用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖喇拔
樓主: yymama81
go

聖喇拔  

回覆 hkpapa852 的帖子

如果唔得就留返自己間小學直上,小二試下插班。

回覆 SPC3 的帖子

有back up先會放棄

回覆 lflxl 的帖子

都有朋友建議鋼琴考級先,小學再學第二樂器,聽到都驚。。。係驚我要做十幾年陪練

回覆 littlecat123 的帖子

多謝你回覆,已經save咗,會好好研究,請問chapter books (ORT9/10+)係邊套書?我search唔到

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

yymama81 發表於 21-12-6 10:53
回覆 Poyau 的帖子

多謝,應該係報多d私校?

不用客氣
報多啲私校試吓
有 offer 在手 大抽獎/叩門心都定啲

回覆 jane__411 的帖子

冇三萬幾咁誇張~~國際唔係唔好,不過唔係我杯茶,我地係比較傳統d,鍾意Local school

回覆 karenaleung 的帖子

好羨慕你~~家長有百樣,有d佛,有d怪獸,小朋友都有d谷得,有d唔谷得,佢如果覺得辛苦,我都會cut一間嘅

amoyresident 發表於 21-12-5 15:02
樓主可以試下考聖拔,但唔值得放棄直小,去公海搏喇叭。如果小朋友在小學部名列前茅,將來也可以插班喇叭。 ...
同意

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 21-12-5 13:34
早講 沒想過

咁遠,邊啱你呀!LSC 就唔同...
恐龍家

yymama81 發表於 21-12-6 11:03

都有朋友建議鋼琴考級先,小學再學第二樂器,聽到都驚。。。係驚我要做十幾年陪練:thin ...

咁又唔駛太擔心 我都係音樂白癡家長。小朋友都有學兩種樂器。鋼琴+第二樂器。唯有揼本請名師,平時督促佢練琴。學咗一年升P2暑假已考咗第二樂器5級Distinction埋。當然由於時間分配問題鋼琴進度就慢少少。

yymama81 發表於 21-12-6 11:25
回覆 karenaleung 的帖子

好羨慕你~~家長有百樣,有d佛,有d怪獸,小朋友都有d谷得,有d唔谷得,佢如果 ...

其實我都欣賞樓主谷得光明正大。而家好多暗谷扮佛

醒目開學勳章 貢獻勳章

我可唔可以張樓主態度,解說成prepare for the best?
如果係咁,裝備好孩子,最終佢入唔入到聖喇拔已經唔再重要,如果孩子同學校有緣,最終都會入到

我無錦囊提供,本來想建議你揾出孩子專長/興趣,但係,我發覺都未必啱...
孩子有做早教,早慧,面試衰哂,以佢個人興趣嘅獎項,加上入學試成績,最後入到男津
我兒愛學習有興趣嘅事物,呢份好奇心係我一直養住嘅最珍貴特質,可惜,亦係傳統教育學校所不容嘅特質之一 ,結果,係孩子對學校無歸屬感,唔鍾意返學/做功課,唔願意同人講佢講邊間學校!所以,真係好慚愧,送咗佢去一間唔主張自由探索嘅學校

另外,真係認識人擇吉時入表架,大抽獎,入到

恐龍家

講得岩,我以前都唔知原來有家長暗谷但扮佛,後來漸漸感覺到。口頭上話冇所謂,唔知考試考咩,求其啦,只要小朋友開心就好,唔好太辛苦。但係其實私下問定美國東岸個幾間Ivy League好唔好感覺要入聖喇拔是但一間都唔容易,有時5-6歲考小其實真係好睇小朋友本身的性格同特質係咪學校所尋找的。我覺得無需要太大壓力期望太大,反而盡自己所能去培育小朋友品德、個人自理能力同中英閱讀能力比較重要。只要爸爸媽媽用心培養,以上三間就唔敢講,但係小朋友最終一定有幾好的offer的。

Raccch 發表於 21-12-6 12:41

講得岩,我以前都唔知原來有家長暗谷但扮佛,後來漸漸感覺到。口頭上話冇所謂,唔知考 ...

嗰啲不知幾鍾意收風 功課不知做到幾足

lflxl 發表於 21-12-6 12:46
嗰啲不知幾鍾意收風 功課不知做到幾足

好多時呢d屋企有個全職補習天后,放學做完功課就操練習。

又見過d家長逢星期六日幫d細路安排活動(真係「玩」的活動)例如去博物館,去耕田等,一日安排三四個密麻麻,可能要谷d細路多「體驗」,d細路仲辛苦過返工。

小曳人 發表於 21-12-6 11:53
咁遠,邊啱你呀!LSC 就唔同...

一切都被你看透

小曳人 發表於 21-12-6 12:35
我可唔可以張樓主態度,解說成prepare for the best?
如果係咁,裝備好孩子,最終佢入唔入到聖喇拔已經唔再 ...

擇吉

lflxl 發表於 21-12-6 12:26
其實我都欣賞樓主谷得光明正大。而家好多暗谷扮佛
咁講會唔會俾人錯覺,谷唔緊要,最緊要光明正大?問題已經唔再係谷定唔谷?而係光明正大谷定暗谷?
香港地,點會有家長願意蝕底,又係果句,上得Ek 就係想攞料,咪就係唔想蝕底囉?但有啲野,做父母係要識取捨,懂平衡,一星期安排7日,試問自己會唔會咁安排俾小朋友?星期六大人要返工,但其實有工人照顧,咁又關要返工咩事呢?大人要返工唔等於要安排小朋友星期六上午返3個興趣活動(做工人就開心喇)

無論暗谷明谷恕難認同!正想賊就係賊,唔會因為我打鑼打鼓話俾人聽「我係賊」就代表做既事可以認同,如果比喻不對,見諒。