用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖喇拔
樓主: yymama81
go

聖喇拔   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-12-4 15:45
我估幼稚園夜校應該有market

神回 笑死

咪呀!一陣返三間!死咪,1+1=50. 1+1+1=100

回覆樓主:

鋼琴唔計「一藝」,亦都唔係樂團樂器。如果樓主仔仔仲抽到時間嘅話可以學埋當基礎,會幫助快啲掌握第二樂器同睇譜。如果只追考級,可以搵比賽考級為本嘅琴行一年考3級/5級。但要好有天份加勤力先得。咁細,手指力度同領悟力未必控制得宜,去到小學再揀定樂器都未遲。

RE: 聖喇拔

回覆 yymama81 的帖子

學術 -中英閱讀認字能力
神校要求更高, 最好k2下學期可以去到chapter books (ORT9/10+)
建議你搜集下 target 學校考geh 內容, db聽講第一輪 有聆聽指令, 將好多個詞語組合係一個故事入面, 再叫小朋友係一張充滿詞語geh 紙圈返聽到geh字詞, 無一定專注力同 識字量 就已經被out仲有好多其他

spcc 聽講重視說話能力, 聽朋友講 (我小朋友無考呢間, 有誤解請教) 學校從中搵詞滙量高 表達能力好geh 小朋友, 簡單 叫講”喜愛食物”, “我鐘意食蘋果”, 同”我鐘意食美味可口的蘋果”已經有分別, 朋友考入spcc係從小 已將呢啲詞彙融入生活 小朋友自然”出口成章”
-基本數學 概念
20以內加減應用, 文字題以及簡單乘除數概念要有
eg. 有9粒糖分俾3個小朋友食每人 有幾粒?
3 ? 9 12

-講故事
排卡/圖片描述/圖片記憶 要 多練習
市面 有好多圖卡 推介奧加系列

-個人對答 常識
基本自我介紹, 日常生活知識要知

以上只係好基本, 仲要睇小朋友轉數同邏輯思維能力, 最後父母見校長果環都要做足功課

今年小朋友岩岩考完小學 希望幫到你

daijuju    發表於 21-12-4 16:30

係你先敢講

我一早都咁講,我細仔pn係夜晚10點拎書包話返學

Vana 發表於 21-12-4 13:25
其實db 都係,無乜考學術,比較睇表達能力

我小朋友都係無外補無乜興趣班,參加童軍 學下游水,學術主要 ...

聞說拔舊年拍片執錯仔,所以今年堅持面見
聽面試班老師講,今年入到second in全部彈跳嘈嘈閉
早排有幸見過拔拔專班落堂,嘈到...
黎緊真係內向的話都係唔好all in呢間,搵定backup

littlecat123 發表於 21-12-4 16:07
回覆 yymama81 的帖子

學術 -中英閱讀認字能力

呢個都好有趣,一直有傳聞話拔要英文讀到點樣點樣
當時我連ort都唔想買,聽到即刻都要入貨

好不容易真係夾到佢識睇ort9,最後拔無考過一隻英文字母

PTL_L 發表於 21-12-4 15:01
樓主此「聖」非彼「聖」喎,好似

聖......有好多選擇......

直資
聖保羅男女中學附屬小學
聖保羅書院小學
聖馬加利男女中小學

私立
聖方濟各英文小學
聖士提反書院附屬小學
聖類斯中學(小學部)
聖若瑟英文小學
聖三一堂小學
聖若望英文書院(小學部)

津貼
聖若瑟小學
......

Poyau 發表於 21-12-4 18:34

直資
睇得出樓主的「聖」係全「勝」既「聖」其他「聖」唔入流

Poyau 發表於 21-12-4 18:34

直資

聖喇拔係一個組合,不可能單獨成事~~~

PTL_L 發表於 21-12-4 18:38
睇得出樓主的「聖」係全「勝」既「聖」其他「聖」唔入流

A貨妨真度高啲,B貨就~~~

yymama81 發表於 21-12-4 11:44
新手媽媽提問:阿仔今年K2,Target聖喇拔,已搬入41校網。阿仔大B,內向文靜,專注受谷,社交一般般,運動 ...

1. 我建議你真係唔好只係target 呢3 間,否則你2nd in 都唔入的話,真係會世界末日咁
2. 玩呢個升小遊戲,除咗實力,運氣同缘份都十分關鍵。大把攞住Cambridge flyer , or 關際比賽冠軍人馬都fail .
3. 大部份入得神校都係天生讀書的材料,零外補。如果你返2 間幼稚園加一堆興趣班先入到神校,我估你上到小學真係要返埋夜校先追到成績。

mcl203 發表於 21-12-4 18:47
聖喇拔係一個組合,不可能單獨成事~~~
星期一至五番兩次學星期六日番“我唔想數數目“既““大人覺得小朋友會enjoy的“興趣班

如果咁都考唔入,下一個standard 聖喇拔會係乜

yhchanchan 發表於 21-12-4 16:45
聞說拔舊年拍片執錯仔,所以今年堅持面見
聽面試班老師講,今年入到second in全部彈跳嘈嘈閉
早排有幸見過 ...

拔拔本身就唔係收乖仔,係要醒目轉數快有創造力既仔,而呢類小朋友多數都多口活潑,所以反而曳仔多,唔係坐定定果種

吹水媽媽 發表於 21-12-4 19:33
1. 我建議你真係唔好只係target 呢3 間,否則你2nd in 都唔入的話,真係會世界末日咁
2. 玩呢個升小遊戲, ...

同意

吹水媽媽 發表於 21-12-4 19:33
2. 玩呢個升小遊戲, ...

就拔拔而言,返埋夜校都未有用,d野教得好活,要小朋友夠轉數

yhchanchan 發表於 21-12-4 16:49
呢個都好有趣,一直有傳聞話拔要英文讀到點樣點樣
當時我連ort都唔想買,聽到即刻都要入貨

果時我完全無特別train學術

媽媽好有勇氣和目標,鼓勵!
不過呢三間真係好難考,要小朋友資質好,最好還有d特殊才能,準備充足,家庭支援強大,還要消息靈通,知道大致玩乜。還要睇彩數。喇沙叩門一樣,可能已經有聖,拔offer的都可能會再落場玩。
坊間有專門目標聖喇拔的面試班,可以試一試。唔係話提高機會,而係老師可能多年觀察小朋友能力,大致估到考唔考到,可以俾多d意見。

也要諗一諗,back up plan, 萬一三間都入唔到,是否繼續考插班?

返兩間仲要學咁多嘢聽到都好攰,仲辛苦過返工,唔好講小朋友,大人要接送都好辛苦,但如果小朋友頂得順,都明白係無可奈何,始終覺得係教育制度嘅錯
‹ 上一主題|下一主題