用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖喇拔
樓主: yymama81
go

聖喇拔  

PTL_L 發表於 21-12-6 13:51
咁講會唔會俾人錯覺,谷唔緊要,最緊要光明正大?問題已經唔再係谷定唔谷?而係光明正大谷定暗谷?
香港地 ...

興趣班可以自己帶㗎嘛,可以係親子時間~~~

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mcl203 發表於 21-12-6 13:58
興趣班可以自己帶㗎嘛,可以係親子時間~~~
呢個case唔得,因為樓主話學既興趣班全部起屋企附近

PTL_L 發表於 21-12-6 14:04
呢個case唔得,因為樓主話學既興趣班全部起屋企附近

都係可以的。事事外判者例外~~~

樓主,提提你兩公婆,俾多 D 時間陪小朋友,其實好過上咁多乜班物班。陪的意思不是谷學術操練之類,真係陪佢玩、傾偈...... 悠閒舒服的親子生活,俾佢停一停,感受下父母的愛,俾佢有多一點安全感,長遠來說對佢心理健康、價值觀會有莫大裨益。

聖喇拔係好,但不一定要在小一階段考/派入,好多事的變化係遠超於計劃.... 如果堅持聖喇拔,其實小學插班又得、升中考入又得、中學插班又得。最怕係而家急於催谷佢要小一考入,會令你地錯過了一些重要的成長片段及回憶........

Ericci    發表於 21-12-6 18:48
b3410    發表於 21-12-6 15:46
cxyu841216    發表於 21-12-6 14:13

咁講會唔會俾人錯覺,谷唔緊要,最緊要光明正大?問題已經唔再係谷定唔谷?而係光明正大谷定暗谷?
香港地 ...

討論下啫唔駛求真理嘅
因為我遇過好多媽媽谷家長,一星期得7日安排咗8-10個或以上興趣班比細路。然後公開講自己好「佛系」目標村校或者普通學校喎。
我覺得以事論事樓主唔係唔知自己谷小朋友,佢將個目標真實表達,對比我舉出嘅例子,算係光明正大。唔討論件事本身對與否。好似之前有位網友話「谷體驗」,又係好真實。

香港地 ...

跟住嗰啲家長會打聽而家興咩補咩名師,跟風去報。且不容別人質疑佢佛系會堅持話小朋友自己鍾意cut唔到。

不過就樓主安排嘅興趣班科目,例如游水、畫畫、圍棋、朗誦、田徑,其實站在合理分配時間體力角度,可以玩得重質不重量,可以精簡啲。畫畫要一直浸,圍棋如果唔通過密密比賽升段位其實無咩用。改為練樂器好過。游水田徑建議保留一樣就算。

lflxl 發表於 21-12-6 14:49
跟住嗰啲家長會打聽而家興咩補咩名師,跟風去報。且不容別人質疑佢佛系會堅持話小朋友自己鍾意cut ...
明白,都係個別事例。
不過EK呢個平台確實有唔少媽媽嚟攞料,如果好似頭先你咁講,好易會被人誤會加鼓吹呢種風氣,確實要不得。

lflxl 發表於 21-12-6 14:46
討論下啫唔駛求真理嘅
因為我遇過好多媽媽谷家長,一星期得7日安排咗8-10個或以上興趣班比細路。然後公開 ...

興趣班有別於補習班噃,只係再分真興趣和被興趣,同學業上亳無関係,不能混為一談~~~

mcl203 發表於 21-12-6 15:05
興趣班有別於補習班噃,只係再分真興趣和被興趣,同學業上亳無関係,不能混為一談~~~
...
認同,真興街班是真為興趣,好似體育項咁,一星期放起呢方面真的可以佔7份4或5日都未為多。

PTL_L 發表於 21-12-6 15:03
明白,都係個別事例。
不過EK呢個平台確實有唔少媽媽嚟攞料,如果好似頭先你咁講,好易會被人誤會加鼓吹呢 ...

明白,原來有呢一層隱憂,家長你用心良苦希望睇post嘅家長有基本判斷能力。
我係初小家長,由五六年前接觸嘅風氣已經係咁,聽到都覺得攰。諗起自己個年代完全唔係咁。有思考過係咪直資制度嘅興起,將教育本意變咗質,變得不再有教無類。只能慨嘆一句家長們「人在江湖 身不由己」。

...

而家啲班係學術興趣乜都撈埋一齊,款款唔同。

...

應該咁講 我自己遇過嘅例子係8-10個興趣班(統稱)係全部不重樣,充實到

游泳,畫畫,田徑,鋼琴,不可能重組句子吧~~~

lflxl 發表於 21-12-6 15:16
明白,原來有呢一層隱憂,家長你用心良苦希望睇post嘅家長有基本判斷能力。
我係初小家長,由五六年 ...

都感受良多,自己係初中及高小家長,有時同部分家長談天,一傾就講去邊到學或補,我係會選擇做聆聽者。但我唔係清高(以免又被人抽後算賬)小朋友都有補,不過自己目標好清晰,人講邊到有名師,聽就算,由於塞滿體育運動,惟有做取捨,keep住做保險線,穩升直中就算,絕對唔追求,因為一山還有一山高。
阿大有能力繼續向上,但有一日阿大對我分享(同學間想約出嚟玩)同學x咩都唔識玩(夾附無奈語氣),踩單車、羽毛球、乒乓球等,同學x話小學時佢媽媽好谷學術,咩都唔俾同學玩,阿大話好彩我「即佢阿媽」唔係咁。結果,「約出嚟玩」呢個動作都有一段長時間喇,都未傾得掂!見阿大分享,我就更加肯定自己做法,而小朋友亦會有感受,小學時未必知,但成為年輕人後,心裡係好清楚。

PTL_L 發表於 21-12-6 15:44
都感受良多,自己係初中及高小家長,有時同部分家長談天,一傾就講去邊到學或補,我係會選擇做聆聽者。但我 ...

多謝分享, 有時做新手媽媽, 見到身邊人人谷到行, 真係個心好慌.

其實除咗希望小朋友成績好, 培養佢有不同興趣/嗜好大概都重要吧
否則大大下, 生命只有讀書讀書讀書, 仲邊有 quality of life 可言

zaba 發表於 21-12-6 16:51
多謝分享, 有時做新手媽媽, 見到身邊人人谷到行, 真係個心好慌.

其實除咗希望小朋友成績好, 培養佢有不同 ...

Deleted

喺香港做小朋友真係都幾慘
不停補習,仲要幼稚園就補
其實真係有用?
會唔會反效果?

又其實~
學業+興趣,可以加埋等於100%,亦可以加埋係150%。%係乜數字,自己決定。只可以講自己找平衡點~~~