 大家都諗緊。仲有TSL, DG, DB, YW…. 未放傍。
只係依家暫時未放,之後一定會有人放offer

Ckw2019 發表於 21-12-4 23:52
播道offer group有唔少小朋友有港同,培僑,WKF, SFA, 宣小…..offer. 大家都諗緊。仲有TSL, DG, DB, YW…. ...
希望我有機會等到

jinjinca 發表於 21-12-5 00:12
希望我有機會等到

播道好少會咁早call waiting比之前見過嘅小朋友。就算call waiting list, 都會係6月7月大抽獎之後。因為呢個時候有d叻仔叻女叩到名津,就會放位。

通常而家會選一d之前未interview過的小朋友再去interview一次。而且,通常越遲interview越易入。

求位信係無用。有人寫過10封都無call waiting,有d無寫過嘅,又會收到call waiting.

祝你好運,Good Luck!

jinjinca 發表於 21-12-4 19:44
呢排好多學校都已經出咗Offer,想請問呢兩間有冇人放位?
利申: 我女waiting
...

有PKC offer 不過尋日冇留位,good luck

piglover 發表於 21-12-5 06:58

播道好少會咁早call waiting比之前見過嘅小朋友。就算call ...

請問點解越遲in 會越有機會呀?咁第一輪面試果d 落選係咪唔洗諗?

Yyt123 發表於 21-12-5 08:37
請問點解越遲in 會越有機會呀?咁第一輪面試果d 落選係咪唔洗諗?

因為呢兩年疫情,並非面見所有申請人,以舊年例子,第一輪面試落選嘅,會call waiting嘅真係好少好少。

相反,第一輪無得面試,之後call 回去面試嘅,通常都會好易派offer。越遲面試,越容易有offer。

小一面試好睇小朋友interview排名, 真係唔係寫信就有, 而家既學校唔睇家長既誠意, 仲可能怕收左D麻煩長氣既家長(emoji)(emoji)

仲有, 過往PKC註冊後call既位又係少之又少, 因為第一輪一定會超收, call得我相信係幼稚園部同有兄弟姊妹既小朋友, 未必會到街外生。

gomapi 發表於 21-12-5 09:08
仲有, 過往PKC註冊後call既位又係少之又少, 因為第一輪一定會超收, call得我相信係幼稚園部同有兄弟姊妹既 ...

澄清番,PKC係直資,所以係無得超收。即係話,假如得150個位,就只能夠派150個offer。

相反,私小係可以超收。150個位,係可以派200個offer。

多謝晒咁多位嘅回覆,
咁即係兩間等到嘅機會都好渺茫

jinjinca 發表於 21-12-5 09:38
多謝晒咁多位嘅回覆,
咁即係兩間等到嘅機會都好渺茫

有無考私小?

有好多私小其實唔難入,教學質素都好好。

piglover 發表於 21-12-5 09:22
澄清番,PKC係直資,所以係無得超收。即係話,假如得150個位,就只能夠派150個offer。

相反,私小係可以 ...

培僑2013年都試過超收左學生,後來搞到一個班三十七八人.

piglover 發表於 21-12-5 10:00
有無考私小?

有好多私小其實唔難入,教學質素都好好。
得音小,禮賢,培道,聖三一我留左禮賢位

jinjinca 發表於 21-12-5 10:35
得音小,禮賢,培道,聖三一我留左禮賢位

有back up唔驚啦。大抽獎可以去䀆一d。

piglover 發表於 21-12-5 06:58

播道好少會咁早call waiting比之前見過嘅小朋友。就算call ...

我上年係1月尾定2月頭call waiting 架

piglover 發表於 21-12-5 10:46
有back up唔驚啦。大抽獎可以去䀆一d。

因為我住鑽石山,小學唔多選擇,加上升中網係黃大仙又好似麻麻地,所以一直好想考到直資龍校

Sing13 發表於 21-12-5 10:28
培僑2013年都試過超收左學生,後來搞到一個班三十七八人.

咁唔係叫超收,因為學校有學額限制,但有走盏位係比留班。學校用䀆留班位而已。

例如音小,可以派比本身學額多一倍offer。

嗰次超收上曬新聞

https://hk.news.yahoo.com/培僑書院小-超收逾30人-214800307.html

tailinlin 發表於 21-12-5 10:48
我上年係1月尾定2月頭call waiting 架
請問上年係咪都係第一輪有面見而waiting?