用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖喇拔
樓主: yymama81
go

聖喇拔   [複製鏈接]

delete

myhappylife    發表於 21-12-6 17:56

zaba 發表於 21-12-6 16:51
多謝分享, 有時做新手媽媽, 見到身邊人人谷到行, 真係個心好慌.

其實除咗希望小朋友成績好, 培養佢有不同 ...
其實都係邊行邊跌邊睇,唔係一時三刻有感受,不過我係一個幾堅持己見既人,唔易說服。

回覆 yymama81 的帖子

讀兩間學校加學咁多野不用三萬,你只想用量多取勝是沒用

回覆 Jean1769 的帖子

不是聖德拔?

sandra1004 發表於 21-12-6 17:10
喺香港做小朋友真係都幾慘
不停補習,仲要幼稚園就補
其實真係有用?

呢個唔係喺香港讀書嘅問題,而係香港家長嘅問題…

朋友子女到外國升讀中學,家長亦不忘安排海外讀書嘅子女上網上補習課,畢竟香港人太愛補習

jbbmom    發表於 21-12-7 14:14

Soundervolt 發表於 21-12-7 10:31

An inconvenient truth

我剛剛都聽到有人咁做。

回覆 sandra1004 的帖子

有反效果嘅機會都唔細, 家長普遍亦唔諗到無論點谷, 可能日後對住國內精英也一籌莫展, 試問聖喇拔共500多名畢業生, 難道個個會入醫科??

yymama81 發表於 21-12-4 11:44
新手媽媽提問:阿仔今年K2,Target聖喇拔,已搬入41校網。阿仔大B,內向文靜,專注受谷,社交一般般,運動 ...

首先,你一定要有全軍覆沒嘅心理準備,worst case scenario 係全部冇second in, 喇沙抽唔中,連叩門都冇得in。所以你一定要有後備方案。
跟住逐點答你,再同時講講每間學校要乜。

1) 學術 - 其實得喇LS叩門會問學術,另外兩間唔會問,係問情景題睇你對答同反應。

2) 體藝 - 其實唱歌都得架喎,DB/SPCC 合唱團都攞好多獎。你倒不如將咁多樣玩玩吓嘅嘢consolidate做一兩樣,目標係喺公開賽攞到奬 - 點解?LS 叩門張form有一個section問小朋友近兩年攞過乜嘢獎。

3) soft skill - 最最最緊要!三間都係搵主動自信形學生 - 文靜唔緊要,但係要肯講嘢,有條理,有自信 - 講真我覺得呢啲係性格嚟,我都唔知點train,或者叫佢生活上講多啲,例如餐廳叫佢點菜,自己去MTR票務處增值之類。同時要留意多啲世界性議題,例如疫情,環保。DB 有啲題目會問小朋友對呢啲議題嘅睇法,我上年疫情拍片有問疫情在家學習嘅利弊,你點樣對環保作出貢獻。建議睇多啲新聞/報紙/課外書。

4) reference letter - DB 牧師, LS 神父, 你冇信仰機會不大。三間都可以搵有社會地位嘅舊生, 如果你識嘅話😉。 SPCC 有條“幼稚園校長推薦”隊,每間幼稚園校長可以推薦一位學生去SPCC, 取錄機會相對較高,前題係校長肯推薦你而非其他同學,你可以部署吓。

最後,都係果句
你一定要有全軍覆沒嘅心理準備

祝你好運

回覆 vslc285 的帖子

多謝你,好全面,感恩🙏
我不時都會去討論區失意圍爐區睇睇,睇到d post都流眼淚,順便降低自己嘅期望。。。。

回覆 小曳人 的帖子

你講得冇錯!同仔仔一齊做足準備,俾佢知道想要嘅嘢就要努力爭取,就算結果唔係聖喇拔,都唔會差到去邊。今年插班幼稚園嗰陣,日日同佢操練,日日周圍in,但佢反而覺得好玩,申請成功仲同我講,我仲要去面試

聖:好似 3000人報名
拔:好似都係 3000人報名
差唔多會呼吸的人都幻想過/ 計劃過
當一半人係到此一遊,另外一半可能係有備而來,已經有一千多人有一定競爭力
除非內部人士,從大數據來說,應該冇太多人有必勝嘅把握

但是之後隨著年齡增長,同齡小朋友之間能力越拉越開
會變成明確有能力的人先會報名插班

Azzurro 發表於 21-12-9 11:53
聖:好似 3000人報名
拔:好似都係 3000人報名
差唔多會呼吸的人都幻想過/ 計劃過

聖:今年4500
拔:約3000

聖:學額約30%俾N無
拔:入到第2 round 有關係人士 加分

yymama81 發表於 21-12-9 10:38
回覆 vslc285 的帖子

多謝你,好全面,感恩🙏

已有龍backup,報少啲直私也正常,可考慮報埋港同,聖保羅男等1A龍,不過如嫌距離太遠就算了。其實試咩都無妨,不過唔好有咩期望,逢係一線直私入唔到都好正常,太大競爭同外來因素。唔得咪第時試下插班,學術好的比考小一容易。

最好笑係好耐之前有家長在立法會向教肓局投訴, 話佢子女係香港冇玩樂時間, 晚晚好夜先有得訓 , 要學校減功課量, 我心諗, 你唔安排咁多野咪有玩樂時間囉.... 根本就係自己攪成.

我自己身邊朋友,上年移咗去美國,朝早美國學校 zoom, 夜晚香港學校 zoom, 中間繼續學幾樣野,聽見都覺得痴線

PTL_L 發表於 21-12-6 15:12
認同,真興街班是真為興趣,好似體育項咁,一星期放起呢方面真的可以佔7份4或5日都未為多。 ...
同意興趣班真的是為興趣
還要係小朋友自己有興趣想上的
‹ 上一主題|下一主題